Nämä toimintatavat on opittu pitkän ajokokemuksen aikana, joskus kantapäänkin kautta, ja kyse on pysymisestä hengissä sekä hengenvaarallisten virheiden välttämisestä.
8. Pyörän tarkistaminen ennen ajoa
Ei tarvitse olla mekaanikko tarkastaakseen pyörän pikaisesti ennen ajoonlähtöä. Ovatko laukut kunnolla kiinni? Renkaissa kulutuspintaa ja riittävästi ilmaa? Ketjut rasvattu? Jarrunesteet, toimivatko jarrut kuten pitää? Tuntuuko pyörä "normaalilta", vai onko siinä jotain outoa? Entä ajovalo, vilkut, jarruvalot? Pari-kolme minuuttia, ja tärkeimmät asiat on katsastettu.
Nykypyörien alla ei myöskään pitäisi olla minkäänlaisia öljyläikkiä, vaikka se joskus viime vuosisadan puolivälissä taisi olla pikemminkin ominaisuus. Öljyisiin iskunvaimentimiin pitäisi niin ikään reagoida pikaisesti.
7. Ajamisen näkymättömyys
Kuten olemme huomanneet, autoilijat eivät osaa katseellaan etsiä moottoripyöräilijöitä. Varsinkaan, jos kännykkä on kiintoisampi kapistus. Riskinä on myös ajonopeutesi ja/tai -etäisyytesi väärinarviointi. Siksi kokenut motoristi pyrkii muistamaan näkymättömyyden riskin ja ottavan sen huomioon ajaessaan.
Kokeneet motoristit ajavat ennakoiden ja ovat koko ajan hereillä muun liikenteen suhteen. Se tarkoittaa muiden ajoneuvojen toimien ennakoimista, riittäviä turvavälejä, takaakin tulevan liikenteen huomioimista sekä ennen kaikkea varomista sokeisiin pisteisiin joutumisesta.
On vielä muistettava, että viime mainittuja on erilaisia: risteysalueelle tultaessa saatat ajaa liian lähellä edellä menevää, jolloin et näy risteävällä tiellä tai kadulla odottavalle. Kuorma-auton tai rekan katve on taas erilainen jne.
6. Ajaminen on joustavaa
Ajaminen radalla ja kadulla tai tiellä on erilaista. Liikenteen keskellä ajamisen pehmeys ja joustavuus on kaikki kaikessa. Vaikka pyörässä olisi miten paljon tahansa tehoa, sitä ei kannata ulosmitata, vaan ajaa liikenteen rytmin mukaan. Terävät kiihdytykset, jarrutukset ja renkaat kuvaannollisesti vinkuen kaarteisiin ajo – kaikki liikenteen rytmistä poikkeava – kasvattavat turhaan riskejä. Paitsi pyörän hallinnan osalta, myös siksi, että muu liikenne ei välttämättä pysy muutoksissa perässä.
Joustava ajaminen tarkoittaa sitä, että ajo on hallittua. Kaarteisiin on helppo kääntyä, kaasua lisätään pehmeästi ja vauhtia hidastetaan ajoissa, ennakoiden. Ajamisessa pitäisi aina olla helposti käyttöön otettavaa turvavaraa: että voisi yllätyksellisten tilanteiden iskiessä jarruttaa kovemmin tai väistää tiukemmin.
Kuka hyvänsä voi suoralla vääntää kaasun täysille ja ajaa kovaa. Mutta entäs, kun tulee pysähtymisen tai yllätyksellisen eteen kiilaajan aika?
5. Kokeneet motoristit pukeutuvat ajovarusteisiin lyhyilläkin matkoilla
Jokainen kokenut moottoripyöräilijä tuntee jonkun, joka on telonut itsensä vain lyhyellä, esimerkiksi satojen metrien ajomatkalla, ajaessaan ilman turvallisia ajovarusteita. Kuumuus saattaa antaa illuusion, että t-paita, sortsit ja lenkkarit on loistava ajoasuvalinta. Ei ole, jos jotain, pienempääkin, sattuu. Muutaman kymmenen kilometrin tuntivauhtikin saa jo pahaa jälkeä aikaan, ja kaatuessa on aina riski myös polttaa itsensä prätkän moottoriin tai pakoputkistoon. Ja kovassa vauhdissa vauriot saattavat olla todella vakavia.
Siksi kokeneet motoristit pukevat kiltisti ylleen kunnon suojilla varustetut ajotakin ja -housut , ajosaappaat, -hansikkaat ja tietysti kypärän – vaikka olisi kuumakin, ja vaikka matka olisi todella lyhyt. Pidemmistä ajoreissuista puhumattakaan.
4. Ajaminen on jatkuvaa opettelua
Moottoripyöräilyssä ajamisen ja kaiken siihen liittyvän oppiminen ei tunnu koskaan loppuvan. Jopa vuosikymmeniä ajaneet motoristit löytävät tapoja parantaa ajamistaan. He osallistuvat erilaisiin ajokoulutuksiin ja käyvät rata-ajopäivillä, missä voi turvallisesti kokeilla omien rajojensa löytämistä tai kokeilla ajamista erilaisilla ja erityyppisillä pyörillä.
Ja he toteuttavat vähintään omat, jokakeväiset ruosteenpoistoharjoitteensa. Lisäksi he pitävät mielensä avoimina ja seuraavat liikenteen tapahtumia ja virtaa – myös oppiakseen.
Lisäksi he ottavat oppia myös muilta esimerkiksi ryhmissä ajamisesta, ja ovat avoimia palautteelle ja havainnoivat omaa toimintaansa. Kyse on mielen asettamisesta sellaiseksi, että se koko ajan pyrkii kohti parempaa ajamisen osaamista.
3. He tietävät, miten sijoittua ajoradalla
Ajoradalle sijoittuminen on eri asia kuin kaistojen välissä ajaminen eli filtteröinti eli splittaus. Sijoittuminen tarkoittaa kaistalla sen paikan ottamista, mikä kulloinkin on järkevintä.
Esimerkiksi maantien oikean kaistan voi periaatteessa jakaa sivusuunnassa kolmeen osaan: vasemmanpuoleiseen, keskimmäiseen ja oikeanpuoleiseen osaan.
Oikeanpuoleisinta ei kannata normimaantieajossa käyttää, koska on riski, että autoilijat ohittavat samalla kaistalla, väistämättä kunnolla. Keskimmäisen käyttö on neutraalia, ja tekee – toivottavasti – selväksi, että kyse on moottoripyörästä, vasemmanpuoleista taas voi käyttää ohitusta ennakoidessa.
Kaistalle sijoittumisessa kannattaa ottaa huomioon liikenne, tieolosuhteet ja itsen näkyminen. Ohitusaikeesta ja samalla olemassaolostaan edellämenevälle autolle voi pyrkiä ilmoittamaan myös liikkumalla sivusuuntaan kaistalla, jolloin peruutuspeilissä häilyvän ajovalon pitäisi kiinnittää autokuskin huomion.
Kun ajetaan kavereiden kanssa, joka toinen ajaa kaistan vasenta, ja joka toinen oikeaa reunaa, jolloin saadaan rakennettua etäältä autonvaloja muistuttava kuvio ja samalla riittäviä turvavälejä rakentamalla ekstra väistövaraa.
2. Risteyksiä lähestytään varoen
Risteykset taitavat moottoripyöräilijän kannalta olla vaarallisin ulkoisen uhan paikka. Vasemmallekääntyjät, näkymättömyys ja rattijuopot sekä paljon liikennettä; kaikki kohtaavat varsinkin kaupunkien risteyksissä. Toisaalta kolmion takaa maantiellerynnijät ovat oma lukunsa.
Kokenut motoristi hiljentää vauhtia, kasvattaa turvavälejä ja pyrkii ajamaan paikassa, jossa näkyy mahdollisimman hyvin, myös risteykseen kääntyville.
On myös syytä muistaa, että etuajo-oikeus ei välttämättä merkitse mitään, kuten ei myöskään oikeassa oleminen, auton kanssa kolaroitaessa. Pienempi joustaa ja väistää.
Jos huomaat jonkun kuljettajan selaavan kännykkää, varaudu reagoimaan nopeasti.
1. Kokenut kuski on varautunut yllätyksiin
Kuten kaikki kolarissa tai läheltä piti -tilanteissa olleet moottoripyöräilijät tietävät, että kun jotain tapahtuu, niin se tapahtuu todella nopeasti, silmänräpäyksessä.
Sellaisissa tilanteissa valmius odottamattomaan ja runsas ajoharjoittelu saattavat auttaa paljon: harjoittelussa ja loputtomien ajokilometrien aikana saavutettu osaaminen mahdollistavat selkärangasta tulleen oikean reagoinnin yllättäväänkin tapahtumaan.
Kokeneella kuskilla on myös todennäköisesti mukanaan ensiapupakkaus ja puhelimessa 112-sovellus ensiavun hälyttämistä ja ensiapuohjeita varten.
0. Kaikki tämä on opittavissa
Oikeanlaiset ajotavat eivät ole ydinfysiikkaa, vaan opittavissa siinä missä kaikki muukin. Monesti kyse on oivalluksista: mitä enemmän ajat, sitä luonnollisemmin niitä tulee. Ajokoulutuksen ja oman avoimen mielen merkitys on tärkeä, samoin kokeneemmilta kuljettajilta saatu palaute.
Ala harjoitella joustavaan ja ennakoivaan ajamiseen liittyviä tapoja heti saman tien. Tavoitteena on tietysti ajaa mahdollisimman turvallisesti, mahdollisimman pitkään ja mahdollisimman paljon, eikös? Moottoripyöräily kun on tosi hieno harrastus ja elämäntapa.
Viite: Webbikeworld.