Katsaus Wikipediaan tuon ikuisen tiedon alttarille paljastaa, että "tweed on karstavillasta yleensä toimikkaaksi kudottu kangas, jota käytetään perinteisesti erityisesti pukujen ja päällystakkien valmistamiseen. Kangas on kestävää ja vettä hylkivää. Se on usein karheaa, mutta toimikasrakenne tekee siitä tiivisrakenteisenakin taipuisaa.

Tweedkankaan alkuperäinen skotinkielinen nimi oli tweel (toimikas, (englanniksi) twill). Nimi juontuu kankaan sidoksesta. Nimeä on selitetty myös niin, että noin 1830 muuan lontoolainen kauppias olisi saanut tweelejä koskeneen kirjeen Hawichissa sijainneelta liikkeeltä. Kauppias kuitenkin erehtyi lukiessaan käsin kirjoittua tekstiä ja otaksui, että kyseessä olisi Skotlannin rajaseudulla sijaitsevan tekstiiliteollisuuskeskuksen halki virtaavan Tweed-joen mukaan nimetty tuotemerkki. Tämä seurauksena tuotteita mainostettiin nimellä tweed, jota kankaasta nyttemmin käytetään."

Perinteinen kalanruototweed-kangas pitää myös vettä.

Perinteinen kalanruototweed-kangas pitää myös vettä.

Edinburghissa skotlantilaisuuden ydinalueella toimiva Walker Slater Retails pitää yllä tweed-kankaan perinteitä. Sillä on tarjolla varsin laaja ja herraskainen sekä ladylike kokoelma erilaisia tweed-asusteita. Tuotevalikoimaan kuuluu myös varsin perinteisen näköinen tweed-kankaasta ja nahasta valmistettu satulalaukku Ernest, jota on saatavilla kolmena hillittynä sävynä; ruskeana, vihreänä ja harmaana.

Walker Slaterin ruskea tweedistä, purjekankaasta ja nahasta valmistettu satulalaukku.

Walker Slaterin ruskea tweedistä, purjekankaasta ja nahasta valmistettu satulalaukku.

Laukun pääosa on valmistettu tweedistä, mutta läppä ja olkahihna puolestaan purjekankaasta. Laukun koko on 36x25 senttimetriä ja korkeus 17 senttimetriä. Hintaa yhdelle laukulle tulee 128 euroa. Laukussa on nahkavahvikkeet ja kolme nahkahihnakiinnikettä pyörääsi. Kuvat varmaan kertovat puolestaan, ja mikäli olet kiinnostunut näistä tai tweed-kankaasta valmistetuista vaatteista ylipäätään, kannatta vierailla Walker Slater Retailsin kotisivuilla.

Laukun pyöräkiinnikkeet

Laukun pyöräkiinnikkeet

Harmaa versio.

Harmaa versio.

Ja vihreää tweediä.

Ja vihreää tweediä.