Pariisin kaupunginvaltuustolle on jätetty aloite osittaisesta polttomoottorilla varustettujen moottoripyörien ja skoottereiden osittaisesta käyttökiellosta kaupungin alueella näiden aiheuttaman öisen melun vuoksi.

Aloitteen on tehnyt kaupunginvaltuutettu Pierre-Yves Bournazel. Sähkömoottoriset moottoripyörät, skootterit ja mopedit jäisivät luonnollisesti säädöksen ulkopuolelle.

Polttomoottorikäyttöisten kaksipyöräisten käyttö olisi kiellettyä Pariisissa yöllä kello 22 - 07 välisenä aikana. Tätä kirjoitettaessa aloitetta vasta käsitellään, joten se ei ole vielä saanut lainvoimaa.

Mikäli asia päätetään toteuttaa, kielto olisi alkuun kokeiluluontoinen ja sen voimassaoloaika vuoden tulosten havainnoimiseksi.

Kiellon taustalla on se, että Bournazelin mukaan tilastot kertovat, että 50 prosentilla pariisilaisista on nukkumisongelmia melun vuoksi. Tutkimusten mukaan 1,1 miljoonaa pariisilaista joutuu öisin kestämään 45 desibelin melua. WHO arvioi, että yöuni voi häiriintyä jo 30 desibelin öisestä äänitasosta.

Yöajokiellon lisäksi Bournazel ehdottaa äänitutkien määrän lisäämistä ympäri kaupungin valvonnan lisäämiseksi.

Koska Pariisissa monet käyttävät moottoripyöriä ja skoottereita kulkuvälineinä työ- ja koulumatkoilla, Bournazel ehdottaa nykyisen sähkömoottoripyörään vaihdon taloudellisen avutuksen kaksinkertaistamista, mikä mahdollistaisi äänettömämpien kulkuvaihtoehtojen valitsemista. Hänen suunnitelmissaan sähkömoottoripyörät, -skootterit, -polkupyörät ja myös tavalliset polkupyörät olisivat hyväksyttäviä vaihtoehtoja.

Vaade saattaa toteutuessaan olla hyvin haastava, sillä Pariisissa on paljon moottoripyörien ja skoottereiden varassa tapahtuvaa yöllistä kuljetustoimintaa, joka on heikosti palkattua. Silloin vaihto sähköiseen kulkuvälineeseen ei ole edes mahdollinen optio.

Ranskalainen motoristien edunvalvontajärjestö FFMC, eli Ranskan Äreiden motoristien liitto, tarkemmin vielä sen Loire Atlantique -osasto huomauttaa, että sähköajoneuvojen asiaa ajavan ja moottoripyöriä vastaan kamppailevan Ras le Scoot -järjestön yksi johtajista, Franck-Olivier Torro, työskentelee yrityksessä, joka valmistaa sähköpolkupyöriä ja rahtipyöriä. Hänellä on siis etunsa ajettavanaan moottoripyörävastaisuudessa.

Lähteet: FFMC ja FFMC Loire Atlantique.

Aiheesta aiemmin:

PERJANTAI 13.5.2022 09:28

Kaliforniassa aletaan ottaa käyttöön meluvalvontakameroita – kohteena liian äänekkäät autot ja moottoripyörät

MAANANTAI 31.1.2022 09:01

Ranskassa kaksivuotinen melututkakokeilu – kiinnostus äänivalvontaan laajenemassa muuallekin

KESKIVIIKKO 25.9.2019 10:11

Pariisissa on alettu ratsata kovaäänisiä moottoripyöriä äänitutkalainsäädännön voimaantuloa odotellessa

SUNNUNTAI 1.9.2019 16:57

Pariisissa otetaan käyttöön "äänitutkat" kovaäänisten moottoripyörien sakottamiseksi