Ensilento tehtiin pilvisenä, mutta tyynenä päivänä marraskuun alussa. Samson Sky Switchblade nousi noin 150 metrin korkeuteen ja lento kesti kuuden minuutin ajan.

Vaikka lentävä auto vaikuttaa edelleen jonkinasteiselta haaveilulta, kysyntää ja tarvetta sellaisen olemassaololle tuntuu olevan, sillä Switchbladesta on jo yli 2300 ennakkovarausta 57 eri maasta ja Yhdysvaltain 50 osavaltiosta.

Maantiekelpoisen lentolaitteen lähtöhinta on 170 000 dollaria, mutta silloin on vielä kyse experimental / home made -versiosta, jonka ostaja joutuu rakentamaan osittain itse. Tosin ei hätää, sillä tämä voi tapahtua Samsonin tiloissa opastettuna.

Erikoisvarusteltu versio maksaa 330 000 dollaria ja Limited Edition -version hinnat alkavat 770 000 dollarista.

Samson Sky Switchblade.

Samson Sky Switchblade sisältä.

Pienenä hauskana yksityiskohtana todettakoon, että koska tilaajia on ympäri maailman, Switchbladen hallintapaneelit on suunniteltu siten, että laite voidaan sovittaa sekä vasemman että oikeanpuoleiseen maantieliikenteeseen.

Kolmipyöräisenä se on useissa maissa rekisteröitävissä moottoripyöräksi, mikä helpottaa prosessia.

– 14 vuoden kehitystyön ja tinkimättömän testauksen jälkeen ensimmäinen lentomme oli merkittävä virstanpylväs, totesi Samson Skyn pääjohtaja ja pääsuunnittelija Sam Bousfield. Samsonin tiimi käyttää testilennosta saatavaa dataa tuotekehityestyöhön ja useamman tuotantoprototyypin rakentamiseen.

Switchbladen huippunopeus maantiellä on noin 200 km/h ja arvioitu maksimilentonopeus 305 km/h. Laitteessa on uniikki hybridisähköinen järjestelmä, jossa käytetään tavallista bensiiniä lentobensiinin sijaan. Omistajalle tämä on mukava asia, sillä laitteen voi tankata tavallisella huoltoasemalla. Switchbladen tiimoilta on jätetty yhdeksän patenttihakemusta.

Samson Sky Switchblade ja Sam Bousfield.

Samson Sky Switchblade ja Sam Bousfield.

Kuljettaja voi pysäköidä Switchbladen omaan autotalliinsa sen sijaan, että sitä pitäisi säilyttää lentokentän hangaarissa, mikä tietysti on taloudellinen etu. Onnellinen omistaja voi ajaa Switchbladen lähimmälle lentokentälle ja päräyttää ilmaan. Lentomatka on pisimmillään jopa 800 kilometriä tankillisella. Polttoainetankki vetää 125 litraa.

Kiitorataa laite kuitenkin tarvitsee 335 metrin verran lähteäkseen ilmaan, lisäksi tieltä lähtö ei ole sallittua.

Samson Sky Switchblade

Samson Sky Switchblade siivet ja peräosa sisääntaitettuna eli maantieajoasennossa.

Switchbladen kyytiin mahtuu kaksi henkilöä ja jonkin verran matkatavaroita. Veto maantieajossa kulkee takapyörien kautta ja ilmassa kulkua avittaa potkuri. Switchbladen siivet ja peräosa taittuvat laitteen sisään tiellä ajettaessa. Alimpana video siipien toimintamekanismista. Laitteen saaminen maantieajosta lentokelpoiseksi onnistuu alle kolmessa minuutissa napinpainalluksella.

Lisätietoja Samson Skyn sivuilta.

Videon alla olevasta ensilennosta voit katsoa myös täällä.

Allaolevan siiven toimintamekanismista kertovan videon voit katsoa myös täällä.