AMA:n eli American Motorcyclist Associationin edustajan mukaan motoristi voi lain tultua voimaan ajaa Minnesotan osavaltiossa kaistojen välissä hitaasti liikkuvissa jonoissa ja liikennevaloissa. Kaistojen välissä ajon hyväksyminen sekä Coloradossa että Minnesotassa parantaa motoristien turvallisuutta, ja on merkittävä asia AMA:lle, joka ajaa vahvasti splittauksen sallimista.

Splittaaminen Minnesotassa on nyt sallittua alla 25 mailin tuntivauhdilla (= noin 40 km/h) eikä yli 15 mailin tuntinopeuttta (=noin 24 km/h) nopeammin kuin mitä vauhti ympäröivillä kaistoilla on.

Laki tulee voimaan 1. heinäkuuta 2025.

Lainsäädäntö Minnesotassa sai vauhtia, kun AMA:n jäsen Phil Stalboerger kertoi oman tarinansa lainsäätäjille, jotka halusivat pienentää moottoripyöräonnettomuuksien määrää. Hän joutui takaa tulleen törmäyksen uhriksi ollessaan matkassa moottoripyörällään.

– Kerrottuani tarinani monille ihmisille ja koulutettuani ihmisiä ymmärtämään, mitä kaistojen välissäajo merkitsee moottoripyöräilijäyhteisölle, on hyvin palkitsevaa nähdä lain menevän läpi, Stalboerger totesi. – Koko motoristiyhteisö vaati sitä kauppiaita ja kerhoja myöten. Lain läpimeno edustaa ruohonjuuritason edunvalvontaa parhaimmillaan.

Kaistojen välissäajon katsotaan pienentävän merkittävästi moottoripyöräilijän joutumista takaa tulevan törmäyksen uhriksi sekä jouduttavan koko liikennevirtaa ja pienentävän ruuhkia.

Splittauksen mahdollistamisen lisäksi uusi laki sisältää voimakkaampia rangaistuksia niille autonkuljettajille, jotka estävät tai haittaavat moottoripyöräilijöitä avoimella tiellä todeten, että "moottoriajoneuvon kuljettaja ei saa tahallisesti estää tai haitata moottoripyöräilijän toimintaa tämän ajaessa kaistojen välissä".

Minnesota on Yhdysvaltain kuudes splittauksen hyväksynyt osavaltio, muut ovat Kalifornia, Utah, Montana, Arizona ja Colorado. Viimemainittu hyväksyi niinikään tänä vuonna kaistojen välissäajon moottoripyörillä sallivan lain.

Lähde: AMA.

Aiheesta aiemmin:

LAUANTAI 6.4.2024 08:02

Coloradossa lainsäätäjä teki kaistojen välissäajosta prätkällä laillista – erikoisin syin ja erityisehdoin

TIISTAI 29.3.2022 14:53

Splittaus eli kaistojen välissäajo saa lisää kannatusta USA:ssa – vuorossa Arizonan osavaltio

LAUANTAI 28.8.2021 10:01

Edunvalvonta: Ranskassa kaistojenvälissäajon eli splittauksen kokeilulle kolmivuotinen jatko

KESKIVIIKKO 3.2.2021 08:51

Ranskalainen kaistojen välissä ajon eli splittauksen viisivuotinen kokeilu päättyi – lopputulos oli yllättävä

KESKIVIIKKO 27.3.2019 09:30

Utah päätti sallia moottoripyöräilijöille ajamisen kaistojen välissä eli splittauksen

TIISTAI 6.6.2017 15:45

Pitäisikö kaistojen välissäajo eli splittaus sallia virallisestikin Suomessa?