CSMK, hand tooled motorcycle seats; käsityönä valmistettuja moottoripyörän satuloita, vöitä ja muita nahkatuotteita. Yrityksen takaa löytyy nurmolainen Mika Kulju, joka oli tehnyt Bike Show:ta varten komean kokoelman mp-satuloista avaimenperiin, näyttely-yleisön iloksi ja ostettavaksi.

– Olen tehnyt aina kaikkea käsilläni. Katselin You Tube:sta videoita, miten hevosten satuloita koristellaan, ja totesin miten hienon näköisiä ne ovat. Tein omaan pyörääni satulan ja siitä sitten olen jatkanut tekemistä, Kulju kertoo.

Kuljun ensimmäinen mp-satula.

CSMK on ollut olemassa vähän reilun vuoden.

– Tämä on pelkästään harrastus, vaikka vapaa-aika meneekin tähän melko tiiviisti.

Työstettävät kuvat Kulju tekee joko asiakkaan antamasta kuvan pohjalta, tai suunnittelee itse asiakkaan toiveiden mukaan. Esilläolleet mp-satulat ja muut tuotteet hän oli tehnyt messuja varten. Esimerkiksi mp-satulan valmistamiseen kuluu käytännössä viikko.

Mies työnäytöksensä ääressä.

Ensin työstettävä kuva piirretään paperille ja siirtopaperin kautta kuvan ääriviivat jäljennetään nahan pintaa. Ääriviivat piirretään puolestaan kaiverrusveitsellä nahkaan ja sitten aletaan työstämään eli pakottamaan nahkaa erilaisilla pienillä nahantyöstövälineillä, joilla saadaan aikaan erilaisia kuvioita, painaumia, varjoja ja kaikkea, mitä tekeillä oleva kuva valmistuakseen tarvitsee.

Siirtopaperin avulla kuvan ääriviivat jäljennetään nahan pintaan.

Kun itse kuva on työstetty, nahka kastellaan, asetetaan muottiin satulan päälle ja annetaan kuivua seuraavaan päivään. Kuivuttuaan satula nyöritetään tai neulotaan pohjaan kiinni, pinta käsitellään geelimäisillä nahkaväreillä tai narvivärillä, jota voinee luonnehtia "nahkapetsiksi".

Narvivärillä saadaa läpikuultava kaunis pinta, jossa kuitenkin on tallella nahan elävyys. Vielä loppusilaus kiilotusaineella ja mehiläisvaha päälle, niin pinnasta saadaan vettä hylkivä.

Lisää Mikan tekemiä töitä voi käydä ihastelemassa hänen Facebook-sivuiltaan.

Nahantyöstövälineillä saadaan aikaan erilaisia kuvioita, painaumia, varjoja ja kaikkea, mitä tekeillä oleva kuva valmistuakseen tarvitsee.