Poliisin tiedotteen mukaan ryhmän rikollinen toiminta on ollut järjestäytynyttä ja ammattimaista. Rikosten kohteena on ollut arvokasta omaisuutta, muun muassa moottoripyöriä ja kuorma-autoja. Ryhmittymän jäsenet ovat tehneet omaisuusrikoksia eri kokoonpanoissa ryhmänä ja rikoksen tekopaikalla on saattanut olla jopa seitsemän henkilöä kerrallaan. Anastetun omaisuuden kuljettamista varten ryhmittymällä oli käytössään kuorma-autoja.

Anastettua omaisuutta kätkettiin Orimattilassa sijaitsevalle maatilalle. Esitutkinnan perusteella epäillään, että maatilalla olleessa ladossa säilytettiin kesällä 2015 muun muassa kolmeatoista moottoripyörää, jotka oli anastettu toukokuussa merikonttien sisältä Kotkan Mussalosta. Anastettuja moottoripyöriä epäillään välitetyn Orimattilan maatilalta eteenpäin paketti- ja kuorma-autojen kyydissä muun muassa Viroon. Esitutkinnan aikana tehtiin tiivistä yhteistyötä Viron viranomaisten kanssa, ja Virosta takavarikoitiin kesän ja syksyn 2015 aikana useita Kotkasta anastettuja moottoripyöriä. Kotkasta anastettuihin moottoripyöriin liittyen useita ryhmittymän jäseniä epäillään törkeästä varkaudesta tai törkeästä kätkemisrikoksesta.

Kotietsinnässä löytyi myös muuta anastettua

Poliisi teki lokakuun alussa kotietsinnän Orimattilan maatilalle ja takavarikoi maatilalta runsaasti anastetuksi ilmoitettua omaisuutta, muun muassa mönkijöitä, rakennustarvikkeita ja Espoosta syyskuussa anastetun kuorma-auton. Orimattilan maatilalla säilytettyyn anastettuun omaisuuteen liittyen kahta henkilöä epäillään ammattimaisesta kätkemisrikoksesta.

Syyskuussa ryhmittymän epäillään anastaneen kuorma-autoa käyttäen Vantaalla sijaitsevan yrityksen pihamaalta kupariputkia, jotka epäillään välitetyn eteenpäin Helsingissä sijaitsevaan yritykseen. Poliisi teki lokakuun alussa kotietsinnän Helsingissä sijaitsevan yrityksen tiloihin ja takavarikoi sieltä muun muassa Espoosta syyskuussa anastettuja kuparikeloja sekä Riihimäeltä syys-lokakuun vaihteessa anastettuja kuorma-auton renkaita. Helsingissä sijaitsevan yrityksen pihasta takavarikoitiin ryhmittymän käytössä ollut kuorma-auto, jonka kyydistä takavarikoitiin Espoosta ja Kauniaisista anastettuja työkoneita.

Helsingistä takavarikoitujen kuorma-auton renkaiden lisäksi Riihimäeltä anastettiin syys-lokakuun vaihteessa samalla kertaa myös kuorma-auto, joka löydettiin lokakuun alussa väärillä rekisterikilvillä varustettuna Espoon Laaksolahden urheilupuiston parkkialueelta. Kaksi ryhmittymään kuuluvaa henkilöä saapui poliisin tarkkailun aikana kuorma-auton luo ja kiinniottotilanteessa toisen kiinniotettavan epäillään syyllistyneen virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen.

Mp-varusteiden varkaat samaa ryhmää

Esitutkinnan perusteella ryhmittymään kuuluvien henkilöiden epäillään syyllistyneen myös useisiin keväällä ja kesällä tapahtuneisiin törkeisiin varkauksiin, jotka kohdistuivat Kirkkonummen Veikkolassa sijaitsevaan moottoripyörävarusteita maahantuovaan liikkeeseen. Yrityksestä on kyseisissä rikoksissa anastettu yhteensä noin 100 000 euron arvosta omaisuutta. Kirkkonummella tapahtuneiden törkeiden varkauksien osalta esitutkintavastuu on Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella.

Asiakokonaisuuteen liittyen rikoksesta epäiltyinä on yhteensä kuusitoista henkilöä, joista esitutkinnan aikana on ollut vangittuina kahdeksan ja pidätettyinä kuusi. Esitutkinnassa selvinneiden rikosten kohteena olleen omaisuuden arvo on yhteensä noin 400 000 euroa ja esitutkinnan aikana on takavarikoitu anastettua omaisuutta yhteensä noin 250 000 euron arvosta.

Esitutkintakokonaisuus siirtyy syyteharkintaan Salpausselän syyttäjänvirastoon helmikuun aikana.

Aiheesta aiemmin sivuillamme: Vorot himoitsivat mp-varusteita: viisi murtokeikkaa samaan liikkeeseen