Golem Innovationsi Alpha-kypärä on ensi vaiheessa tarkoitettu polkupyöräilijöille, mutta rakenne mahdollistaa melkein mitä tahansa. Yrityksen suunnittelijat väittävät, että heillä on takataskussaan villejä ideoita, ja sitähän tämäkin innovaatio on.

Perusideana oli suunnitella kypärä, joka on kevyempi kuin olemassaolevat ja joka olisi helppo laittaa pois ilman pelkoa sen kadottamisesta.

Yksi luonnon tehokkaimmista panssareista: muurahaiskäpy pallona.

Yksi luonnon tehokkaimmista panssareista: muurahaiskäpy pallona.

Säilytys kaulalla

Alpha-kypärän voi laskea kaulalle kasaan silloin kun sitä ei käytä tai haluaa pitää taukoa. Ominaisuus takaa sen, että kypärä on myös mukana, eikä unohdu matkasta. Tässä mielessä se muistuttaa Hövdingin airbag-pyöräilykypärää. Hövding on normaalisti vain ikäänkuin kaulapanta, mutta onnettomuuden sattuessa se muodostaa silmänräpäyksessä airbagin ihmisen pään ympärille.

Alphan olemassaoleva malli taas käännetään itse "kypäräasentoon". Silloin se muodostaa pääsi ympärille avokypärän, jossa on myös silmäsuojus.

Bayonnessa, Aquitaniassa Ranskassa sijaitsevan yrityksen alkuperäinen idea oli ottaa mallia vyötiäisen kyvystä vetäytyä palloksi ja hunajakennomainen rakenne taas mahdollistaa keveyden ja kyvyn absorboida kovia iskuja.

Soveltuu mihin vain - aikanaan.

Soveltuu mihin vain - aikanaan.

Levyt tukevat toisiaan

Kypärän levyt on suunniteltu toimimaan siten, että ne avattuna menevät toistensa päälle lomittain niin, että kypärän rakenne vahvistuu. Lisäksi kypärässä on järjestelmä, joka irrottaa sen kaulan ympäriltä aiheuttamatta niskalle vammoja, jos kypärä on päässä ja vaikka tarttuu kiinni johonkin.

Alpha on ensisijaisesti tässä vaiheessa suunniteltu polkupyörä- ja talviurheilu - kuten laskettelu- ja lumilautakäyttöön. Yritys haluaa kuitenkin tuoda sen kaikkiin mahdollisiin lajeihin, missä kypärää tarvitaan sekä ammattailaiskäyttöön kuten poliiseille, palomiehille jne.

Yritys käynnisti joukkorahoitushankkeen 15.3. Kickstarterissa ja pyrkii keräämään sen kautta 200 000 euroa kypärän saamiseksi markkinoille.

Nopeimmat ja innostuneimmat tukijat saavat Alphan hankkeen kautta 175 eurolla normaalihinnan, noin 300 euron sijaan. Kypäröiden joukkotuotanto alkaa syyskuussa 2017. Tämä siis sillä edellytyksellä, että joukkorahoitushanke onnistuu.

Alpha.

Alpha.

Leijonankestävä

Kannattaa käydä katsomassa kampanjan Kickstarter-sivustolla tarkemmin asiaa. Vaikutuksen tekevät ainakin kuvat, joissa leijona yrittää purra muurahaiskäpyparkaa rikki siinä onnistumatta. Muurahaiskävyn kokoontaittuvan kilven suojaus siis toimii ainakin luonnossa, miksei sitten kypärässäkin?

Golem Innovationin sivustolle pääset puolestaan tästä. Alla Alpha-hankkeen esittelyvideo, joka selventää paljon kypärän ominaisuuksia. Asiasta kertoi ensin Gizmag.

Tätä juttua kirjoitettaessa Alpha-hanke oli kerännyt taakseen 5070 euroa, mutta hanke päättyy vasta 29.huhtikuuta, joten sillä on vielä runsaasti aikaa saada rahoitus kasaan.

Malliluonnoksia.

Malliluonnoksia.

Aiheesta aiemmin sivuillamme:

Näkymätön airbag-kypärä tuli myyntiin myös Suomessa

Näkymätön kypärä ja pieniä vihreitä laserpyöriä tarjolle motoristeillekin?