Liikennemerkit ja ajoratamaalaukset kertovat ajoneuvon kuljettajalle suojatiestä. Kuljettajan on lain mukaan varauduttava siihen, että hän voi tarvittaessa pysähtyä ennen suojatietä. Kannattaa kerrata suojatiesäännöt ja muistaa oikea tilannenopeus ja ennakointi.

Autoilijan ja moottoripyöräilijän on annettava tietä jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai astumassa sille. Liian suuri nopeus nostaa riskiä, ettei jalankulkija tule havaituksi. Ajonopeus on siis sovitettava liikenneympäristön ja keliolosuhteiden mukaan.

– Keväisin tai illalla matalalta kirkkaasti paistava aurinko voi häikäistä kuljettajan, jolloin jalankulkija voi jäädä havaitsematta. Jos tähän lisätään liian suuri nopeus, riskit lisääntyvät, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Varpu Tavaststjerna varoittaa.

Autoilijoilla ja motoristeilla on suuri vastuu, mutta myös pyöräilijät ja jalankulkijat vaikuttavat turvallisuuteensa omilla valinnoillaan. Pykälät velvoittavat myös jalankulkijaa. Häneltä vaaditaan sitä varovaisuutta, jota lähestyvän ajoneuvon etäisyys ja nopeus edellyttävät.

Monikaistaisten teiden suojatiet huolestuttavat

Liikenneturvan vuonna 2012 tekemän selvityksen mukaan puolet jalankulkijoista koki, että autot pysähtyvät harvoin, kun jalankulkija on aikeissa ylittää suojatien. Vielä suurempi osuus, kaksi kolmesta, piti yleisenä ilmiönä liikenteessä sitä, että suojatien eteen pysähtynyt auto ohitetaan pysähtymättä.

Tässä on varmasti moottoripyöräilijöillä aihetta toimia toisin. Myös silloin kun he ovat auton ratissa.

Tavaststjerna korostaa havainnoinnin tärkeyttä. Taajamissa ja kaupunkialueella on katseen hyvä antaa kiertää molemmille sivuille sekä eteen ja kauemmaksi. Näin ehtii havaita muut liikkujat hyvissä ajoin.

– Etenkin monikaistaisen tien suojatietä lähestyttäessä on autoilijoiden oltava valppaana. Jos suojatien eteen on pysähtynyt toinen ajoneuvo tai raitiovaunu, sen ohittaminen pysähtymättä on kiellettyä, Tavaststjerna muistuttaa.

Suojatiesäännöt kertauksen vuoksi:

  • Noudata nopeusrajoituksia. Lähesty suojatietä siten, että saat ajoneuvon tarvittaessa pysäytettyä ennen suojatietä.
  • Anna tietä jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai astumassa sille.
  • Älä ohita suojatien eteen pysähtynyttä ajoneuvoa tai raitiovaunua pysähtymättä.
  • Noudata liikennevaloja.
  • Pyörätieltä tuleva pyöräilijä saa ajaa tien yli pyörätien jatketta pitkin, mutta hänen on väistettävä ajoradan muuta liikennettä, elleivät liikennemerkit ohjaa toisin. Pyörää taluttava henkilö katsotaan jalankulkijaksi, jota autoilijan on väistettävä.
  • Kun käännyt risteyksessä tai poistut liikenneympyrästä, väistä jalankulkijoita ja pyöräilijöitä. Noudata myös liikennemerkin osoittamaa väistämisvelvollisuutta.