Viranomaisten keskustelu mopoilun ympärillä keskittyy liikenneturvallisuuteen ja oletuksiin nuorten käyttäytymisestä. Esimerkiksi Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen toteaa Liikenneturvan tiedotteessa moposuorista, että “tottumus radalle tarkoitettuun riskikäyttäytymiseen leviää liikenteen puolelle, kun nuoren polte saada huomioarvoa oppimillaan taidoilla on suuri”. Väitteelle Heiskanen ei anna mitään perusteluja, ja väitteen soveltaminen mihin tahansa muuhun harrastukseen kuulostaa jo ajatuksena absurdilta.

Harrastusmahdollisuuksista keskustelu on harvassa.

Monelle mopoilu on ainoa harrastus, ja tärkeä sekä antoisa ajanviettotapa.

Monelle mopoilu on ainoa harrastus, ja tärkeä sekä antoisa ajanviettotapa.

Mopoilevat nuoret ry:n tavoitteena on tuoda nuorten mopoilijoiden ääni kuuluviin. Nuoret kokevat, että mopoilua ei nähdä harrastuksena vaan ainoastaan liikkumisen välineenä. Monille mopoilu on kuitenkin ainoa harrastus ja tärkein ajanviettotapa.

“Mopoilu ja stunttailu on mulle tosi tärkee harrastus ja mä oon saanu sen kautta paljon kavereita” - Roni, 17, mopoilija Heinolasta.

Nuoret harrastavat mopolla kikkailua, keulimista ja stunttailua. Tämä on kuitenkin julkisilla paikoilla kiellettyä ja laitonta. Mopoilu ansaitsee tulla kohdelluksi vertaisena harrastuksena ja mopoiluharrastuksen edellytyksiä tulee tukea. Tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla ei ole yhtään virallista paikkaa, missä mopolla stunttailu on sallittua. Suomessakin paikkoja on vain muutama.

Mopoilevat nuoret tarvitsisivat paikkoja, missä harrastaa vapaasti.

Mopoilevat nuoret tarvitsisivat paikkoja, missä harrastaa vapaasti.

Kielletty harrastus -kampanja on kaikille entisille ja nykyisille mopoilijoille keino saada äänensä kuuluviin mopoilijoiden puolesta. Kampanja polkaistaan käyntiin MP24 moottoripyöränäyttelyssä ja huipentuu vuoden 2024 kesällä järjestettävään tapahtumaan. Kampanjan aikana Mopoilevat nuoret ry tuo esille kampanjaa tukevia tahoja ja vie tärkeää mopoilijoiden viestiä eteenpäin julkiseen keskusteluun ja päätöksentekijöille.

Lisätietoja kampanjasta: www.kiellettyharrastus.fi