"Tappajamopo"-käsite syntyi 80-luvulla, jolloin viritetyllä mopolla ajanut nuori aiheutti keveynliikenteenväylällä kulkeneen ikäihmisen kuoleman. Vuosien saatossa käsite on muuttunut myös pitämään sisällään käyttäjälleen itselleen hengenvaaralliset ajopelit.

– Mikä on muuttunut viimeisen vajaan kolmenkymmenen vuoden aikana? kysyy komisario Seppo Porokka Itä-Suomen poliisilaitokselta.

Vanhempien tulee olla itse vastuullisia ja varmistua heti ajokauden alussa, että nuoren käyttämä mopo on liikennekelpoinen ja laillinen. Nuoren käyttämän ajopelin liikennekelpoisuutta ja lainmukaisuutta tulee vanhempien myös itse seurata ajokauden edetessä.

– Mopojen viritysosien saatavuus on parantunut huomattavasti ja hinnat laskeneet kilpailun myötä. Osia myydään yleisesti maininnalla ei tieliikennekäyttöön. Näin on ollut jo pitkään, Porokka kertoo.

Käytännössä vanhemmilla, jotka ovat 80- ja 90-lukujen taitteessa eläneet omaa moponuoruuttaan on jo omakohtaista kokemusta jälkikasvunsa moponuoruudesta.

Vastuu vanhemmilla

Miksi sitten vanhemmat ostavat edelleen nuorelleen viritetyn mopon, joka kulkee 90 km/h ja on jarruton?

– Viritetty mopo voi olla hengenvaarallinen, Porokka toteaa.

Ei ole olemassakaan vain vähän viritettyä mopoa. Mopo on joko laillinen tai laiton.

– Moraalinen ja taloudellinen vastuu viritetystä moposta jää kuitenkin lopussa aina lapsen huoltajalle. Rikosoikeudellisen vastuun joutuu nuori kantamaan ihan yksin, Porokka huokaisee.

Porokka kertoo, että poliisi valvoo tänä kesänä mopoilijoita laajasti Itä-Suomen alueella ja valvontaa tehdään osittain tehostetusti eri alueilla. Poliisi saa sulanmaan aikaan paljon mopoiluun liittyviä valvontapyyntöjä eri puolilta Itä-Suomea ja valvontaa pyritään kohdentamaan näiden valvontapyyntöjen sekä poliisin omien havaintojen perusteella.

Pakoon ajosta voi tulla vakavat seuraamukset

– Haluan vielä korostaa sitä seikkaa, että jos poliisi näyttää liikenteessä pysähtymismerkkiä mopon tai muun ajoneuvon kuljettajalle, niin typerintä on lähteä ajamaan pakoon, Porokka painottaa.

Porokan mukaan pakoon ajaja ottaa tietoisen riskin omasta ja muiden tiellä liikkujien turvallisuudesta. Pakoon ajava kuljettaja syyllistyy pääsääntöisesti vakaviin liikennerikoksiin, joista tulee usein suuremmat seuraamukset kuin siitä, miksi poliisi on alun perin halunnut ajoneuvon pysäyttää.

Poliisilla on tänä viikonloppuna valtakunnallinen mopoilijoiden teemavalvonta ja kohtaamme valvonnan aikana useita nuoria ja varmaan myös heidän vanhempiaan. Keskustellen ja hyvässä yhteistyössä saamme varmasti parannettua liikenneturvallisuutta kokonaisvaltaisesti.

– Toivotan kaikille mopoilijoille turvallista kesää! Pidetään maltti ja maalaisjärki mukana liikenteessä, Porokka toivottaa.