Dakar Rallyn kolmas varsinainen kisapäivä näki taas pari merkittävää keskeyttämistä. Sam Sunderlandin ja Sebastian Bühlerin kisamatka päättyi kesken. SunderSam joutui keskeyttämään teknisten ongelmien vuoksi 11 kilometrin ja Bühler puolestaan kaatui ja loukkaantui 360 kilometrin kohdalla. Sunderlandin viime vuotta leimasivat keskeytykset, toivottavasti tämä vuosi jatkuu seuraavissa kisoissa paremmissa merkeissä.

Kolmas etappi oli kokonaismitaltaan 733 kilometriä, joista erikoiskokeita 438 kilometriä. Reitti vei Al Diwadimistä Al Salamiyaan, kohti Tyhjän Neljänneksen erämaata. Ennen kuin saapuvat kokonaan hiekalle, kilpailijat joutuivat kamppailemaan monimuotoisessa maastossa, joka altisti lisäksi navigointivirheille. Myös fyysiset vaatimukset olivat kisan tähän asti kovimmat, mutta kisan tyyneimmät selvittivät etapin hienosti. 

Hyvä esimerkki tästä oli hallitseva mestari Kevin Benavides, joka sunnuntain navigointivirheiden vuoksi menetti 20 minuuttia ja oli etapilla 19. Nyt mies ajoi päivän ykköseksi ja nousi kokonaistilanteen kuutoseksi.

Kevin Benavides: 

Kevin Benavides KTM:n tehdaskuljettaja kolmannen etapin aikana kuvattuna. Kuva: Charly Lopez.

Kevin Benavides KTM:n tehdaskuljettaja kolmannen etapin aikana kuvattuna. Kuva: Charly Lopez.

“Tänään lähdin matkaan todella keskittyneenä navigointiin. Edessäni oli paljon ajouria, mutta keskityin omaan tekemiseeni. Etappi oli hyvin pitkä ja päivä oli raskas. Olen onnellinen ja luulen tehneeni hyvää työtä. Se on yksi päivä lisää eteenpäin. Olemme nyt tässä maratonvaiheessa ja on huollon aika, valmistaudumme kaiken mahdolllsen varalle ollaksemme valmiita huomenna." 

Benavidesin viime vuosi on ollut jatkuvien loukkaantumisten sumaa, joten mies ei ole päässyt voiton makuun sitten viime Dakarin. Hän ei ole vielä mukana voittokamppailussa, sillä on 20 min 23 sek jäljessä kokonaiskisan kärjessa ajavaa Heron Ross Branchia, mutta kisa on vielä nuori.

3. päiväetapin top 12.

3. päiväetapin top 12.

Sakot veivät Quintanillalta etappivoiton

Hondan Jose Ignacio "Nacho" Cornejo lähti kärjessä matkaan kolmannelle etapille, kun hänen tallitoverinsa Pablo Quintanilla saavutti hänet ja miehet jatkoivat yhdessä matkaa. Quintanilla ajoi päivän nopeimman ajan, mutta sai kilpailun juryltä karun rangaistuksen kisan jälkeen: kuuden minuutin aikasakko miehen ajettua useamman kerran ylinopeutta 50 km/h nopeusrajoitusalueella.

Jose Cornejo: "Hyvää työtä"

Nacho Cornejo oli tyytyväinen päivän suoritukseensa.

Nacho Cornejo oli tyytyväinen päivän suoritukseensa.

Nacho Cornejo toimi kolmannen etapin väylänavaajana ja auttoi samalla merkittävällä tavalla tiimikaveriaan. Nachon päiväsijoitus oli kuudes, ja lopulta hän päätyi pykälää paremmalle sijalle kuin sakot saanut Quintanilla, joka oli päivän seitsemäs. Cornejo myös säilytti kokonaiskisan kakkospaikkansa 4min 11sek Heron Ross Branchin jälkeen.

"Tämän päivän osuus oli rankka. Lähdin matkaan ensimmäisenä, joten minun piti avata tie. Se oli hyvin juonikas osuus avata, erilaisine maaperineen, kivineen, dyyneineen, laaksoineen ja kivisine jokineen. Se oli monimutkainen etappi. Pablo sai minut kiinni noin 150-170 kilometrin kohdalla ja ajoimme yhdessä loppuun saakka, joten ajattelen, että teimme hyvää työtä. Joskus hän alkoi painostaa, välillä taas minä, mutta lopulta emme menettäneet liikaa aikaa. Yritimme minimoida virheet ja ajaa niin kovaa kuin pystyimme", Cornejo kertoi.

Päivän ja kokonaiskisan parhaat

Kisan kokonaistilanne kolmannen ajopäivän jälkeen.

Kisan kokonaistilanne kolmannen ajopäivän jälkeen.

Päivän nopein oli siis KTM:n Kevin Benavides, kakkosena Hondan Ricky Brabec ja kolmantena niin ikään Hondan Adrien Van Beveren. 

Kokonaiskisan kärjessä jatkaa Heron Ross Branch, kakkosena Jose Cornejo ja kolmantena tiimikaveri Ricky Brabec.

Jos vilkaistaan, mitä merkkejä TopTeniin mahtuu, niin ykkösenä komeilee Hero, sijat 2-5 ovat Hondalla ja 6-9 KTM-Husqvarna-GasGas-ryhmällä. Oudompi merkki on sitten kymmenentenä, nimittä teksasilainen Orion Moto, jota ajaa pesunkestävä budejoviceläinen tsekki Martin Michek. Mies ei ole mikään yllätysnimi, sillä hän oli 2021 Dakarin 10. ja viime vuonnakin 11.

Aiheesta aiemmin:

MAANANTAI 8.1.2024 13:57

Dakar Rallyssä vakava onnettomuus: moottoripyöräkisaaja vailla pulssia – saatiin elvytettyä erämaassa

MAANANTAI 8.1.2024 13:13

Dakar Rally: Branch piti kokonaiskisan kärkipaikkansa, Nacho Cornejo navigointitaidoilla seitsemänteen etappivoittoonsa

SUNNUNTAI 7.1.2024 10:22

Dakarin draamaa: prologin yllätysvoittaja joutui keskeyttämään

LAUANTAI 6.1.2024 10:41

Dakar Rally: Hondan uusi tehdaskuljettaja vei prologin nimiinsä

PERJANTAI 5.1.2024 12:34

Päivän video: Näin Dakar Rallyn tiekirjaa käytetään – osaisitko itse?

MAANANTAI 20.11.2023 16:47

Maailman legendaarisimman erämaarallin reitti paljastettu – mukana uusi 48 tunnin erikoisosuus

Chileläinen Tomas De Gavardo Dakarin kolmannella osuudella maanantaina 8.1.2024. Edustaa BAS World KTM Racing Teamia. Kuva: Charly Lopez.

Chileläinen Tomas De Gavardo Dakarin kolmannella osuudella maanantaina 8.1.2024. Edustaa BAS World KTM Racing Teamia. Kuva: Charly Lopez.