Päätös vaikuttaa sekä autoihin että moottoripyöriin ympäri Euroopan. Kromin käyttö on suosittua tiettyjen moottoripyörämerkkien ja luksusautojen osalta rakennettuja prätkiä ja klassikkoautoja unohtamatta.

Kromipintakäsittelyn on kuitenkin havaittu merkittävästi vaurioittavan ympäristöä ja olevan vaarallista ihmisen terveyden kannalta.

Euroopan komissio on nimennyt heksavalentin kromin syypääksi ongelmaan. Tätä ainesosaa vapautuu kromipinnoitusprosessin yhteydessä, ja se muodostaa ympäristöuhan.

Tutkimukset ovat paljastaneet, että prosessi voi levittää saastetta, joka on yli 500 kertaa myrkyllisempää kuin diesel-moottorin päästöt. 

Tieto heksavalentin kromin tulevasta käyttökiellosta Euroopan Unionin alueella tuli REACH-kemikaalidirektiivin mukana 2017. Tällöin annettiin alan teollisuuden seitsemän vuotta aikaa etsiä vaihtoehtoja aineelle.

Terveysriskit

Heksavalentin kromin terveysvaikutukset ovat EU:n mukaan hälyttävät. Näiden partikkeleiden sisäänhengittäminen tai sellaisten höyryjen hengittäminen, jossa on heksavalenttia kromia voi olla erittäin haitallista heille, jotka käsittelevät materiaalia, paljastaen kiellon kiireellisyyteen. Aineen tiedetään aiheuttavan keuhko- ja nenäsyöpä sekä vahingoittavan maksaa ja aiheuttavan lisääntymisongelmia.

Mitä tämä tarkoittaa nykyisten ajoneuvojen omistajille

Jos sinulla on kromilla koristeltu ajoneuvo, niin ei syytä huoleen. EU:n toimet koskevat uusien ajoneuvojen valmistamista vuodesta 2024 eteenpäin, ne eivät koske olemassaolevia autoja tai moottoripyöriä.

Valmistajat etsivät jo turvallisempia vaihtoehtoja kromaukselle.

Korvaavat ratkaisut vaikuttavat todennäköisesti ajoneuvojen väritykseen ja ulkonäköön.

Asiasta kertoi mm. Euroweeklynews