Nimbus oli tanskalainen moottoripyörämerkki, jota valmistettiin vuodesta 1919 vuoteen 1960. Valmistaja oli Fisker and Nielsen of Copenhagen, joka taidetaan paremmin tuntea Nilfisk-pölynimureiden valmistajana. Nimbusia tehtiin aikanaan kahta eri mallia, molemmissa oli 750 cm3 nelisylinterinen moottori.

Tuleva Sähkö-Nimbus on uustulkinta kuvassa näkyvästä Nimbus C -mallista vuodelta 1934.

Tuleva Sähkö-Nimbus on uustulkinta kuvassa näkyvästä Nimbus C -mallista vuodelta 1934.

Mutta se menneestä. Nykyään tuotemerkin haltija on niin ikään tanskalainen Nimbus Motorcycles A/S, joka aikoo tuoda markkinoille uuden Nimbus-sähkömoottoripyörän vuonna 2025. Yritys solmi joulukuussa 2023 yhteistyösopimuksen italialaisen sähkömoottoripyörävalmistaja Energican kanssa sähkömoottorin, akun ja muiden sähköteknisten komponenttien toimittamisesta Nimbuksiin.

Mieluummin yhteistyössä

Nimbus päätyi etsimään mieluummin teknisen yhteistyökumppanin kuin kehittämään ratkaisut itse.

– Tämänkokoisena yrityksenä emme koskaan pysty kehittämään ja valmistamaan kriittisiä teknisiä osia itse Tanskassa, joten on ollut tärkeää löytää Euroopasta laatubrändi, joka pystyy ratkaisemaan asian, totesi Nimbus Motorcyclesin hallituksen puheenjohtaja Ib Mogensen.

Energican ja Nimbuksen väen kuva yhteistyöilmoituksen tiimoilta. Energica tuottaa Nimbuksen sähköiset ratkaisut, kuten moottorin ja akut.

Energican ja Nimbuksen väen kuva yhteistyöilmoituksen tiimoilta. Energica tuottaa Nimbuksen sähköiset ratkaisut, kuten moottorin ja akut.

Energica on Euroopan suurin sähkömoottoripyörien valmistaja, ja se on valmistanut korkealaatuisia sähkömoottoripyöriä jo seitsemän vuoden ajan, todetaan Nimbuksen tiedotteessa.

Sähköautojen ja -polkupyörien valmistuksessa on normaalia käyttää alihankkijoiden tai yhteistyökumppaneiden valmistamia sähkölaitteita. Tämä mahdollistaa oikean laadun varmistamisen parhaaseen hintaan.

Energicaa hillitympi

Uuden sähkökäyttöisen Nimbus-moottoripyörän huippunopeus ja kiihtyvyys eivät ole yhtä äärimmäisiä, kuin Energican omilla moottoripyörillä, niiden huippunopeus kun on yli 200 km/h ja kiihtyvyys 0-100 km/h 2,5 sekuntia.

Tulevan Nimbuksen huippunopeus on noin 150-160 km/h ja kiihtyvyys 0-100 km/h 4-5 sekuntia, joten kyse on teholtaan hieman kevennetty versio Energicasta. Pyörä tulee markkinoille Tanskassa vuoden 2025 aikana.

Nimbuksen tuleva sähkömoottoripyörä on uusi tulkinta legendaarisesta Nimbus C -mallista vuodelta 1934.

Nimbus valmistaa itse pyörän muuten olennaisilta osin ja kokoaa ne Tanskassa, mutta niihin tulee "Energica Inside". Täten asiakkaat saavat omakseen jo markkinoilla ja MotoE-luokassa testattua tekniikkaa. Yksi olennainen osa asiaa lienee myös Energican ohjelmistoteknologia, joka huolehtii moottorin hallinnasta ja sähkölatauksen ohjauksesta kuten myös kuljettajaa avustavien järjestelmien toiminnasta.

Tanskalainen Nimbus sähkömoottoripyörä.

Tanskalainen Nimbus sähkömoottoripyörä.

Faktat:

Nimbus Motorcycles A/S:n perusti vuonna 2021 Claus S. Clausen. Sen osakkeenomistajina ja omistajina on 1 228 tanskalaista. Yhtiön hallitus on tehnyt onnistuneesti kaksi osakeantia ja kerännyt niiden turvin noin 11 miljoonan Tanskan kruunun, 1,47 miljoonan euron pääoman. Se käytetään ensisijaisesti suunnitteluun, tuotekehitykseen, perustamiseen ja  tanskalaisen tuotannon käynnistämiseen. Tuotteita ovat sähköinen Nimbus-e-pyörä, joka julkistetaan vuonna 2024 ja ensi vuonna Nimbus-e-moottoripyörä.