Tarkoituksena on tehdä ajokortin hakeminen mahdollisimman sujuvaksi ja yksinkertaiseksi kansalaisen kannalta. Sähköisten palvelujen kehittäminen on Trafin tiedotteen mukaan osa prosessia. Ajokorttiin liittyvien asioiden siirtyminen yhden viranomaisen alle antaa mahdollisuuksia uusille sähköisille palveluille.

Trafi alkaa kehittää sähköisiä palveluja heti toimivallan siirryttyä poliisilta Trafille vuoden 2016 alussa. Ensimmäisessä vaiheessa tarkoitus on sähköistää ajokortin kaksoiskappaleen tilaus, jolloin uuden kortin voi tilata helposti netin kautta esimerkiksi nimenmuutoksen tai kortin katoamisen yhteydessä.

Turha asiointi pois

Jatkossa teoriakokeen suorittaminen, ajokorttilupa ja muut ajokorttiin liittyvät asiat onnistuvat samassa paikassa eikä korttia hankkivan tarvitse asioida kahden eri viranomaisen luona.

Vaadittuun ajo-opetukseen, kuljettajantutkinnon monivaiheisuuteen tai ajokortin suorittamiseen sinänsä toimivallan siirto ei tuo muutoksia eli tavallisen ajokortin hankkijan näkökulmasta esimerkiksi kaikki autokoulua koskevat velvoitteet säilyvät ennallaan.

Ajokorttitoimivallan siirron tavoitteena on vähentää ajokortin hankkimisesta sekä yksilölle että yhteiskunnalle koituvia kustannuksia. Hallitus esitti siirtoa käsittelevän lain vahvistamista torstaina 5.2.2015.