Cross countryn SM-kausi avattiin Hattulan Parolannummella vajaat pari viikkoa sitten. Kun kesäkauden ensimmäisen osakilpailun yllätti takatalvi ja kuljettajat vaihtoivat pyöriinsä nastarenkaat, luottavat tämän viikon lauantaisen toisen SM-osakilpailun järjestäjät Satakunnan maakunnassa, Kokemäen Järilässä vallitsevan ne todelliset kesäkauden olosuhteet. Rauman Seudun Moottorikerhon (RaSMK) isännöimään kilpailuun on ilmoittautunut kaikkiin luokkiin yhteensä 285 ajajaa, mikä on enemmän kuin viime vuonna.

Monesti naapurikaupunkien Rauman ja Porin välillä vallitsee ”leikkimielinen vääntö”, mutta lauantaisessa SM-osakilpailussa raumalaiset voivat liputtaa porilaisen Paavo Henrikssonin puolesta.

- Meillä ei ole SM-luokassa oman seuran kuljettajaa, joten kyllähän silloin voidaan kannustaa porilaistakin, RaSMK:n järjestäjäjoukkoihin lukeutuva ja classic-luokassa kilpaileva Ari Peippo naureskelee.

- Henriksson on ihan oikeastikin mielenkiintoinen nimi starttilistalla. Hän voitti muutama vuosi sitten endurossa Suomen mestaruuden, lopetti jo uransa ja palasi nyt kisoihin. Parolassa cross country -avauksen voittanut Eero Remes on tietenkin Suomen mestarina ja enduron maailmanmestarina ihan se kovin suosikki. Turun Moottorikerhon Jiri Leino on myös aina tosi nopea ja voi hyvinkin voittaa. Ja on kisassa monta muutakin kovaa nimeä. On tosi hienoa, että A-luokan kuskeja on mukana aiempia vuosia enemmän. Monessa muussakin luokassa osallistujamäärä on kasvanut.

Peipon mainitsema Jiri Leino oli Parolannummella SM-osakilpailussa Tuusulan Moottorikerhon Remeksen perässä kakkonen ja enduron moninkertainen Suomen mestari sekä Päijänteen Ympäriajon tuore voittaja, Salpausselän Moottorikerhon Antti Hänninen kolmonen. Järilän SM-starttilistalta voi edellä mainittujen lisäksi hyvinkin poimia - Peipon säestäessä asiaa - kuljettajia kuten hallitseva SM-hopeamitalisti, Turun Moottorikerhon Hermanni Koskinen sekä Parolannummella neljänneksi ajanut, Heinolan Moottorikerhon Miro Niemi ja viidennen sijan napannut, Mäntsälän Moottorikerhon Albert Juhola. Koskinen oli Parolannummella kuudes. Mukana on myös enduron hallitseva alle 20-vuotiaiden Suomen Cup -mestari, Salon Moottorikerhon Niko Puotsaari.

Henriksson nauttii jälleen ajamisesta

Paavo Henriksson, 33, itsekin hymähtelee hyväntuulisena sille, että raumalaiset seisovat hänen takanaan. Henriksson todellakin voitti endurossa Suomen mestaruuden vuonna 2020, kilpaili vielä seuraavan kauden napaten cross countryssa SM-pronssia, kunnes lopetti ajamisen. Tälle kaudelle hän teki paluun. Henriksson kilpailee poikkeuksellisella pyörämerkillä, sillä hänellä on käytössään Rieju ja sen 300-kuutioinen kaksitahtinen malli. Espanjalaismerkki on tuore tulokas endurossa, mutta toki sen pyörät pohjautuvat entisen espanjalaisvalmistaja Gas Gasin kalustoon.

- Olin tarpeeksi kauan tauolla ja työhommani muuttuivat, joten päätin tulla takaisin. Minulla jää nykyään paremmin aikaa ajamiseen, ja minua oli jo jonkin aikaa kutkutellut ajatus ajamisesta. Tämä Rieju-homma tuli puskista, ja nopeutti kisoihin paluutani, Henriksson kuvailee.

- On ollut mukava ajaa Riejulla ja yleisestikin. En ollut pitkään aikaan tykännyt ajaa kaksitahtisella, vaan mieltynyt nelitahtiseen. Siksi olin ensin skeptinen Riejun suhteen. Edelleen tulee tehtyä paljon turhaa työtä motocrosstyylisillä osuuksilla, mutta enduromaisilla teknisillä osuuksilla kaksitahtinen sopii oikein hienosti käteeni.

Sattuman kautta tänä vuonna Kangasalan Moottorikerhoa edustava Henriksson sijoittui Parolannummella SM-luokassa 12:ksi. Järilässä hän uskoo parempaan.

- Parola oli ponnahduslautani tähän kauteen. Kisa tuli nopeasti, kun olin vasta pari kuukautta aiemmin alkanut ajaa ja silloinkin säiden sekä ajopaikkojen ehdoilla. Kesäoloissa ajoin ja testasin pyörää vasta kisaa edeltävänä torstaina. Minulla ei ollut kisaan odotuksia, joten suoritukseni oli yllätys siihen valmistautumiseen nähden.

- Järilässä otan sitten startin nimiini, vedän ensimmäisen kierroksen täysillä ja kiristän lopussa. No ei, ei se välttämättä niin mene. Mutta hyvä fiilis minulla on. Kuntoni ei tule vielä näillä treeneillä riittämään, mutta olen silti luottavainen, että ajan kymmenen joukkoon. Järilän maastotkin ovat todella tuttuja, koska olen treenannut siellä urani aikana ”sen tuhat tuntia ja enemmänkin”.

Rauman Seudun Moottorikerhoa lauantain kilpailussa edustavat classic-pyörien luokan Ari Peipon lisäksi 60-vuotiaissa veteraaneissa (V60) Pertti Peltola, 50-vuotiaissa veteraaneissa (V50) Mikko Airaksinen, Vesa Vaskelainen ja Mika Ylijoki, nuorissa Pietu Suhonen sekä C-luokassa Jarno Elo, Oskari Laakso ja Frans Rantapere.

Ja kun porilaisista on jo ollut puhetta, Porin Moottorikerhon väreissä ajavat naisissa Kiia Ritola, A-luokassa Jami Mäkinen, V60-luokassa Kari Mikkola, V50-luokassa Ville Koivumäki, 40-vuotiaissa veteraaneissa Markus Ritola, alle 20-vuotiaissa Retu Suominen, B-luokassa Valtteri Rekikoski, C-luokassa Santeri Aalto, Olli-Veikka Fagerholm, Juha Inberg, Antti Nurmi, Jarkko Ramstadius, Esa Taukojärvi ja Riku Virtanen.

Kolme starttia lauantaina

SM-luokan kaksituntinen kilpailu noin kymmenen kilometrin mittaisella hiekkapohjaisella reitillä käynnistyy Järilässä lauantaina kello 14:00. SM-pisteistä taistelevat A- ja B-luokitellut ajajat. Samassa startissa ovat mukana myös alle 20-vuotiaat nuoret ja 40-vuotiaat veteraanit Suomen Cupiensa toisessa osakilpailussa.

Jo aiemmin, kello 11:00 käynnistyy naisten SM-sarjan toinen osakilpailu. Samassa kaksituntisessa lähdössä nähdään 50-vuotiaat veteraanit toisessa Suomen Cup -osakilpailussaan sekä osallistujamäärältään kilpailun suurin luokka, kansallinen C.

Lauantain käynnistää kello 9:00 tunnin mittainen koitos, jolloin maastossa ovat 60-vuotiaat veteraanit Suomen Cupin toisessa osakilpailussaan sekä kansalliset luokat nuoret, kuntoluokka, matkaendurot ja classic.

Kilpailun seuraaminen on yleisölle maksutonta. Kilpailukeskuksesta löytyy buffet. Omalla autolla tulevat pääsevät pysäköimään aivan kilpailukeskuksen sekä lähtöpaikan ja reitin tuntumaan. Myös kilpailualueen vierellä kulkevalle Voitoistentielle pysäköimällä on helppo kävellä useaankin kohtaan reittiä.

Kilpailukeskus sijaitsee osoitteessa Voitoistentie 234, Kokemäki.

SML Cross Country Järilä,

SM-osakilpailu 2/4, lauantai

- SM: Avoin (A, B), naiset
- Suomen Cup: U20, V40, V50, V60
- Kansallinen: nuoret, kuntoluokka, matkaendurot, classic, C

Aikataulu
7:00 Ilmoittautuminen ja katsastus.
9:00 Lähtö 1: V60, nuoret, kuntoluokka, matkaendurot, classic. Ajoaika 1h.
11:00 Lähtö 2: Naiset, V50 ja C. Ajoaika 2h.
14:00 Lähtö 3: A, B, U20 ja V40. Ajoaika 2h.

Pääsyliput: Ilmainen sisäänpääsy

Reittivideo: https://youtu.be/SGbInKQwVzo?si=DB1O_ViDd5KZvg9s

Lisätiedot ja lähtöluettelo: https://motti.moottoriliitto.fi/sml/fi/publicEvents

Tulokset: https://tulosarkisto.fi/races/view/759

Sarjataulukot
https://tulosarkisto.fi/championships/index/33/2024