Tiedustelimme Jyväskylän Moottoriklubi ry:n puheenjohtaja Jari Kieliseltä, miksi näyttelyyn kannattaa tulla kauempaakin, ja saimme suositukseksi monta hyvää syytä. 

Milloin klubi järjesti ensimmäisen mp-näyttelynsä?

– Ihan tarkkaan en muista, mutta se on ollut joskus 70- ja 80-lukujen taitteissa. Tosin paikkana oli Lutakon rannassa ollut Satamadisco, jota rakennusta ei enää ole olemassa. Näyttelytoiminta oli alussa tosi pienimuotoista. Käytännössä nähtävänä oli vain moottoripyöriä, mutta ne olivat vielä harvinaisia silloin, joten ne kiinnostivat kovasti, Jari Kielinen kertoo.

Mitä kaikkea on luvassa? Onko tiedossa vauhtia ja vaarallisia tilanteita?

– Meillä on stuntajonäytös, josta vastaavat Eero Syrjänen, Miro Taussa, Aleksi Manninen ja Atte Niskanen. Näytöstila Hipposhallin edessä on vähän pieni, mutta sitä vaikuttavamman keulimis- ja ajotaitoshow'n siinä saa aikaan. Esiintymässä on pari isompaa prätkää ja mopoja.

Näyttely on tietysti muuttanut muotoaan vuosien varrella, mitä huomioita viime ajoilta?

– Nuoriso; mopo- ja kevari-ikäiset ovat olleet erittäin kiinnostuneita näyttelystä, kun ovat huomanneet, että tänne voi tuoda pyöränsä näytille. Tällä hetkellä meillä on nuorten pyöräilmoituksia jo ainakin 150, mutta emme valitettavasti voi ottaa mukaan niitä kaikkia. Saamme mahtumaan 30-40 pyörää.

– Näytteille tulee nuorten pääasiassa supermototyyppisiä laitteita. Ne on hienosti rakennettuja tarrasarjoineen, maalattuine vanteineen ja runkoineen. Nuorilla tuntuu olevan intoa ja halua näyttää omaa pyöräänsä, ja kisata siitä, kenellä on hienoin peli.

– Pyöriä tulee sieltä täältä ympäri Suomen. Näyttää olevan porukka, joka kiertää näitä tapahtumia. Osa on ollut jo Helsingissä, ja tulee nyt meille. Suurin osa nuorten pyöristä on piikkisiä tai isompia supermotoja, mopot taas tossumopoja: Mankeja tai Suzukeja.

– Jonkin verran tulee isompiakin pyöriä nähtäväksi, ja yksi jäärata-auto, jossa on Suzuki Hayabusan kone. Päälle tulevat tietysti näytteilleasettaneiden mp-kauppiaiden ja mp-kerhojen pyörät, joten nähtävää varmasti riittää.

– Yksi erikoisuus on pakko mainita: Fouga Magister -suihkukoneen moottorilla varustettu pitkään säilössä ollut, mutta nyttemmin löytynyt moottoripyörä. Saa nähdä, voidaanko se käynnistää pihalla messujen aikana, Kielinen myhäilee.

Turkulainen Eero Syrjänen esiintymässä Keski-Suomen moottoripyöränäyttelyssä vuonna 2023. Kuva: Eija Kyllönen / Motouutiset.fi.

Turkulainen Eero Syrjänen esiintymässä Keski-Suomen moottoripyöränäyttelyssä vuonna 2023. Kuva: Eija Kyllönen / Motouutiset.fi.

Entäs sitten varsinaisia rakennettuja tai show-pyöriä?

– Kutsuttuja show-pyöriä tulee 30-40 kappaletta. Lisäksi J. Rinta-Jouppi tuo 25-30 kappaletta käytettyjä pyöriä myyntiin. Eli paikan päältä voi niin halutessaan ostaa joko uuden tai käytetyn pyörän.

– Muita paikalla olevia mp-kauppiaita ovat mm. Marine Jyväskylästä, jolla on myynnissä mm. Honda, Kawasaki ja Yamaha. Keljon konehuolto taas tuo näytille KTM:t ja Indianit. Kari Vehniäisen valikoimiin kuuluvat Husqvarna ja Suzuki. Mr. Moore tulee paikalle Tampereelta Harrikka-lastin kanssa. Läsnä on myös RM Heino, mutta lähinnä kai varustepuolta esitellen.

– Pietarsaaresta tulee RE Motors, joka tuo nähtäväksi MV Agustan ja muitten italialaisvalmistajien pyöriä.

Ainakin viime vuonna varustekirppis vaikutti suositulta? Järjestetäänkö se tänä vuonna?

– Varustekirppis on parina viime vuotena osoittautunut hyvin suosituksi, joten toteutamme sen ilman muuta tänäkin vuonna. Kuka tahansa voi tuoda sinne myyntiin ajoon ja matkailuun liittyviä asioita: ajovarusteita, laukkuja, kypäräpuhelimia, gps-navigaattoreita. Eli emme ota sinne varaosia, tai muutakaan rompetorisälää. Kirppis on tarkoitettu normaalimotoristeille, ei ammattimyyjille. Kohtuuhintainen hyvä ajokampe lähtee kyllä nopeasti sieltä maailmalle.

Millaisen välityspalkkion kerho ottaa?

– Kohtuullisen pienen, eli 15 %.

Miten aiotte juhlistaa näyttelyssä 50-vuotistaipalettanne?

– Olemme aikaisemmin olleet tapahtumassa vähän näkymättömiä. Olemme järjestäneet tapahtuman, mutta emme ole kertoneet itsestämme. Nyt pyrimme näyttämään Klubin toimintaa, nostamaan profiiliamme ja tekemään samalla jäsenhankintaa. Osastolle tulee monipuolinen esittely toiminnastamme. Kulunutta aikaa esittelevä näyttelykooste vanhoista mainosplakaateista ja kerhon toimintaa esitteleviä videoita.

– Nuorison edustajista Juhis Racing tulee paikalle esittelemään toimintaansa ja paikalla on myös Jyväskylän Mopomiittiporukka. He järjestävät kesäkuun lopulla jo toisen yleisen mopomiitin Killerillä lupien kanssa. Kerhomme on myös mukana järjestelyissä. 

Millaiset ovat lippujen hinnat tänä vuonna?

– Normilipun hinta on 15 €, alle 18-vuotiaat mopo- tai piikkikortin haltijat selviävät 10 eurolla, ja alle 12-vuotiaat lapset pääsevät vanhempiensa seurassa ilmaiseksi.

Miten paljon kävijöitä odotatte paikalle?

– Viime vuonna kävijöitä oli noin 6100. Jos nyt pääsemme samoille lukemille, niin olemme hyvin tyytyväisiä.

– Tapahtuma on suunnattu myös perheille. Ulkona on perinteinen grilli, josta saa makkaraa, pyttipannua, limua jne. Vieressä on lisäksi Monitoimitalon kahvio, josta saa ruokaa, ja näyttelytilassa on kahvio. Lapsille on pomppulinna ja puuhapiste, jossa voi piirrellä ja askarrella sekä katsoa lastenohjelmia telkkarista.

Jyväskylän Moottoriklubin puheenjohtaja Jari Kielinen lupasi tällekin vuodelle hyvän tapahtuman, ja lupaavalta vaikuttaa.

Jyväskylän Moottoriklubin puheenjohtaja Jari Kielinen lupasi tällekin vuodelle hyvän tapahtuman, ja lupaavalta vaikuttaa.

Entä rakennettujen ja muiden pyörien palkitseminen?

– Näyttelyssä on paljon pyöriä, joten myös palkintokategorioita on paljon, taitaa olla lähemmäs kymmenen. Ja joka kategoriassa palkitaan kolme parasta. Nuorten pyörissä supermotot ja mopot palkitaan erikseen. Lisäksi on yleisön suosikkipyörä -äänestys. Pyörät on numeroitu, joten numero vain lappuun, jotka kerätään ja niistä lasketaan äänet. Äänestäjien kesken arvotaan palkinto.

Onko näyttelyssä tänä vuonna muotinäytöksiä?

– Huoltokaksikko ja Storm Motor vastaavat muotinäytöksistä. Stormilla on itse asiassa Marinen tiloissa varustemyyntiosasto, jonka tavaraa näytöksessä esitellään.

Onko jotain muuta tapahtumassa huomioitavaa?

– Pysäköinti on perinteisesti ollut vähän hankalaa alueen rakennustöiden vuoksi. Kannattaa seurata meidän nettisivuja täällä, sinne tulee ohjeista pysäköinnistä ja muuta infoa.

– Järjestämme tapahtumaa liikenteenohjauksen, se selkiyttää tilannetta. Ja käytössämme ovat Valmetin parkkipaikat, joten tilaa kyllä riittää autollakin tuleville. Tervetuloa vain, Kielinen päättää.

Lisätietoja näyttelystä JMK:n sivuilta täältä.