- Ajallisesti kausi oli pitkä, puoli kalenteria. Huhtikuun puolivälissä oli kauden avaustreenit Hyvinkäällä. Siitä Ruotsiin Vetlanda Cupiin, joka ajettiin huhtikuun lopussa. Ja nyt 1.10. viimeiset kierrokset ajettiin Opolessa. EM-podiumille oli hienoa päättää kausi, Jesse toteaa.

Allsvenskanissa pronssia

Mustosen edustaman Valsarnan kausi Allsvenskanissa oli rikkonainen. Loukkaantumiset ja sairastelut vaivasivat aika ajoin. Loppukaudesta hallitsevat mestarit ajoivat vahvasti ja nousivat playoffeihin. Samalla ennakkosuosikin viittaa soviteltiin myös hagforsilaisten hartioille.

Playoffit jäivät Valsarnalta lopulta torsoksi, sillä sekä Jesse että toinen vahva pisterohmu, saksalainen Erik Bachhuber joutuivat sairastelun vuoksi jättämään playoffit ajamatta. Vargarna pudotti semifinaalissa hagforsilaiset finaalista. Sarjan päätteeksi pronssimitalit ripustettiin Valsarnan kuljettajien kaulaan. Vaikka viime vuoden kultamitaleista hieman himmentyi, niin tämä oli kolmas kausi putkeen, kun Valsarna oli mitaleilla.

- Alkukausi Allsvenskanissa meni tosi hyvin. Sitten tuli muutama hieman heikompi kisa. Runkosarjan lopussa saatiin juonesta taas kiinni ja ajo rupesi sujumaan. Juuri ennen playoffeja sairastuin koronaan ja ne jäi kokonaan ajamatta. Se harmitti tosi kovasti, mutta eihän sille mitään voi. Eräpistekeskiarvo oli kauden päätteeksi hieman yli kaksi, joten se tavoite täyttyi, kommentoi Mustonen.

Kotimaassa kolme Suomenmestaruutta

Kuluneella kaudella Jesse uusi speedwayn henkilökohtaisen Suomenmestaruuden. Myös joukkue- ja pariajon SM-kultamitalit päätyivät jälleen varkautelaisen palkintokaappiin. Kahden kauden aikana Mustonen on voittanut peräti seitsemän suomenmestaruutta. Semmoista ei lajissa tapahdu ihan tuhka tiheään.

- Kotimaassa ajot sujuivat hyvin. Suomenmestaruus on aina hienoa voittaa. Se ei ole koskaan helppoa, vaikka se voi katsomoon siltä näyttääkin. Ikinä en ole helppoa speedwaykisaa ajanut. Aina siinä on jotain muuttujaa matkassa, toteaa Mustonen.

EM-semifinaali kauden paras

Kotimaisen speedwaykauden kovin kilpailu, pariajon EM-semifinaali, ajettiin Mustosen kotistadionilla heinäkuun puolivälissä. Kivikovia vastustajia kumartamatta Suomi ajoi toiseksi ja selvisi EM-finaaliin. Mustonen ajoi upean kilpailun, viiteen erään 13 pistettä ja kiskoi yhdessä Antti Vuolaksen kanssa Suomen jatkoon.

- Varkauden EM-semifinaali oli henkilökohtaisesti kauden paras kilpailu. Kaikki sujui, enkä vastustajista hävinnyt kuin Tanskan Rasmus Jensenille, kommentoi Mustonen.

Kauden heikoimmaksi kilpailukseen Mustonen toteaa speedwayn World Cupin, joka ajettiin heinäkuun lopussa Puolassa.

- World Cupissa ei oikeen mikään onnistunut. Starteista en päässyt tarpeeksi hyvin, eikä ajokaan ollut omalla tasolla. Siitä jäi huono maku, Jesse tuumaa.

Jesse ajoi Suomen joukkueessa myös maaradan joukkue MM-finaalissa Rodenissa Hollannissa 24. syyskuuta. Suomi taisteli MM-mitalista ihan kalkkiviivoille asti, mutta joutui lopulta taipumaan neljänneksi.

- Rodenin kisan tulos joukkueelle oli lopulta hyvä, vaikka harmittaahan se, että MM-mitali lipesi käsistä ihan loppumetreillä, Mustonen kommentoi.

- Alkukausi oli vahvaa ajoa. Varkauden EM-semifinaalin jälkeen tuli pieni notkahdus. Sitten aloin taas saamaan juonesta kiinni. Loppukauden sairastelu vei parhaan terän ja ajamiseen tuli pitkä tauko. Se näkyi kauden lopussa kahdessa viimeisessä kisassa Rodenissa ja Opolessa, Jesse kommentoi.

- Kokonaisuutena kausi 2023 oli hyvä. Pitkä kausi se oli, mutta kisoja ois voinu ajaa enemmänkin. Kehitystäkin tapahtui, eteenpäin on menty. Viisi arvomitalia, EM-pronssi, kolme SM-kultaa ja Allsvenskanin pronssi, kyllä siihen saldoon voi olla tyytyväinen, tuumaa Mustonen.

Kausi 2024

Kauden 2024 rakentaminen on jo alkanut. Mustonen teki pari päivää sitten jatkosopimuksen Valsarnan kanssa. Tuleva kausi on jo viides Valsarnan joukkueessa.

- Valsarnassa kaikki on toiminut hyvin, niin miksikäs ei jatkosopimusta olisi tehnyt. Klubi on pitänyt hyvää huolta ja hoitanut asiat niin kuin pitääkin. Meillä on ensi kaudelle vahva joukkue, jolla on mahdollisuuden ihan mestaruuteen asti, Jesse toteaa.

- Ajopaikka Puolaan on tavoitteena. Puola on lajin ykkösmaa ja siellä on kolme kovaa sarjaa. Sieltä saisi seuraavan stepin ajamisen kehittymiseen. Katsotaan, mitä syksyn ja talven aikana tapahtuu.

Lopuksi Jesse lähettää kuluneesta kaudesta suuret kiitokset mekaanikoille, tiimille, joukkuekavereille niin maajoukkueissa, Valsarnassa kuin Ankkureissakin sekä kaikille sponsoreille, tukijoille ja faneille. Yksin tätä ei voi tehdä!