Legendaarinen Päijänteen ympäriajo kokee muutoksen, kun kilpailun reitti pyörähtää ympäri. Viikonlopun ilmat enteilevät kilpailua edeltävänä päivänä ensimmäiselle ajopäivälle kosteita ja mutaisia teitä, sunnuntaille taas mahdollista pakkasta ja lunta. Kilpailu ei siis tänäkään vuonna ole ainakaan helppo siihen osallistuvalle 127 kuljettajalle, eikä yllätyksiltä varmasti vältytä kilpailun alettua.

Vuorossa on jo 88. Päijänneajo!

Vuorossa on jo 88. Päijänneajo!

Vaikka jo pelkän sään puolesta voidaan puhua selviytymisolosuhteista, Päijänteen ympäriajosta selviytyminen on monelle kuljettajalle meriitti, jonka taustalla on jotain vielä legendaarista kilpailua suurempaa. Neljän lapsen äidille, Tiina Honkaselle, Päijänteen ympäriajoon osallistuminen on pitkäaikanen haave, joka näytti vuosi sitten mahdottomalta yllättävän epilepsiakohtauksen seurauksena. Joulukuussa  2022 pään kuvaukset paljastivat aivomuunnoksen, joka muutti tulevaisuuden suunnitelmat. 

Pään vamma hoidettiin onnistuneesti ja enduroharrastajan tukijoukot lahjoittivatkin osallistumisen 88. Päijänneajoon, jota varten kuljettaja on treenannut niin omatoimisesti kuin myös Päitsi Akatemiassa, joka lanseerattiin syksyllä 2023. 

Suurelle osalle kuljettajista reitti onkin uusi, sillä se on ajettu viimeksi vuonna 1983. Myös tutut pätkät  reitiltä muuttuvat haasteellisiksi, kun ne ajetaan vastakkaiseen suuntaan ja pimeällä ajettavat erikoiskokeet ovat totuttua pidempiä. 

Tänä vuonna kilpailussa seurataan, pitääkö kolminkertainen Päitsi-voittaja Eemil Pohjola paikkansa kärjessä, vai saavuttaako joku muu ennakkosuosikeista unelmansa. Pohjolan paikkaa havittelevat muun muassa kolme edeltävää vuotta toista sijaa pidellyt Antti Hänninen, vuoden 2022 voittaja Peetu Juupaluoma, sekä  hyvää talvikautta ajaneet Eemil Helander tai Albert Juhola.

Samuli Aro.

Samuli Aro.

Myös viisinkertainen enduron maailmanmestari Samuli Aro ilmoitti palaavansa spooreille yli 13 vuoden  tauon jälkeen ja onkin ilmoittautunut tavoittelevansa paikkaa parhaan 15 joukossa. Viimeisin endurokilpailu  ennen 88. Päitsiä olikin vuoden 2011 Päijänneajo, joka oli järven kierroista hänelle neljäs. 

Jännittävää selviytymistaistelua on siis luvassa niin ensikertalaisille kuin maailmanluokan tähdille taustasta  riippumatta. Mitä kirjoitetaan historiankirjoihin 88. kilpailussa? Tallukasta starttaava tarina kirjoitetaan tänä  viikonloppuna.  

Lisätietoja kilpailusta saat sen kotisivuilta täältä.