– Sain idean, kun olin itse moottoripyöräni kanssa tien pientareella miettimässä, josko lähistöllä olisi apua tarjolla. Motoristeilla on hyvä yhteishenki ja he mielellään auttavat toisiaan, kun siihen tarjoutuu mahdollisuus. Jotenkin se lähistöllä oleva auttaja vain pitäisi saada kiinni, projektin vetäjä Jouni Jussila kertoo.

Vuoden kehitystyön jälkeen syntyi Save MC, sovellus joka yhdistää ongelmissa olevan motoristin ja auttajan. Avunpyynnön saavuttua käyttäjät päättävät itse, haluavatko he sillä kertaa tarjota apuaan. Avuntarjouksia saatuaan pulassa oleva motoristi päättää, kehen ottaa puhelimitse yhteyttä. Tällöin sovellus on tehnyt tehtävänsä, yhdistänyt avun tarvitsijan ja auttajan.

Avunpyynnön lähettäminen on tällä hetkellä ilmaista. Suunnitteilla on, että tulevaisuudessa sen lähettämisestä peritään nimellinen maksu, jonka veloitus tapahtuu tekstiviestillä. Tällä varmistetaan, että asiattomat viestit pysyvät minimissään ja että palvelu toimii moitteetta jatkossakin.

Sovelluksen toimivuus perustuu riittävän laajaan auttajakuntaan.

– Ohjelmaa voisi verrata rokotteisiin – se toimii, kun se on tarpeeksi monella. Jos Save MC:tä käyttäisi esimerkiksi viisituhatta motoristia tasaisesti ympäri Suomen, ei kenenkään tarvitsisi koskaan mennä apuun viittä kilometriä kauemmaksi, sovelluksen pääohjelmoija Carl Vuorinen toteaa.

Vapaaehtoistyönä toteutettu sovellus oli määrä julkaista jo alkuvuodesta, mutta ohjelmointi ja testaus sujuivat verkkaisemmin, kuin tekijät olivat odottaneet. Viime syksynä esillä olleen prototyypin odotettiin valmistuvan julkaisukelpoiseksi nopeassa aikataulussa, mutta ennalta-arvaamattomat haasteet myöhästyttivät projektia. Sovellusta koekäytti kevään aikana sata suomalaista motoristia.

Save MC:n julkaisua Windows Phonelle motoristit joutuvat odottamaan vielä hiukan pidempään.

– Se oli tarkoitus julkaista samaan aikaan muiden versioiden kanssa, mutta odottamattomien ongelmien vuoksi päätimme palvella suuremman yleisön tarpeet ensin. Nyt kun saimme Android ja iOS -versiot julkaistua, on tavoitteenamme viimeistellä Windows Phonessa toimiva sovellus, Vuorinen summaa.

Save MC -sovelluksen teko joukkorahoitettiin syksyllä 2014 Mesenaatti-palvelulla. Kampanjaan osallistui 377 henkilöä ja se keräsi hieman yli kuusi tuhatta euroa. Sovelluksen voi ladata ilmaiseksi Google Play ja App Store -sovelluskaupoista.

Aiheesta aiemmin sivuillamme: MP-Messut 2015: Motoristin avunpyyntösovellus Save MC on jo testikäytössä