Adaptiiviset ajovalot saa nykyään jo ainakin BMW:n joihinkin malleihin, autoissa ne ovat yleisempiä. Milwaukeen alueella toimiva J. W. Speaker Corp. on nyt kehittänyt ajovalon, joka ohjaa valon sinne suuntaan minne pyörä on menossa. Tuotteen pitäisi tulla markkinoille Yhdysvalloissa huomenna perjantaina. 

Vaikka tuotetta on hypetetty melkoisesti, tiedossa ei vielä ole, miten ja minkä standardien mukainen se on, joten emme siis vielä tiedä, voiko sillä laillisesti korvata moottoripyörän ajovalon esimerkiksi Suomessa. 

Ajatus kallistettaessa mutkan taakse kurkkaavista valoista on tietenkin hyvä, kunhan valotehoa vain on tarjolla riittävästi ja valokeilan muoto on sellainen, ettei se häiritse vastaantulevaa liikennettä.

Turvallisuus tavoitteena

Speakerin tavoitteena on tietysti lisätä turvallisuutta. Paitsi että moottoripyörän kuljettaja näkee reitilleen paremmin, myös muut tielläliikkujat huomaavat pyörän.

Järjestelmä perustuu useisiin eri LED-valoihin, joita sytytetään ja sammutetaan vuoron perään.

Järjestelmä perustuu useisiin eri LED-valoihin, joita sytytetään ja sammutetaan vuoron perään.

Ajovalon sisällä on melkoinen määrä LEDejä asennettuna puoliympyrään yläkaarelle. Valot syttyvät ja sammuvat kallistuksen myötä ja siten lisäävät valoa siihen suuntaan, missä sitä tarvitaan ja taas sammuttavat sieltä, missä sitä ei tarvita.

Yritys uskoo, että seuraavan viiden vuoden aikana yli 90 %:ssa uusista moottoripyöristä on LED-valot. Käytettyjä pyöriä, joissa on halogeenivalo on kuitenkin edelleen melkoinen määrä, joten myyjän kannalta markkinat ovat isot.

Voi käyttää myös muissa ajoneuvoissa

Yritys käytti kaksi vuotta sokeiden kulmien valaisemiseen tarkoitetun teknologian kehittämiseen, ja ratkaisu on validoitu USA:n liikenneministeriön standardien mukaiseksi. Myös moottoripyöräteollisuus on osoittanut mielenkiintonsa Speakerin ratkaisua kohtaan. Teknologiaa voidaan hyödyntää myös muiden ajoneuvojen ja ajoneuvotyyppien valo-ongelmien ratkaisuun.

Speaker on julkaissut melko vähän faktatietoa ajovalosta toistaiseksi, mutta malli sekä yrityksen sijainti viittaavat siihen, että se sopii ainakin Harley-Davidsoneissa käytettävien pyöreiden ajovalojen tilalle. Lisätietoa hinnoista ja sopivuuksista tulee heidän sivustolleen perjantain julkistuksen myötä. Saataville tulee ainakin halkaisijaltaan 7 tuuman malli.

Asiasta kertoi ensin Milwaukee Journal Sentinel. Lisätietoja Speakerin kotisivuilta perjantaista alkaen. Alla oleva video selventänee valojen toimintaperiaatetta parhaiten.