Kävimme paikalla lauantain esityksessä, joka oli ilmoitettu alkavaksi 11.30, mutta mitään ei alkuun tapahdu. Yleisöä oli kerääntynyt pallon ympärile ja koko halliin sankoin joukoin.

– Brasiliassa on leppoisempi suhtautuminen aikatauluihin, kuuluttaja Aleksi Halen rauhoittaa levottomasti liikehtivää ihmismassaa. 11.45 kuullaan moottoreiden jyrähtävän käyntiin. 

Yhdellä miehellä on tilaa pallossa hyvin.

Yhdellä miehellä on tilaa pallossa hyvin.

– Tällä porukalla on yhteensä 143 vuotta harjoitusaikaa, hehkuttaa Aleksi. – He ajavat ja harjoittelevat vain surmanajoa pallossa. Nopeus pallon sisällä nousee yli 80 km/h. Jos jotain tapahtuu reaktioaikaa on alle sadasosasekunnin, eli virheisiin ei ole varaa.

Ensimmäisenä yleisön eteen ajaa Samir 33 v. Hänelle avataan luukku ja Samir ajaa muutaman kierroksen pallon sisällä. Seurakseen hän saa hetken päästä tämän ryhmän kuopuksen 30-vuotiaan. Evertonin. Nyt alkaa jo tajuta pallon pienuuden ja tilanahtauden. Sitten joukkoon saadaan mukaan lisää ammattitaitoa 39-vuotias Fabrizio, joka on ajanut peräti 25 v. pallon sisällä.

Kolmekin tarkoittaa ahtautta.

Kolmekin tarkoittaa ahtautta.

Kaiken huipennukseksi tulee neljänneksi pallon sisälle joukon iäkkäin ja kokenein 40-vuotias Super Mario, joka on viettänyt 29 vuotta elämästään tämän ammatin parissa. Nyt on päivänsevää, että pallon sisällä on ahdasta. Ja kuten jo vuonna 2012 Sirkus Finlandiassa näimme, pallo menee laajenee ja avautuu kahteen osaan kaikkien neljän ajaessa.

On vaikea sanoin selittää, miten hurjalta tämä kaikki näyttää, mutta esimerkiksi haastatellessamme suomalaisia surmanajajia Pasi "Hepe" Heikkilää ja Sasja Laajokea he kertoivat, että heidän ajaessaan 6 metriä halkaisijaltaan olevassa pallossaan, kun nopeus on 60 km/h niin kehoa painaa 5G:n voima. Mitä sitten ovat G-voimat 80 km/h kierrettävän ympyrän säteen pienentyessä? Joka tapauksessa vielä tänään sunnuntaina ehdit paikan päälle kokemaan ja hämmästymään ihmisten taitoa ja rohkeutta.

Diorios Globe of Death -surmanajoshow on nähtävissä sunnuntaina klo: 11.30 ja 14.45 halli 1.

Aiheesta aiemmin sivuillamme:

MP-16-Messut: Petrol Circus Show'ssa mukana 113 rakennettua pyörää

Seinäjoen Bikeshow: Cageriders - hurjaa surmanajoa maailman suurimmassa pallossa

Diorios Globe of Death -surmanajoshow'n miehistö yhteiskuvassa onnistuneen suorituksen jälkeen.

Diorios Globe of Death -surmanajoshow'n miehistö yhteiskuvassa onnistuneen suorituksen jälkeen.