Tilanne sai tavallaan alkunsa Saksan ja Suomen poliisin yhteisiskusta epäiltyjen mp-jengien tiloihin toukokuussa 2015. Saksassa rikoksesta epäiltyjä on 57.

Yhteisiskun perusteella tutkitut keskeiset rikosepäilyt liittyvät huumausaineiden ohella ryöstöihin ja ampuma-aserikoksiin. Saksan poliisi löysi kolme kannabis-viljelmää sekä kerhotiloista ja muista epäiltyjen käyttämistä tiloista amfetamiinia ja amfetamiiniöljyä, kokaiinia, hasista ja marihuanaa sekä aseita. Suomeen uskotaan tuodun vuosina 2012–14 seitsemällä kerralla amfetamiiniöljyä.

Amfetamiini valmistetaan ensin nestemäiseksi öljyksi, minkä jälkeen se saostetaan jauhemaiseksi amfetamiiniksi ja jatketaan sopivaan käyttövahvuuteen. Yhdestä amfetamiiniöljylitrasta saadaan reilu viisi kiloa käyttövahvuista (25 %) amfetamiinia.

Arvo katukaupassa yli 3 miljoonaa

Suomessa poliisi epäilee jutussa seitsemää henkilöä törkeistä huumausainerikoksista. Heistä kuusi kuuluu Bandidos MC:hen. Maahantuoduissa seitsemässä erässä oli amfetamiiniöljyä yhteensä noin 20 litraa, mikä tarkoittaa yli sataa kiloa valmista jauhemaista amfetamiinia. Määrästä saa noin puoli miljoonaa käyttöannosta ja sen katukauppa-arvo on yli kolme miljoonaa euroa.

Nokian Bandidosin jengitiloista takavarikoitiin kotietsinnässä vähäinen määrä amfetamiiniöljyä. Jutun tutkinnassa huomattiin kytkös Sisä-Suomen poliisilaitoksen aiempaan juttuun, jossa oli takavarikoitu puoli kiloa valmista jauhemaista amfetamiinia. Tämä amfetamiini oli saostettu juuri Saksasta tuodusta Nokian Bandidosin amfetamiiniöljystä.

Poliisi tutkii myös sitä, ovatko mp-jengin jäsenet osallistuneet järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan. Siitä epäiltynä on 15 henkilöä, joista 13 kuuluu BMC Nokian organisaatioon. Nokian jengitila on asetettu vakuustakavarikkoon.

Tutkintaa on Suomessa tehty Keskusrikospoliisin ja Sisä-Suomen poliisilaitoksen yhteistyönä. Esitutkinnan nyt valmistuessa juttu siirtyy Sisä-Suomen syyttäjänvirastoon syyteharkintaa varten. Saksan osalta tutkinta on myös valmistumassa ja juttu siirtyy siellä oikeuteen tammikuussa.