Aavikkoa neljäntenä kisapäivänä. Kuva: A.S.O./E.Vargiolu/DPPI.

Aavikkoa neljäntenä kisapäivänä. Kuva: A.S.O./E.Vargiolu/DPPI.

Tiistaina Dakarin reitti vei Al Samiyasta Al-Hofufiin ja oli kokonaismitaltaan miltei 700 kilometriä. Siitä oli erikoiskoetta "vain" 299 kilometriä, mutta päivä lepopaikkojen välillä venyi pitkäksi.

Lämpötila aamusta oli varsin viileä, vain viisi astetta plussa puolella, kun kisaajat lähtivät matkaan teltoistaan Al Samiyasta kohti Al-Hofufia. Se on Saudi-Arabian toiseksi suurin keidas, koti noin kolmelle miljoonalle taatelipalmulle. 

Neljännen ajopäivän top 12.

Neljännen ajopäivän top 12.

Erikoiskokeen reitti oli haastava, ja kuten usein Saudi-Arabiassa, dyynejä on vaikea vältellä. Tosin tiistaina niitten osuus oli merkityksetön. Huippunopeudet tällä nopealla erikoiskokeella ylsivät 150 kilometriin tunnissa. Päivän erikoiskoe antoi myös Jose Cornejolle mahdollisuuden todistaa, että hän ei ole pelkästään erinomainen navigaattori, vaan niin hyvä, että ottaa johdon mp-luokan kokonaiskisassa etappivoiton lisäksi. Ja vielä nopea.

Kameleita. Kuva Charly Lopez.

Kameleita. Kuva Charly Lopez.

Hero Motorsportsin Ross Branch johti kisaa yli kolmen minuutin turvin vielä maanantain jälkeen, mutta tiistain kaksi kaatumista veivät häneltä kärkipaikan. Onneksi hän ja hänen pyöränsä selvisivät suuremmitta murheitta kaatumisistaan. 

Branch ehti kaatumisistaan huolimatta päivän neljänneksi, joten hän on kokonaiskisan kakkosena.

Kokonaiskisan tilanne neljännen ajopäivän jälkeen.

Kokonaiskisan tilanne neljännen ajopäivän jälkeen.

Hondan päivä oli hyvä: Ricky Brabec oli päivän toiseksi nopein, ja ajaa nyt kokonaiskisan kolmosena. Päivän kolmanneksi ajoi vakaan osaavasti hallitseva mestari KTM:n Kevin Benavides, joka on noussut jo kokonaiskilpailun neljänneksi tuhlattuaan sunnuntaina 20 minuuttia navigointivirheeseen.  

Leiri neljäntenä päivänä. Kuva: A.S.O./C.Lopez.

Leiri neljäntenä päivänä. Kuva: A.S.O./C.Lopez.

Sinänsä päivän reitti ei sisältänyt mitään erityisongelmia ajajille, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö joukkoon olisi mahtunut valioluokan suorituksia. Jose Cornejon suoritus oli omaa luokkaansa. Hänelle tunnusomaista on kyky lukea ja tulkita nopeasti tiekirjaa. Chileläinen osoitti taas osaamisensa, vaikka hänen ei tarvinnutkaan lähteä matkaan ensimmäisenä. Keskiviikkona Cornejo lähtee matkaan ensimmäisenä, ja hänen ajotaitonsa joutuu todelliselle koetukselle. 2021, kun hän viimeksi oli tässä tilanteessa, voitto liukui kaatumisen myötä hänen käsistään vain 48 tuntia ennen rallin päättymistä.

Jose Cornejo:

Jose Cornejo, Honda.

Jose Cornejo, Honda.

Erikoiskokeen maalilinjalla chileläinen ei vielä ollut varma, oliko voittanut kahdeksannen Dakarin erikoiskokeensa ja siirtynyt kisan johtoon.

"Etappi meni hyvin. Alussa tein joitakin pieniä navigointivrheitä, ja ajattelin menettäneeni aikaa, joten puskin kovempaa parantaakseni. Sitten tankkauspisteellä huomasin menestyneeni hyvin. Olen tyytyväinen ajamiseeni ja navigointiini. Ajoin Rossin kanssa vähän matkaa. Ehkä hän jäi kiinni tai kolaroi alun dyyneillä, koska sitten hän jäi, toivon, että hän on kunnossa. Kaikenkaikkiaan, minusta tämä oli vakaa päivä, katsotaan miten se menee, ja olen tyytyväinen ajamiseeni. Tankatessamme en tiennyt, mitä tapahtui muille kavereille. En tiedä, olivatko he eksyneet tai kaatuneet, mutta katsotaan."

Ross Branch:

Heron Ross Branch.

Heron Ross Branch.

Botswanalaiskuljettaja menetti kärkipaikkansa, mutta on toisena vain reilun minuutin päässä Nacho Cornejosta.

"Ajattelin muuttaa ohjaustangon tyyliä tänään! Ei sentään, tämä oli todella vaikea päivä minulle, yksi sellaisista päivistä, jotka mieluiten unohtaisi. Kolaroin 40 kilometrin kohdalla yrittäessäni katsoa tiekirjaa, ja törmäsin kiveen. Sitten törmäsin uudelleen 20 km juuri ennen maalia. Hiekassa oli piilossa hieman kameliruohoa, ja se heitti minut yli ohjaustangon. Mutta olen kunnossa, ja pyörä on korjattavissa. En usko, että menetin liikaa aikaa. En ole varma siitä, mitä takanani tapahtui. Emme tiedä, mitä tapahtui tankkauspisteessä, siellä ei ollut ketään tulossa, joten nyt majoitukseen ja korjaamaan pyörä kuntoon huomista varten.

Ricky Brabec: 

Ricky Brabec, Honda.

Ricky Brabec, Honda.

Ricky Brabec kapusi taas kerran etapin palkintopallille, tällä kertaa päivän kakkosena. Samalla hän vahvisti asemiaan kokonaiskisan kolmantena.

“Päivä oli hyvä. Starttasin matkaan kakkosena. Eilen suunnitelmana oli startata eturivistä, siten meillä olisi varaa menettää hieman aikaa huomista ajatellen. Sain Kevinin kiinni varhaisessa vaiheessa, ja veljet hän ajoi todella hyvin, joten en ole varma, mutta tankatessa luulen olleeni toisena, joten en tiedä, miten hyvin olen selvinnyt, koska sain vain nopean kommentin siitä. Joka tapauksessa olen onnellinen, ollessani täällä. Ajoin Kevinin kanssa noin 150 km tänää, se oli varsin mukavaa. Meillä oli hauskaa dyyneillä. Tänään on ensimmäisen maratonajon maali, nyt takaisin leiriin ja asuntoautoille, huolletaan pyörät ja suunnitellaan huomista sitten meillä onki 48 tunni Chrono-etappi. Sen jälkeen meilllä on lepopäivä, jota odotan kovasti."

Kevin Benavides: “Takarenkaassani oli syvä viilto”

Kevin Benavides, KTM.

Kevin Benavides, KTM.

Kevin Benavides voitti kolmannen etapin maanantaina ja kapusi podiumille myös tiistaina kolmanneksi sijoittuneena. Siitä huolimatta, että hänen takarenkaansa oli pahasti vaurioitunut. Miehellä oli 35. syntymäpäivänsä tiistaina, ja hän on kokonaiskisassa jo neljäntenä, noin 20 minuuttia kärjessä ajavasta.

"Se oli hieno syntymäpäivä, tein hyvää työtä ja nautin reitin avaamisesta, pidin siitä todella. Etappi oli nopea, todella nopea, ja siinä oli paljon navigointia, joten oli todella syventynyt tiekirjaani. Kun saavuin tankkaukseen, huomasin, että takarenkaassani oli iso viilto. Joten sen jälkeen yritin ajaa hyvää vauhtia. Se oli hieman pelottavaa, mutta lopulta pääsin maaliin, ja pyörän osalta kaikki on hyvin, ja jatkamme edelleen."

Aiheesta aiemmin:

TIISTAI 9.1.2024 09:20

Dakar: Hallitseva mestari näytti kyntensä navigoinnissa sunnuntain eksymisestä sisuuntuneena – odottamatonta apua kanssakilpailijalta

MAANANTAI 8.1.2024 13:57

Dakar Rallyssä vakava onnettomuus: moottoripyöräkisaaja vailla pulssia – saatiin elvytettyä erämaassa

MAANANTAI 8.1.2024 13:13

Dakar Rally: Branch piti kokonaiskisan kärkipaikkansa, Nacho Cornejo navigointitaidoilla seitsemänteen etappivoittoonsa

SUNNUNTAI 7.1.2024 10:22

Dakarin draamaa: prologin yllätysvoittaja joutui keskeyttämään

LAUANTAI 6.1.2024 10:41

Dakar Rally: Hondan uusi tehdaskuljettaja vei prologin nimiinsä

PERJANTAI 5.1.2024 12:34

Päivän video: Näin Dakar Rallyn tiekirjaa käytetään – osaisitko itse?

MAANANTAI 20.11.2023 16:47

Maailman legendaarisimman erämaarallin reitti paljastettu – mukana uusi 48 tunnin erikoisosuus

Jean-Loup Lepan, DUUST Diverse Racing, matkassa KTM:llään. Kuva Frederic Le Floc'h.

Jean-Loup Lepan, DUUST Diverse Racing, matkassa KTM:llään. Kuva Frederic Le Floc'h.