1. Käy tervehtimässä sitä usein

Mikä tahansa tärkeä suhde vaatii hoitoa. Kylmässä tai vaikka lämpimässäkin tallissa murjottava moottoripyöräsi voi taatusti paremmin, kun piipahdat seuraamassa sen vointia. Ainakin oma olosi kohenee.

Kannattaa ottaa lisäksi ns. kylmät tyypit, jolla voit varmistaa, että mielikuvasi yhteispelistänne on oikea ja kunnossa. Innokkaimmat voivat myös kääntää kaasua ja päristellä sekä ottaa vaihtelevia ajoasentoja. Muista varmistaa, että kerhokavereita ei ole näkemässä. Myös omat lapset ovat huonoa seuraa, koska muistavat varmasti kertoa asiasta silloin, kun Jaska ja muut kaverit ovat käymässä ja käytte jotain jämäkkää, linjaavaa keskustelua.

2. Aloita heti syksyllä tuunausprojekti

Jotta suhteenne pysyy kuumana, hän tarvitsee myös jonkin verran manikyyriä, pedikyyriä ja meikkausta. Kuluneitten renkaitten vaihto on itsestäänselvyys syksyllä, talven mittaan esimerkiksi kahvanlämmittimien asennus voisi olla ajankohtaista. Entä kirkastaisivatko uusi ohjaustanko, lisävalot ja äänenvaimentimet hänen ulkonäköään ja ääntään?

Myöskään uudet värilliset ja säädettävät kytkin- ja jarrukahvat eivät välttämättä ole paha juttu, jalkatapeista ja kaatumaraudoista sekä erilaisista vanne- ja muista teippauksista puhumattakaan.

Entä kaikkein tiivein välisenne kontakti? Ovatko istuinasiat kunnossa?

Kunhan vain muistat toimia rauhallisesti ja johdonmukaisesti, niin kyllä se tuunaus siitä talven mittaan valmistuu, vaikka välillä kiristääkin hermoja. Silloin kannattaa heivata homma hetkeksi tai pyytää kaveria avuksi.

3. Hanki navigaattori

Kesän matkasuunnittelu kannattaa aloittaa hankkimalla erityisesti moottoripyöräkäyttöön tarkoitettu navigaattori. Se helpottaa reittien rakentamista. Kesällä sitten huomaat, että navigaattorireiteiltä poikkeaminen antaa joka tapauksessa parhaat reissumuistot.

Miksi, siihen emme osaa vastata. Ehkä sillä on jotain tekemistä sen kanssa, että motoristi sopeutuu helposti muutokseen ja moottoripyörämatkat menevät aina jotenkin toisin kuin alunperin oli suunniteltu. Se kuuluu koko lajin luonteeseen. Vapaus tehdä mitä haluat, tai antaa vain asioiden tapahtua?

Navigaattorin virtakaapeleita asennellessa sujuu mukavasti tovi, ja viikonloppu jos toinenkin. Tankkilaukkuun kannattaa sujauttaa varuiksi koko Euroopan kattava karttakirja jo nyt.

4. Tee nyt se moottoriremontti

Luistaako kytkin, savuttaako moottori? Oletko jo pidempään suunnitellut jotain tiukkaa moottorin remontoimista? Talvi on loistavaa luppoaikaa täynnään. Hankit vain asennusöljykorillisen, selvität, missä vika, avaat moottorin, poistat rikkinäiset osat, tilaat uudet toimivat tilalle, tai hankit viritysosat ja asennat ne paikalleen.

Yksinkertaista ainakin teoriassa. Niille, jotka osaavat, on sitä myös käytännössä.

5. Pese ja vahaa pyöräsi

Syksyllä laittaessasi pyöräsi talviteloille varmaankin pesit ja vahasit sen? Ei haittaa. Talven aikana voit tehdä saman homman vielä toistamiseen - siis jos pyöräsi säilytyspaikka tarjoaa siihen mahdollisuuden.

Tällä kertaa voit tehdä homman kiireettömästi ja vieläpä vahata kromatut ja mustat osat erikseen niihin tarkoituksiin varatuilla vahoilla. Näin toimien pyöräsi kiiltää keväällä mallikelpoisesti. Älä kuitenkaan laita silikonia keinonahkaistuimelle, jos aiot pysyä pyöräsi kyydissä. 

6. Talvella voi tehdä myös muita asioita

Mikäli et omista maastokelpoista moottoripyörää, jossa on piikkirenkaat, et välttämättä pääse metsään, mutta onneksi kuitenkin sekä moottorikelkkoja että mönkijöitä on olemassa. Jollet omista sellaisia, niin voit aina ajaa autolla perheesi kanssa Lappiin ja vuokrata sieltä tarvittavat vermeet. Perheesi voi ajellessasi lillua altaassa, hiihtää, lasketella ja pitää muuten vaan hauskaa, kuten sinäkin.

Ulkona voi myös vain hiihtää ja kävellä, mutta suosittelemme aloittamista varovaisesti pieninä annoksina, ettei se johda mihinkään ylimääräisiin oireisiin.

7. Perhe?

Niin, mikäli tuo äskeinen kuulosti yllättävältä, niin voit todellakin myös viettää aikaasi perheesi kanssa talven mittaan. Voit olla läsnä kuopuksen koulumenestyksessä sekä juhlia koulun joulujuhlissa hänen kanssaan ihailemalla hänen esitystään joulunäytelmässä.

Tai ottaa voimakkaasti kantaa, kun keskimmäisen lapsesi opettaja esittää epäilyttäviä kysymyksiä hänen koulupoissaoloistaan ja puuttuvasta koulumenestyksestään. Selviää, että allekirjoitustasi ei ole kysytty enää vuosiin poissaololupiin, mutta olet silti allekirjoittanut ne. Mysteerio?

Vanhin lapsistasi puolestaan kinuaa omaa moottoripyörää. Huomaat olevasi onnekas kun saat elää tämän hetken: vuosien valistustyö ei ole mennyt hukkaan. Rahat kyllä.

Samalla opit taas muistamaan lastesi toiset nimet sekä tuntemaan ulkonäöltä lastesi ja vaimosi/miehesi kaverit. Kaikkien tuttujen ja puolituttujen pyöräthän sinä joka tapauksessa muistat merkiltä ja mallilta vähintään viimeisen parin vuosikymmenen ajalta.

Emme haluaisi sanoa tätä ääneen, ettemme jää kiinni, mutta talven aikana läsnäoloon panostaminen saattaa mahdollistaa sen, ettei poissaoloosi (=moottoripyöräilyysi) kesän mittaan sitten suhtauduta niin paheksuvasti. Muista kuitenkin pitää rajaa, ettei synny tarpeettoman rankkaa läheisriippuvuutta.

8. Moottoriurheilu tarjoaa lohtua

Talvella ajetaan monenmoista kisaa myös moottoripyörillä jääspeedwaysta alkaen, jota voi mennä ihan radan varteen katsomaan. Hieman etelämpänä kierretään rataa kisamielessä ihan suvikumeilla. Niillekin nurkille voisi perheesi lomamatka suuntautua, kunhan vain ennakkosuunnittelet matkan tarkkaan. Ja televisiohan on jo keksitty.

Ja jos matkaat talvella riittävän etelään, voit tietysti vuokrata moottoripyörän paikan päältä. 

9. Kevät

Mikäli et ole äärettömän looginen ja taitava, ja omaa synnynnäisiä mekaanikon kykyjä, sinun kannattaa varautua kevään ja ajokelien lähestymiseen hyvissä ajoin.

Jos olet päättänyt toteuttaa edes osankaan noista ehdottamistamme pikku projekteista talven mittaan, niin varaa ainakin parin kuukauden jakso keväälle, että ehdit kasaamaan kaiken ajokuntoon ennen kauden alkua.

Suurimmat ongelmat tulevat vastaan väärien osien, joita joudut tilailemaan ja lähettelemään edestakaisin, tai puutteellisten työkalujen kanssa: jos vaiheeseen c eteneminen edellyttää sekä a:n että b:n suorittamista ennen sitä, niin ei todellakaan kannata kiiruhtaa asian edelle. Sen sijaan on leppoisampaa vain todeta tapahtunut ja odottaa kärsivällisesti, että pääset työstämään asiat kuntoon oikeassa järjestyksessä. Ja varata siihen aikaa. Ja myös siihen, että osia katoaa matkan varrella joka tapauksessa ja jostain syystä niitä myös tuppaa jäämään yli. Mitä isompi remontti tai mitä useampaa pyöräsi kohtaa se koskee, sitä enemmän jämäpaloja.

Eikä ole myöskään häpeä varata aikaa huollosta kevään korvilla, että saa sen pyörän varmasti lopulta ajokuntoon. Johan sitä kevään ensi ajoa on kuitenkin siinä vaiheessa odotettu jo pitkään.

Jos jotain on kesken, niin jätä pesu- ja vahausprojekti viimeiseksi, ettei pyörän pintaan jää kovin pahoja rasvaisia sormenjälkiä. Mutta jos kevät yllättää, ja tulee kiire baanalle, niin pesusta voi aina tinkiä!