Suomen olosuhteissa tuntuu äkkiseltään siltä, että tarvitsisimme enemmän Miclimaten lämmittävää kuin jäähdyttävää ominiaisuutta. Todellisuudessa moottoripyöräilijä kuitenkin hikoilee melko paljon päivän mittaan normaalikeleilläkin. Ja kunnollinen helle on sitten aivan asia erikseen. Kun lämpötilat alkavat nousta yli 30 asteen, lämpö muuttuu ongelmaksi, ja 40 asteessa voi moottoripyörällä ajaminen olla yhtä tuskaa, vaikka olisi aivan kelteisillään. Ja sehän taas ei tee omalle liikenneturvallisuudelle hyvää.

Viilentävä tai lämmittävä lisälaite voi siis olla hyvin perusteltu hankinta, varsinkin jos sattuu kuulumaan siihen kategoriaan ihmisiä, jotka pärjäävät lämmönvaihtelujen kanssa heikommin.

Miclimaten toimintaperiaate.

Miclimaten toimintaperiaate.

Lisensioitua tekniikkaa

Miclimate perustuu Yhdysvaltain laivastolta lisensoituun patenttiin, jota on sitten pienennetty moottoripyöräkäyttöön sopivaksi paketiksi. Laite kiinnitetään erikoisvyöllä motoristin lantiolle. Vempeleestä menee letku vyölle, josta lämmin / kylmä ilma sitten virtaa ylöspäin pitkin kuljettajan kehoa ajotakin alla.

Miclimaten voi joko liittää pyörän virtajärjestelmään tai käyttää erillistä akkupakettia, joka kiinnitetään niin ikään vyölle. Laite itsessään painaa vain reilut 700 grammaa, joten paino ei ole este sen hankkimiselle. Laitteeseen voi myös hankkia ohjaustankoon kiinnitettävän Bluetooth-ohjaimen, jolloin sitä on helppo ohjata turvallisesti.

12 voltin ja 72 wattitunnin akun pitäisi riittää noin neljän tunnin käyttöön tietenkin käyttöasteesta ja -tehosta riippuen. Miclimaten tehonkulutus maksimissaan on noin 30 W tunnissa.

Miclimate käytössä.

Miclimate käytössä.

Kuumenna tai jäähdytä

Miclimaten pitäisi pystyä jäähdyttämään ulkoilmaan noin 10 astetta ja lämmittämään sitä noin 20 astetta laitteeseen sisään menevän ilman lämpötilaan verrattuna.

Parhaillaan Miclimatella on menossa Indiegogossa joukkorahoitushanke, jolla pyritään turvaamaan valmistuksen aloittaminen. Hankkeen tavoitteena on saada kasaan 20 000 dollaria. Tätä kirjoitettaessa kasassa on jo 69 % tavoitesummasta eli 13 895 dollaria ja kierrosta on vielä kuukausi jäljellä.

Laitteen akkuineen saa Indiegogon kautta tilattuna 269 dollariin, jonka päälle tulevat sitten rahtikulut. Miclimatea toimitetaan myös Suomeen. Toimitusten pitäisi alkaa syyskuussa. Asiasta kertoi ensin Gizmag. Lisätietoja Miclimaten omilta sekä Indiegogon hankesivuilta. Katso myös allaoleva video.

On mielenkiintoista nähdä, menestyykö laite. Pieni koko on tietenkin eduksi, ja tarvetta tälle epäilemättä on, mutta entä kysyntä? Ja toimiiko laite siten, että se saa ilman kiertämään kunnolla ajotakin alla, lienevät ne kriittiset kysymykset, jotka koskevat laitteen tulevaisuutta. 20 000 on myös pieni summa valmistuksen aloittamiseksi, joten kysymys lienee vasta käsityönä tehtävästä tuotantosarjasta.

Kilpaileva Entrosysin BikeAir -ilmastointilaite on kompressoreineen niin isokokoinen, että se sijoitetaan moottoripyörän takapenkille. Entrosys näytti pikaisen vilkaisun perusteella toimivan vielä, mutta tuotanto tälle vuodelle on jo myyty (?), joten joko yritys ei oikeasti toimi, tai sitten laitetta tehdään piensarjoina. Entrosysin sivuille pääset tästä. Juttumme BikeAirista tässä alla.

Aiheesta aiemmin sivuillamme: Ilmastointilaite motoristeille