New Yorkissa syyskuussa tapahtuu lyhennetysti seuraavaa: motoristijoukko, johon kuului kymmeniä motoristeja ajoi moottoritietä. Yksi motoristeista kuvasi ajelun kypäräkamerallaan.

Joukon keskellä oli iso citymaasturi, Range Rover, jonka eteen yksi motoristeista ajoi. Seuraavassa hetkessä auto ajoi moottoripyörän perään, ja tämä ilmeisesti kaatui. Kun koko motoristijoukko pysähtyi ja oli menossa tutkimaan tilannetta SUVin kuljettaja panikoi ja ajoi useiden moottoripyörien yli pakoon. Hätäkässä alle jäänyt motoristi halvaantui vakavasti. Autoilija vetosi siihen, että oli pelästynyt motoristien uhkaavaa käytöstä ja pelkäsi vaimonsa ja viisi kuukautta vanhan tyttärensä puolesta.

Moottoripyöräjoukko ryntäsi maasturin perään ja pahoinpiteli kuljettajan lopulta sairaalakuntoon sekä romutti autoa. Mikäli joku ei vielä ole nähnyt tätä episodia sen voi katsoa täältä. Se ei ole mieltäylentävä klippi, vaikka itse kolaria ja pahoinpitelyjä ei siinä näykään.

Suoraviivaista toimintaa

São Paolossa Brasiliassa puolestaan moottoripyöräilijän kypäräkamera tallensi hetket, jolloin kuin tyhjästä ilmestyi kaksi kaverusta risteystilanteessa moottoripyörällä hänen viereensä. Kyydilläolija osoitti aseella ja vaati pyörää, joka annettiin hänelle. Voro oli juuri lähdössä kun yhtäkkiä kuin ei mistään ilmestyi paikalle siviilipukuinen poliisi, joka ampui varasta kylmästi. Tämä kuoli myöhemmin vammoihinsa.

Video oli aikansa YouTubessa, kunnes se sisällön raakuuden vuoksi - aivan oikein - poistettiin. Siitä tämän jutun aloituskuva.

Poliisi mukana pahoinpitelyssä

Kumpikin tapahtuma on suoraan kuin painajaisesta karannut, ja niistä on vaikea ottaa kantaa puolesta tai vastaan, eikä varmaan pidäkään. New Yorkin tapahtumassa oli motoristien joukossa myös peitetehtävissä ollut poliisi, joka oli aktiivisesti mukana Range Roverin rikkomisessa.

Poliisin osallistuminen väkivaltaan on herättänyt suuttumusta Yhdysvalloissa, jossa tietysti kuten meilläkin odotetaan poliisin turvaavan siviiliväestöä. Etsivää syytetään rikollisesta käyttäytymisestä, joka voi johtaa enimmillään seitsemän vuoden vankeuteen.

AMA reagoi tarpeeseen

American Motorcyclist Association eli AMA otti julkisesti kantaa tapahtuneeseen lähettämällä pahoittelevan kirjeen medialle. Siinä todetaan, ettei se ota voimakkaasti kantaa itse tapahtuneeseen ennen kuin tutkimukset on saatu päätökseen. AMA on huolissaan, koska vaikuttaa siltä, että yksi yksittäinen tapahtuma leimaa voimakkaasti moottoripyöräilijöitä ryhmänä. AMA painottaa sitä, että esimerkiksi sen järjestämät kokoontumisajot ovat aina varsin lainkuuliaisia tapahtumia joihin osallistuu vastuullisia motoristeja.

Kirje kertoo hyväntekeväisyystyöstä ja motoristien kouluttamisesta sekä huolestumisesta siitä, että moni media revittelee asiasta vastuuttomia otsikoita, kun normaali todellisuus on jotain muuta. On sitten eri asia saada tämäntyyppistä viestiä läpi, kun media mieluummin kiinnostuu negatiivisista asioista.

Joka tapauksessa autoilijoiden asenteessa on ollut aistittavissa Yhdysvalloissa entisestään tiukentuneita asenteita motoristeja kohtaan. Toivottavasti tämä ei johda mihinkään laajempaan ilmiöön.

Miten koet tapahtuneet, oletko seurannut näitä, kommentoi, ole hyvä!