Ky Britti-Helmet on toiminut jo yli 20 vuotta brittipyörien varaosatoimittajana. Syyskuusta lähtien valikoimaan kuuluvat myös Norton Motorcycles Ltd:n kanssa solmitun sopimuksen mukaisesti Norton-moottoripyörät.

Nortonit tehdään käsityönä Castle Doningtonissa, Derbyshiren maakunnassa East Midlandsissä Englannissa. Kunkin pyörän mittaritelineeseen on upotettu laatta ”Handbuilt at Donington Park”. Tällä hetkellä tehtaan tuotanto on vajaa 500 moottoripyörää vuodessa, mutta määrän on tarkoitus nousta, kun tehdas pääsee kunnolla asettumaan uusiin tiloihinsa.

Tuotannossa kolme mallia

Tehtaan tuotannossa on kolme Commando 961 –mallia. Perusmalli on yksipaikkainen Sport, rinnakkaismallit CaféRacer ja SF. Voimapaketti on kaikissa sama, eroja on mm. jousituksessa, varustelussa sekä ulkonäköseikoissa. Kaikki mallit on saatavana tilauksesta myös kaksipaikkaisina, mutta se on ilmoitettava jo tilatessa, sillä pyörän takarunko poikkeaa yksipaikkaisesta.

Jos pitää perinteisistä brittipyöristä, niin Nortonissa taitaa olla pajon tarjolla, vaikkakin nykyaikaisena versiona.

Modernia tekniikkaa

Pyörien moottori on ilmajäähdytteinen 2-sylinterinen, nelitahtinen rivimoottori, kampiakseli 270°, tasapainoakseli, kaksi venttiiliä/sylinteri työntötangoin ja hydraulisin venttiilinnostimin.

Sylinterimitat ovat 88 x 79 mm ja iskutilavuus: 961 cm3, puristussuhde 10,1, teho: 59 kW (80 hv) / 6500 r/min ja vääntömomentti: 90 Nm / 5200 r/min.

Pyörässä on elektroninen polttoaineesuihkutus, ja sen runko on teräsputkesta hitsaamalla valmistettu kehtorunko kaksipuoleisella takahaarukalla ja kaksin Öhlins-iskuvaimentimin. Öljytankki on integroitu runkoon. Pyörä on kevyt, sen omapaino on 188 kg.

Nortoneiden hinnat tullevat Suomessa asettumaan välille 21.500 – 25.000 €.

Britti-Helmet Ky:n päämaja sijaitsee Vantaalla, mutta uusien Commandojen markkinointi- ja myyntiosasto on Mäntyharjussa Etelä-Savossa,  siitä vastaa yrityksen alkuperäinen perustaja Juha ”Juuso” Juurikkala.