Pirellin osakkeenomistajat hyväksyivät kaupan sunnuntaina, ja se on taas yksi uusi rahakkaitten kiinalaisyritysten tekemä kaappaus. Kiinalaiset käyttävät kaupanteossa hyväkseen euron heikkoutta juuri kun vaikuttaa siltä, että Eurooppa on pikkuhiljaa pääsemässä eroon taloudellisesta taantumasta.

Kiinalainen yritys saa kaupassa premium-luokan renkaitten valmistusteknologiaa, joita voidaan myydä paremmilla katteilla ja korkeammilla hinnoilla. Lisäksi Pirellin tuotemerkki saa valtavan nosteen Kiinan suunnattomille markkinoille Kiinan valtion omistaman emoyrityksen turvin.

Kyseessä on Kiinan historian viidenneksi suurin ukomaisen yrityksen ostos kautta aikojen ja ensimmäinen sen jälkeen kun kiinalaiset valtiojohtoiset yritykset ostivat ryppäänä Las Bambasin kuparikaivokset Perusta.

Ensi vaiheessa kiinaiset ostavat 26,2 % osuuden italialaisesta holding-yhtiöstä Camfinista, joka omistaa Pirellin ja tekee sitten ostorajoukset noppujen osakkeiden ostamisesta.

Pirelli aloitti toimintansa jo 143 vuotta siten ja kaupankäynti nosti sen osakkeen korkeimmilleen 25 vuoteen 15,23 euroon.

Laajasti arvioiden kaupalla on merkitystä koko kiinalaiselle autoteollisuudelle. Toisaalta Pirelli saa kaupan myötä rahakkaan omistajan, mikä taas auttaa sitä tuotekehityksessä ja kilpailussa mm. Micheliniä ja Continentalia vastaan.

Lisäpanokset tuotekehitykseen näkynevät myös moottoripyörien renkaissa aikanaan.

Asiasta kertoi Yahoo.