Jutun aloituskuvassa näet alkuperäisen toisen maailmansodan Flying Flean siinä pakkauksessaan, missä niitä pudotettiin laskuvarjolla rintamalinjan taakse. Royal Enfield toi Lentävän Kirpun näytille vuoden 2022 EICMA-messuille. Ehkä jo silloin olisi pitänyt osata kysyä, mitä yritys on kyseisen mallinimen osalta suunnittelemassa?

Intialaisen Royal Enfieldin tuotanto koostuu tänä päivänä 350-650 cm3 kokoisista moottoripyöristä. Valtaosa Intiassa myytävistä pyöristä on moottoritilavuudeltaan tätä pienempiä, joten kysymys kuuluu, miksi RE on rekisteröinyt Flying Flea -mallinimen sekä Intiassa että Euroopassa vuonna 2020?

Alkuperäinen Flying Flea oli 125-kuutioinen yksisylinterinen moottoripyörä, jota valmistettiin laskuvarjojoukkoja varten toisen maailmansodan aikana. Virallinen mallimerkintä oli WD/RE, mutta se tunnettiin lempinimellään Flying Flea, lentävä kirppu.

Pyörä painoi ainoastaan 56 kg. Alhainen paino mahdollisti sen, että sotilaat kykenivät kantamaan sitä hankalassa maastossa. 5,7 litran polttoainetankki mahdollisti jopa 240 kilometrin ajomatkan. Huippunopeus oli 56-64 km/h. 

Moottorin puristussuhde oli alhainen, jotta siinä voitiin käyttää myös huonolaatuisempaa polttoainetta.

Pyörässä oli erityisiä piirteitä, kuten taitettavat jalkatapit, vaakasuunnassa kuljetuksen ajaksi käännettävä ohjaustanko, iso istuin ja vuotamaton polttoainesäiliön korkki. Pakoputkistossa oli laajennuskammio pakoäänen hiljentämiseksi. 

Pyörää valmistettiin myös siviiliversiona jonkin aikaa toisen maailmansodan jälkeen.

Onko RE sitten pyrkimässä myös piikkiluokan pyörien markkinoille? Tuskin, koska se jo nyt on suurin keskikokoisten moottoripyörien valmistaja maailmassa, ja Intiassa kevariluokka on todella tuhdisti kilpailtu, ja katteet todennäköisesti pienemmät.

Oletettavampaa lienee, että tulossa on sähkömoottorinen versio pyörästä. Mallinimi on houkuttelevan hauska ja mielikuva mallista positiivinen jo ennestään. Mikäpä olisi parempi lähtökohta tuoda kevyt, ja yksinkertainen sähkömoottorimalli markkinoille? Ehkäpä ensi kuussa EICMA:n jälkeen tiedämme asiasta enemmän.

Asiasta kertoi mm. Rushlane.

Vuosimallin 1943 Flying Flea. Kuvattu Cholmondeley Classic Car Showssa 31.08.2014. Kuva: SG2012 Wikimedia Commons.

Vuosimallin 1943 Flying Flea. Kuvattu Cholmondeley Classic Car Showssa 31.08.2014. Kuva: SG2012 Wikimedia Commons.