Swappable Batteries Motorcycles Consortium (SBMC) perustettiin vuonna 2021. Perustajat olivat Honda, KTM, Piaggio ja Yamaha. Nyttemmin konsortion jäsenmäärä on jo 32.

Yhteenliittymän tavoitteena on luoda standardit ja tyyppimalli vaihdettaville akuille ja niiden latausjärjestelmille. Järjestelmän akut on suunnattu maksimissaan 11 kilowatin ja huipputeholtaan 20 kilowatin ajoneuvoihin, mikä osuu kevytmoottoripyörien ja -skoottereiden tehomäärityksiin.

Standardointi tarkoittaa sitä, että yksittäisten akkujen valmistuskustannukset pienenevät ja lisäksi akut ovat täysin vaihtokelpoisia keskenään valmistajasta riippumatta. Myös turvallisuus ja luotettavuus on otettu kehitystyössä huomioon.

Vuonna 2022 SBMC sai aikaan yhteiset tekniset määritelmät akkujärjestelmälle. Teoreettisen perustyön jälkeen organisaatio on etenemässä konkreettiseen testivaiheeseen siten, että kaksi valittua toimittajaa on kehittänyt akun prototyypit. Ensi vaiheessa prototyyppien tavoitteena on validoida ja hienosäätää määrittelyt.

Ensi vuonna alkaa uusi vaihe, jossa fokus on prototyyppien luominen kenttäkokeita varten yhteistyössä akkuvalmistajien ja akkujen vaihtoasemien valmistajien kanssa.

Konsortion tavoitteena on saada aikaan sekä eurooppalaiset että maailmanlaajuiset standardit.

SBMC:n ydinjäseniä ovat Honda, Yamaha, Piaggio ja Forsee Power. Muita jäseniä ovat Ampace, CFMoto, Dell’Orto, Greenway, Hyba, Infineon, ITRI, Kawasaki, Keeway, KTM, Kymco, LG Energy Solution, Mitsuba, NIU, Polaris, Quantum Volts, Samsung SDI, Segway-Ninebot, Sinbon, Smobery, Sumitomo Electric, Suzuki, Swobbee, Triumph, VeNetWork SpA, Vitesco Technologies, Voltaira, ja Yamaichi Electronics.

Yhteisillä määrittelyillä alkaa olla kiire, sillä esimerkiksi viime marraskuussa EICMA-messuilla jo pikakyselyn jälkeen löytyi ainakin kuusi erilaista pikavaihdettavaa (swäpättävää) akkujärjestelmää, eivätkä ne taatusti olleet yhteensopivia keskenään.

Lähde: Swappable Batteries Motorcycle Consortium.

Aiheesta aiemmin:

LAUANTAI 17.9.2022 12:07

Standardoidut vaihdettavat akut tulossa pienten sähkömoottoripyörien ja -skoottereiden virtalähteiksi

MAANANTAI 6.9.2021 10:50

Honda, KTM, Piaggio ja Yamaha edistämään kevyiden sähköajoneuvojen vaihtoakkujen järjestelmiä