Poliisin valtakunnalliset valvontateemasuunnitelman mukaisesti Pohjois-Savossa toteutettiin 8.-9.5.2015 mopovalvontajakso, jonka aikana tarkastettiin 39 mopoa, joista 5 oli viritettyä ja 12 muuten epäkuntoisia. Viisi kuljettajaa määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon, koska heidän ajopelinsä olivat epäkuntoisia. Yksi kuljettaja sai myös sakot kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta eli viritys oli niin kova, ettei kyseinen menopeli täyttänyt mopolle vaadittavia edellytyksiä.

Mopoilijat käyttivät ajaessaan kypärää, mutta yhdellä kuljettajalla oli myös jotain muuta "päässä" kuin pelkkäkypärä ja häntä epäiltiin rattijuopumuksesta. Kaikkiaan puhallutettiin 45 mopon kuljettajaa näiden kahden päivän aikana.

Moporyhmä valvoi toukokuun

Valvontaa jatkettiin poliisilaitoksen alueella Pohjois-Savossa vielä erikseen nimetyn moporyhmän toimesta toukokuun ajan. Valvontaryhmän käyttöön hankittiin myös erityiskalustoa helpottamaan havaintojen tekoa ja mahdollisia seurantatilanteita. Ryhmä otti huomioon kansalaispalautteiden perusteella tulleet valvontapyynnöt ja valvonnan tarpeita saatiin myös tietoon koulujen suunnalta.

Valvontateeman aikana toukokuun loppuun mennessä ryhmä tarkasti kaikkiaan 177 mopoa, joista 16 oli enemmän tai vähemmän viritettyjä. Kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta syyllistyi 9 kuljettajaa. Kaikkiaan 17 kuljettajaa määrättiin ajokieltoon. Rattijuopumuksesta epäiltiin valtakunnallisen teeman aikana kiinnijääneen kuljettajan lisäksi vielä yhtä kuljettajaa.

Pelisäännöt selviksi

Mopoilun turvallisuus on parantunut ajokorttimuutoksen vuoksi ja siksi, että monissa kaupungeissa mopoilu kiellettiin kevyenliikenteen väylillä. Nämä yhdessä ovat vähentäneet mopo-onnettomuuksien määrää. Onnettomuuksia sattuu kuitenkin edelleen ennen kaikkea niillä alueilla, joissa mopoilukulttuuri on vilkasta. Porukassa tyhmyys tahtoo tiivistyä.

Mopon virittäminen ei ole sallittua ja vastuu siitä on viime kädessä vanhemmilla. Jo mopoa hankittaessa tulee tehdä selväksi, että hankinnan ehtona on mopon säilyttäminen virittämättömänä. Vanhempien tulee tunnistaa sallittu "tuunaaminen" kielletystä virittämisestä. Vanhemmat voivat tai heidän tulee aika ajoin koeajaa lapsen mopon testatakseen sen nopeuden. Viritetyllä mopolla liikenteessä ajaminen on laitonta. Moottoripyöräksi luokiteltavasta viritetystä moposta on maksettava mm. ajoneuvovero. Lisäksi voi seurata paljon muitakin laskuja, jolloin kokonaiskustannukset saattavat nousta yli 1000 euroon - ajokiellosta puhumattakaan.

Miitit huolestuttavat

Viime vuosien ilmiöinä ovat olleet erilaiset kokoontumisajot eli "miitit" moottoripyöräharrastajien mallin mukaan, kuitenkin pienempinä versioina viikonloppuiltaisin. Miiteissä kiihdytetään keulat pystyssä, poltetaan kumia ja näytetään ajotaitoja paikalle kokoontuneille mopoilijoille.

Yleensä nämä tapahtumat ovat isoilla parkkipaikoilla tai vastaavilla alueilla ja osallistujia saattaa olla kymmeniä, jopa satoja. Poliisi ei suhtaudu näihin suopeasti. Niissä tapahtuu aina laittomuuksia ja ennen kaikkea niissä aiheutuu vaaratilanteita sekä ympäristölle melkoista häiriötä. Järjestäjät pyritään saamaan näistä tilaisuuksista selville ja vastuuseen tapahtuman järjestelyistä.

Poliisi jatkaa koko kesän ajan liikenteen valvontaa ja suuntaa resurssejaan ajoneuvojen ja kuljettajien yleisvalvontaan. Painopisteenä ovat nuoret kuljettajat ja erityisesti mopot ja niiden kunto.

Poliisi toivoo edelleen vihjetietoja häiriöitä aiheuttavista ajoneuvoista. Paikkatiedot ja rekisteritunnukset ovat tervetulleita osoitteella vihjeet.itä-suomi@poliisi.fi, jolloin poliisi voi mahdollisesti olla suoraan yhteydessä häiriön aiheuttajan kotiin.