Elokuva- ja tv-alan muistoesineisiin erikoistunut myyjä Propstore huutokauppaa Easy Rider-elokuvassa käytetyn ikonisen Captain America Harley-Davidson Panhead -chopperin maaliskuun 12. päivä. Elokuvassa pyörällä ajoi Wyattia esittänyt nyttemmin jo edesmennyt Peter Fonda.

Kyseessä on ainoa säilynyt kappale kahdesta elokuvassa käytetystä Captain Americasta.

Captain American hinnan odotetaan huutokaupassa nousevan 200 000 - 400 000 dollariin, eli enimmillään 372 000 euroon. Lähtöhinta puolestaan on 100 000 dollaria.

 

Aito ja oikea Captain America. Peter Fondan Easy Rider -elokuvan filmauksessa käyttämä Harley-Davidson Panhead.

Aito ja oikea Captain America. Peter Fondan Easy Rider -elokuvan filmauksessa käyttämä Harley-Davidson Panhead.

Vastakulttuurielokuva

Easy Rider on ikoninen vastakulttuuria kuvaava elokuva 1960-luvulta. Se sai kaksi Oscar-ehdokkuutta, voiton Cannesin elokuvafestivaalilla esikoisohjauksesta ja liitettiin Yhdysvaltain kongressin kirjaston kansalliseen elokuvarekisteriin vaikutuksestaan globaaliin kulttuuriin.

Elokuvan kliimaksisessa loppukohtauksessa haulikoin varustautuneet maalaistollot hyökkäävät Wyattin ja Billyn (Dennis Hopper) kimppuun ja murskaavat Wyattin Amerikan lipun kuvioilla maalatun nimikkoprätkän päättäen miesten huolettoman ajomatkan New Orleansiin.

Moottoripyörän tuhoamista pidettiin mullistavana, rajoja rikkovana esityksenä ajan populaarisen hippikulttuurin ja tukahduttavan valtavirran amerikkalaisen kulttuurin välille kasvaneesta poliittisesta kuilusta. Kohtaus myös koetaan yhdeksi sykähdyttävimmistä, mitä koskaan on filmille tallennettu.

Captain America ja tankin tähden ja raidat.

Captain America ja tankin tähden ja raidat.

Aito Kapteeni Amerikka?

Myynnissä oleva moottoripyörä on se versio, joka murjotaan elokuvan loppukohtauksessa. Kuvausten jälkeen pyörä restauroitiin nykyiseen kuntoonsa.

Captain American suunnittelivat alunperin kalifornialaiset Cliff Vaughs ja Ben Hardy, ulkoasuun vaikutti myös Peter Fonda. Kaksi pyörää kustomoitiin elokuvaa varten Captain America -tähdin ja raidoin varmistamaan, ettei tuotantoon tule viivytyksiä. Tuotannon aikana toinen näistä pyöristä plus Dennis Hopperin prätkät varastettiin stunt-kuljettaja Tex Hallin kotoa.

Captain America ja hainevät.

Captain America ja hainevät.

Hall lahjoitti toisen pyörän (tämän, jota nyt huutokaupataan), VIN-numeroltaan 53FL5070, Grizzly Adams -tähti Dan Haggertylle, joka auttoi pitämään pyöriä kunnossa tuotannon aikana.

Haggertyllä ollessaan pyörä restauroitiin, ja Fonda signeerasi sen myöhemmin, todistaakseen sen autenttisuuden. David Ohrt teki pyörälle lopullisen restauroinnin sen jälkeen, kun Haggerty myi pyörän yksityiselle keräilijälle 2002. Sen jälkeen pyörä oli nähtävillä Anamosassa National Motorcycle Museumissa vuodesta 2002 vuoteen 2013.

Ennen kuin myi alkuperäisen Captain American, Haggerty rakensi pyörästä replikan eräälle ajoneuvoharrastajalle. Tätä pyörää esiteltiin replikana julkisesti 1990-luvun lopulla, mutta se ei ollut kuvauksissa käytetty pyörä, vaikka Haggerty asensikin siihen joitain alkuperäisiä elokuvassa käytettyjä komponentteja.

Captain America.

Captain America.

Nyt myytävänä olevan Captain American autenttisuuden todistamiseksi on tehty laaja arkistotutkimus. Dokumentaation lisäksi klassikkopyörien asiantuntija Glenn Bator osoittaa, että muutokset, jotka pyörään on tehty ovat yhteneväiset lopullisessa elokuvaversiossa nähtävien modausten kanssa. Erityisesti hitsasukorjaukset rungon alaputkessa moottorin ja voimansiirron välissä istuvat yhteen loppukohtauksessa syntyneiden vaurioiden kanssa. Baton myös toteaa, että vuonna 1994 tehdyn replikan rakenteiden yksityiskohdat eivät vastaa filmillä nähtävää moottoripyörää.

Siksi tämän kyseisen moottoripyörän uskotaan olevan ainoa jäljellä oleva Captain America Easy Rider -elokuvasta. Siinä on Harley-Davidson Panhead -moottori, kromattu hard-tail runko,  53FL5070 VIN-numero, ja sissy bar sekä ikonisilla Captain America tähdillä ja raidoilla varustettu maalipinta. Polttoainetankista löytyy Peter Fondan allekirjoitus ja vuosiluku 2003.

Autenttisuustodisteita mukana

Captain America ja Peter Fondan signeeraus vuodelta 2003.

Captain America ja Peter Fondan signeeraus vuodelta 2003.

Pyörän mukana seuraa myös tukku sen autenttisuudesta kertovia todisteita: 2002, autenttisuuskirje Dan Haggertyltä, 2003 autenttisuustodistus Peter Fondalta, autenttisuustodistus Haggertylstä vuodelta 2014, jossa kertoo saaneensa pyörän Tex Hallilta, joka oli saanut sen suoraan Fondalta, ja että se on ainoa tuotannosta säilynyt pyörä. Autenttisuustodistus Glenn Batorilta ja lisäksi vielä vuodelta 2013 National Motorcycle Museumin johtajalta siitä, että pyörä on ollut siellä nähtävillä 2002-2013. Lisäksi mukana on kuva Fondasta signeeraamassa tankkia.

Pyörän maantiekelpoisuudesta ei myyjä anna takuuta, mutta onko se olennaista tämän pyörän kohdalla? Todennäköisesti ei.

Lähde: Propstoreauction.

Aiheesta aiemmin:

SUNNUNTAI 30.6.2019 09:05

Kulttifilmi Easy Rider juhlii 50-vuotistaivaltaan restauroituna 4K-versiona

MAANANTAI 1.12.2014 09:03

Maailman tunnetuimman moottoripyörän myynti peruuntui

MAANANTAI 20.10.2014 13:59

Easy Rider -chopperi huutokaupattiin ME-hintaan aitousepäilyistä huolimatta

Captain America.

Captain America.