Liikenneturvan viime vuoden lopussa tekemä kysely paljastaa epäselvyyksiä jopa keskeisissä sähköpotkulautailun säännöissä.

Suomalaisista joka kymmenes luulee, että sähköpotkulaudalla saa kyyditä matkustajaa, lastakin. Joka kymmenes ei tiedä sitä, että sähköpotkulaudalla tulee antaa jalankulkijalle tietä suojatiellä. Lähes joka viides (18 %) on tietämätön tieliikennekäyttöön sallitun sähköpotkulaudan rakenteellisesta enimmäisnopeudesta. Peräti kaksi viidestä (42 %) luulee, että aikuinen saa ajaa jalkakäytävällä yli 15 km/h kulkevalla sähköpotkulaudalla, jos ajaa sillä hitaasti.

– Voi olla, että moni ei vieläkään ajattele sähköpotkulautaa ajoneuvona, jota koskevat tietyt säännöt ja määräykset. Ajoneuvon kuljettajana sähköpotkulautailijan tulee kuitenkin tietää, missä sähköskuutilla saa ajaa ja missä ei, korostaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tomi Rossi.

Päihteet sähköpotkulautailun suurin turvallisuusongelma

Liikenneturvan kyselyssä päihteitä, virittämistä ja liian suurta tilannenopeutta pidettiin suurimpina ongelmina sähköpotkulautailun turvallisuudelle. Myös kypärättömyys ja matkustajan kyyditseminen koettiin ongelmallisina.

– Turvallisuusongelmissa korostuvat turvattomat valinnat. Kun vuokrasähköpotkulauta on käden ulottuvilla terassilta kotiin päin lähdettäessä, tai vauhdin lisääminen käy vaivatta, on suuri houkutus toimia riskejä lisäävällä tavalla. Etenkin kosteampien iltojen kohdalla tulisi etukäteen tehdä päätös siitä, miten kulkee kotiin, ja ettei hyppää minkään kulkuvälineen kuljettajaksi – tai kaverin kyytiin sähköpotkulaudalle, Rossi painottaa.

Aja oikein -kampanja korostaa fiksuja valintoja

Liikenneturva kampanjoi tänäkin keväänä sähköpotkulautailun säännöistä ja turvallisista valinnoista. Kohderyhmänä ovat nuoret aikuiset. Kansainvälisessä ESRA-tutkimuksessa** ikäryhmän alttius riskinottoon ja liikennesäännöistä piittaamattomuuteen sähköpotkulaudalla on suurempi kuin varttuneemmissa ikäluokissa.

Kampanjan keskiössä on kolme keskeistä riskitekijää: päihteet, matkustajat ja jalkakäytävällä ajaminen.

– Kampanjassa tuodaan esille arkisia tilanteita samaistuttavan kaverikolmikon näkökulmasta. Sukellus pelilliseen fantasiamaailmaan maalaa ronskisti esiin väärien valintojen seurauksia, mikä nykäisee porukkaa päättämään fiksummin, selventää Liikenneturvan viestinnän suunnittelija Minna Saarinen.

Katso kampanjafilmit Liikenneturvan YouTubesta täältä.

Viisi vinkkiä fiksumpaan sähköpotkulautailuun:

  • - Aja pyörätiellä, älä jalkakäytävällä. Sähköpotkulaudalla kuljetaan samoilla liikennesäännöillä ja väylillä kuin polkupyörällä silloin kun sähköpotkulaudan rakenteellinen enimmäisnopeus on 25 km/h.
  • - Sähköpotkulaudalla ei saa kyyditä kaveria. Sähköpotkulauta on suunniteltu yhdelle henkilölle, eikä siinä ole matkustajapaikkoja.
  • - Aja vain selvin päin. Vaikka tällä hetkellä sähköpotkulautailuun ei ole promillerajaa, sähköpotkulautailija voi humalassa syyllistyä nk. tankojuoppouteen.
  • - Anna tietä suojatiellä. Sähköpotkulaudalla sinun tulee antaa esteetön kulku suojatietä ylittävälle jalankulkijalle.
  • - Sovita nopeus ympäristöön ja muiden kulkijoiden vauhtiin. Ennakoiva ajotapa vähentää myös kaatumisriskiä. Muista, että sähköpotkulaudalla ajavaa koskevat samat varovaisuus- ja ennakointivelvoitteet kuin kaikkia tienkäyttäjiä.