Dakar Rallyn ensimmäinen päivä oli kiertoajo AlUlasta AlUlaan. Kokonaismatkaa reitillä oli 157 kilometriä, ja nimi prologi oli sillä tavalla vähättelevä, että matkalle mahtui lyhennettyinä versioina miltei kaikki mahdolliset haasteet, kuin mitä koko rallissa on. Hiekan lisäksi löytyy kiviä sekä navigointivaikeuksia aiheuttaneita jaksoja, jotka johtivat joidenkin osalta epäröintiin reittivalinnoissa.

Erämaaspesialistit olivat jälleen reitillä kärjessä. Espanjalainen Tosha Schareina voitti jakson. Schareina debytoi Hondan tehdaskuljettajana, mutta hän on jo kaksi kertaa sijoittunut Dakarin kokonaiskisassa 13. ja voitti viime kesänä Desafio Ruta 40:n. Hondan tehdastiimi voi taputtaa itseään olalle rekrytoituaan nuoren espanjalaisen, joka oli kysytty nimi tehdastiimien pestaussuunnitelmissa viime syksynä.

Kakkoseksi jaksolla ajoi Daniel Sanders ja kolmanneksi Ross Branch. Myös rallin ennakkosuosikit sijoittuivat mukavasti. Adrien Van Beveren oli neljäs, Benavideksen veljeksistä Luciano sijoittui viidenneksi ja Kevin yhdeksänneksi. Kaksinkertainen Dakar-voittaja Sam Sunderland oli kuudes, Pablo Quintanilla oli 7. ja Toby Price 8. 

Koska kisa on näin alussa, niin jopa epäonnisella yhdellä ennakkosuosikeista, eli Skyler Howes'illa, joka jäi 44. on vielä mahdollisuus kärkikahinoihin.

Vuonna 2023 Howes ajoi Dakarin Husqvarnalla ja päätyi kokonaiskisan kolmanneksi. Sittemmin hän on vaihtanut Hondalle ja lokakuussa ensi kisassaan loukkaantui kaatuessaan ja joutui jättämään kisan kesken jo prologissa. Historia toistaa itseään, tavataan sanoa ja niinpä Howles kaatui myös Dakarin prologilla. Onneksi hän kuitenkin pystyi jatkamaan kisaa, mutta jäi 44. sijalle viimeiseksi GP-kisaajien joukosta 5 minuuttia ja 10 sekuntia tiimikaverinsa Schareinan taakse.

Luvassa on tälle päivälle ilmeisesti tien avajaan virka, joka toivottavasti kompensoituu hommasta jaettavilla bonuspisteillä.

Kärkikahinoissa on pääasiassa vanhoja tuttuja merkkejä: Honda, KTM, ja sen alamerkit GasGas ja Husqvarna. Piristävä poikkeus on Ross Branch, joka ajaa kolmantena intialaisella Herolla.

Ensimmäisen päivän jälkeinen top 12 lista näyttää sisältävän enimmäkseen tuttuja nimiä. Kärkeen ajoi espanjalainen Tosha Schareina, joka ajaa ensimmäistä kauttaan Hondan tehdastallissa.

Ensimmäisen päivän jälkeinen top 12 lista näyttää sisältävän enimmäkseen tuttuja nimiä. Kärkeen ajoi espanjalainen Tosha Schareina, joka ajaa ensimmäistä kauttaan Hondan tehdastallissa.

Virallisia lukuja: lähtijät

Viralliseen osanottajalistaan on merkitty kaikkiaan 418 ajoneuvoa: 132 moottoripyörää, joista 30 osallistuu W2RC-kisaan, 10 Quadia, 72 autoa, 36 SSV:tä ja 47 kuorma-autoa.

Rookieita, eli ensikertalaisia kuljettajia, on 130, kun taas 133 kuljettajalla on kunnia kantaa "Legendan" statusta. Legendaksi pääsee osallistuttuaan Dakariin vähintään 10 kertaa.

Kuljettajista 27 on naisia. Eniten osallistujia tulee Ranskasta (124), Espanjasta (84) ja Hollannista (62). Kaikkiaan kilpailijoita on yhteensä 770.

Motouutiset.fi seuraa Dakarista ainoastaan moottoripyöräilyä.

Aiheesta aiemmin:

MAANANTAI 20.11.2023 16:47

Maailman legendaarisimman erämaarallin reitti paljastettu – mukana uusi 48 tunnin erikoisosuus

PERJANTAI 5.1.2024 12:34

Päivän video: Näin Dakar Rallyn tiekirjaa käytetään – osaisitko itse?