Nykyään jokaisesta autosta löytyy vähintään kuljettajan turvatyyny. Mitä uudempi auto, sitä enemmän turvatyynyjä löytyy eri puolilta autoa. On etumatkustajan turvatyyny, kuljettajan ja etumatkustajan sivuturvatyynyt, niskaturvatyynyt, polviturvatyynyt ja jopa jalankulkijan turvatyynyt.

Turvatyynyn laukeamisvoima voi olla jopa 1700 kg/cm2 ja laukeamisnopeus noin 80 millisekuntia, joten kyse on valtavasta voimasta.

– Onnettomuuspaikalle saavuttaessa voidaan pitää nyrkkisääntönä, että auto on varustettu turvavarustein, ellei tätä voida varmuudella sulkea pois, ohjeistaa Juha Jäntti, joka tekee työkseen muun muassa työturvallisuuskorttikoulutuksia. – Auton ovi avataan, mieluiten takapenkin tai etumatkustajan oven puolelta, jotta päästään katkaisemaan sytytysvirta. Samalla varotaan mahdollisia sivutörmäystyynyjä ja sivuturvaverhoa. Sivuturvatyynyjen laukeamissektori on eteenpäin (penkin sivussa tai ovessa) ja sivuturvaverhojen laukeamissektori on ylhäältä alaspäin (oviaukon yläreunassa). Kun ovi on auki, varo laukeamattomia tyynyjä ja verhoa edelleen. Missään nimessä ei kannata mennä kuljettajan ja

Pelastuskortissa käytetyt symbolit ja niiden selitykset.

ohjauspyörän väliin.

Tulosta pelastuskortti omaan autoosi

Ihmisten pelastaminen uusista autoista on huomattavasti vaikeampaa sähköjännitteiden, turvatyynyjen, erilaisten panosten ja suurlujuusteräksen takia. Jotta helpotettaisiin onnettomuustilanteessa pelastamaan tulevien henkilöiden turvallisuutta ja nopeutettaisiin varsinkin pelastusviranomaisten toimia turmapaikalla kannattaa jokaisen tulostaa auton pelastuskortti omaan henkilöautoonsa.

Pelastuskortti on A4-kokoinen vakiomallinen kaavakuva autosta. Kortista selviää nopealla vilkaisulla muun muassa mitkä korin osat ovat vahvistettua materiaalia, sekä missä sijaitsevat pelastutyöhön vaikuttavat osat, esimerkiksi juuri turvatyynyt.

Auton merkkikohtaisen pelastuskortin voi tulostaa Autoliiton tietopankkisivuilta kohdasta pelastuskortti. Pelastuskortti asetetaan kuljettajan puoleiseen häikäisysuojaan (aurinkolippa). Paikka on sama kaikissa niissä maissä, missä pelastuskortti on otettu käyttöön, joten pelastushenkilökunta löytää kortin nopeasti hätätilanteessa.

Autoliitto on teettänyt pelastuskortista kertovia ikkunatarroja. Vakiomallinen tarra liimataan tuulilasin kuljettajan puoleiseen alareunaan. Myös pelastuskortista kertovan tarran paikka on sama kaikissa maissa. Pelastuskorttitarroja on jaossa muun muassa Autoliiton palvelupisteissä, K1-Katsastajien asemilla ja Glassdrive-ketjun toimipisteissä.

Autoliiton sivuilla on myös hyvä tietoisku pelastuskortista. FIA:n sivuilla on selostus kortissa käytettävissä symboleista, ja tästä pääset käsiksi tietokantaan, josta löydät ja voit tulostaa autoosi pelastuskortin. Oheisen pelastuskorttiesimerkkinä käytetyn Volvo V40:n kortin vuosimallista 2012 eteenpäin löydät täältä.

Volvo V40:n kortin alaosa sekä mallia koskevat symbolit.