– Sons of Abraham -moottoripyöräkerho järjesti esimerkiksi MP-messuille Helsinkiin Biker's Church -tapahtuman. Seuraava vastaava tapahtuma on 8.6. sunnuntaina klo 13.00 Laukontorilla Tampereella (lisätietoja täältä). Lisäksi järjestämme konsertteja, kerhon puhemiehenä toimiva Ari Santis Santaharju kertoo. Jutun aloituskuvassa Juuso Laitinen vasemmalla ja Santis oikealla.

– Haluamme kerhon toiminnan kautta yhdistää bikerkulttuurin sekä nuoriso- ja hyväntekeväisyystyön. Teemme myös paljon köyhäinaputyötä ja jaamme ruokakasseja tarvitseville.

– Olemme luokitelleet itsemme sekundauskovaisiksi, mutta toimintamme tapahtuu suurelta osin koti, uskonto ja isänmaa -linjalla. Se on ikäänkuin osa kerhon eetosta. Emme kuitenkaan ole uskonnollinen käännytyskone, Santaharju linjaa.

Sons of Abraham -kerhon jäsenet pyrkivät olemaan paljon liikenteessä messuilla ja kokoontumisajoissa.

– Meille pystyy näissäkin tilanteissa puhumaan myös niistä asioista, jotka askarruttavat ihmisiä, myös niistä, jotka painavat mieltä. Niin näilläkin messuilla.

– Toisaalta meitä voi luonnehtia siten, että kun bensa haisee ja rokki soi, niin se on meille itsellemmekin hyvä tapa toimia ja syy olla paikalla, Santis nauraa.

Asiallisen mukavaa oli meno Seinäjoki Bikeshowssakin. Ryhmän mukana oli myös tatuoija, joka tarjosi taitojaan tarvitseville. Ja jos tosiaan haluat keskustella myös asiallisista asioista, Sons of Abrahamin edustajat ovat käytettävissäsi. Kerhon toiminnasta saat lisätietoja täältä.

Motoristit koulukiusaamista vastaan on nyt ry.

Motoristit koulukiusaamista vastaan (MKKV) lähti liikkeelle Tampereella syksyllä 2013 motoristien keskuudessa syntyneestä ajatuksesta kutsua kokoon asiasta kiinnostuneita moottoripyöräilijöitä, jotka ajaisivat ryhmänä kouluihin puhumaan oppilaille kiusaamiseen liittyvistä asioista ja ottamaan yhteisönä kantaa koulukiusaamista vastaan.

MKKV-kampanjan kouluvierailuja on toteutettu kymmenillä paikkakunnilla eri puolilla Suomea ja se sai kaikkialla erinomaisen vastaanoton. Ryhmä toimi Facebookissa, mutta kun sen koko ja kysyntä kasvoivat jatkuvasti, oli ajankohtaista perustaa syksyllä 2014 Motoristit koulukiusaamista vastaan MKKV Ry.

– Kevään ensimmäinen MKKV:n tilaisuus on 27.4. Heinolassa, ja toukokuussa olemme joka arkipäivä jossain päin Suomea. Tällä tietoa pohjoisin paikkakunta on Tornio.

– Uskomme, että koulukiusaamisessa on kyse asenteista ja mielikuvista, ei tiedonpuutteesta, Santaharju kertoo. – Haluamme kannustaa muitakin tahoja toimimaan tavallamme ja käymään kouluissa puhumassa asiasta.

– Motoristit ovat toimineet kouluissa eräänlaisena yhteisöllisen toiminnan keihäänkärkenä, jossa jokainen biker on tärkeä. Jokainen meistä on jonkun tytär tai poika tai isä tai äiti, joten asia on kaikille yhteinen. Lisäksi toimintamme ylittää kaikki merkki- ja kerhorajat: moottoripyöräily on asia, joka yhdistää ihmisiä enemmän kuin erottaa. Kun motoristia tulee tiellä vastaan yksi valo, hän nostaa aina tälle kättä. Motoristit jakavat keskenään tien ilot ja surut. Jos tarvitaan apua, tien päälläkin käännytään auttamaan. Eri tilanteista lähteneet yksilöt ovat hyvin yhteisöllisiä. Koulussa taas koululaiset jakavat samalla tavalla ilot ja surut sekä pyrkivät hoitamaan konkreettisesti asioita keskenään.

– Kun bikerit tulevat kouluun, niin kohtaamme monasti kaikenlaisia ennakkoluuloja, Santaharju selostaa. – Yleensä kun puhun, mukana olevat motoristit ovat joukkona takanani. Silloin katsojat näkevät vain ihmisen. Kun pyydän heitä kääntymään, nähtävissä ovat monet erilaiset liivit, pusakat ja kerhotunnukset. Ne eivät estä ihmisiä toimimasta motoristien yhteisönä, ne vain innostavat heitä toimimaan oman kerhonsakin parissa ja olemaan siitä ylpeitä.

Asiasta voisi myös varmaan vetää suoran allegorian siihen, että vaikka olemme ihmisinä erilaisia, voimme silti elää sovussa ja tehdä keskenämme yhteistyötä tarvitsematta kiusata toisia.

Kirkon rooli on tärkeä

Ari Santaharjun työnantaja on Tampereen seurakunta, joten hän mielellään puhuu myös kirkon roolista tässä päivässä ja sen merkityksestä tässä päivässä.

– Kirkko tekee paljon hyvää tänäkin päivänä, esimerkiksi diakoniatyötä. Se auttaa eronneita ja vähävaraisia sekä järjestää konkreettista psyykkistä ja fyysistä apua onnettomuuksien uhrien auttamiseksi. Sillä on omat suomalaisuuteen kuuluvat toiminnan muotonsa ja arvonsa. Tottakai sitä kohtaan voi olla myös kriittinen, mutta uskomukset ja usko on syytä muistaa pitää erillään. Kun on kovat ajat, kannattaa pitää kiinni niistä asioista, jotka pitävät pystyssä. On helppo rikkoa, mutta on paljon vaikeampi rakentaa, Santaharju muistuttaa.

Hän toteaa myös, että jokainen koulukiusaamista vastustava motoristi on tärkeä. Joten mukaan vain näihin tapahtumiin sankoin joukoin. Lisää tietoa MVKK:n toiminnasta täältä.