Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat isoon tutkimusaineistoon perehdyttyään todenneet, että kypärää käyttävillä moottoripyöräilijöillä on paljon pienempi riski loukata päänsä onnettomuuksissa, mutta he saavat paljon enemmän vaurioita kehonsa muihin osiin.

Yksi syy tähän on se, että kypärää käyttävillä motoristeilla on paljon suurempi mahdollisuus säilyä hengissä isolla voimalla tapahtuneissa törmäyksissä, ja siten he saavat osakseen enemmän vaikeita vammoja. 

– Siinä tosiasassa, että loukkaantumisen kaavat ovat erilaisia, on paljon järkeä, koska kypärä auttaa sinua säilymään hengissä, toteaa tohtori Adil Haider, joka toimii sekä Center for Surgery and Public Healthissa Brighamissa sekä Women's Hospitalissa Bostonissa. Haider ei osallistunut tukimuksen tekoon.

– Monilla motoristeilla on kehossaan vaurioita, koska heidän päänsä on säästynyt.

Riski kuolla pienempi

Vaikka tätä ennen oli tiedossa, että kypärän käyttö vähentää motoristien loukkaantumisia ja kuolemaan johtaneita onnettomuuksia, tutkijat eivät tienneet, miten päätä suojaavan kypärän käyttö voisi vaikuttaa kehon muiden osien vaurioitumiseen. 

Tutkimuksessa käytettiin hyväksi Yhdysvaltain kansallista tietokantaa vuosien 2007-2010 välillä. Sinä aikana melkein 86 000 henkilöä oli vahingoittunut jollain tavalla moottoripyöräonnettomuudessa. Tutkijat kiinnittivät erityistä huomiota ihmisten niskaan, kehoon, selkärankaan ja raajoihin sattuneiden vammojen määrään ja vakavuuteen.

Tuloksena oli, että kypärää käyttävillä moottoripyöräilijöillä oli puolta pienempi riski saada vammoja pään alueella verrattuna heihin, jotka eivät käytä kypärää. Kypärää käyttävillä oli myös paljon pienempi riski kuolla.

Kypärää käyttävillä kuljettajilla oli suurempi todennäköisyyys saada vammoja rintakehään ja raajoihin kuin kypärää käyttämättömillä. Yksi selitysmalli tähän on se, että kypärää käyttävät moottoripyöräilijät tuntevat olonsa turvallisemmaksi ja päätyvät sen vuoksi ajamaan suuremmilla nopeuksilla, tutkijat kirjoittavat.

Tutkijat suosittavat kaikkien mahdollisten suojavarusteiden käyttöä moottoripyöräillessä.

Lähde: Reuters.

Aiheesta aiemmin sivuillamme:

Mitkä kehonosat loukkaantuvat herkimmin mp-onnettomuudessa?

Icon Airframe Statistic - turvatietoa kypärässä