Myyntitilanteessa ajoneuvon myyjä hakee Trafin sähköisen asioinnin kautta ajoneuvolle varmenteen ja luovuttaa sen ostajalle. Tämän jälkeen ostaja voi rekisteröidä ajoneuvon varmenteella ja rekisteritunnuksella sähköisessä palvelussa tai asioimalla paikan päällä rekisteröintitoimipisteessä.

Myyntiä varten on edelleen mahdollista tilata maksullinen ilmoitusosa ja tehdä sillä luovutus uudelle omistajalle, jos varmenteen luominen sähköisessä palvelussa ei jostain syystä ole mahdollista.

Luovutuskirjan ja luovutusilmoituksen tekeminen säästää ikäviltä yllätyksiltä

Trafin sähköisistä palveluista on mahdollista varmenteen luomisen yhteydessä tulostaa esitäytetty luovutuskirja. Luovutuskirjan tekeminen on tärkeää, koska sillä vahvistetaan omistusoikeuden siirtyminen kaupan osapuolten välillä.

Kaupasta on jäätävä sekä myyjälle että ostajalle saman sisältöiset dokumentit, joista löytyvät ajoneuvon tiedot, myyjän ja ostajan tiedot, luovutuspäivämäärä ja allekirjoitukset. Tähän voi käyttää kauppakirjaa, luovutuskirjaa tai rekisteröintitodistuksen ilmoitusosaa, Trafista täydennetään.

Myyjän on hyvä tehdä aina kaupan jälkeen luovutusilmoitus, jolla hän voi varmistaa, että ajoneuvoa koskevat velvoitteet katkeavat luovutuspäivään, ja että ostaja käyttää rekisteröinnissä yhteisesti sovittua luovutuspäivää. Luovutusilmoitusta varten myyjä ilmoittaa ostajan nimi- ja osoitetiedot sekä luovutuspäivän. Sähköisissä palveluissa vaaditaan aina myös ostajan henkilö- tai y-tunnus.

Myös henkilökohtainen palvelu säilyy 

Sähköisen asioinnin laajeneminen ja yleistyminen eivät poista mahdollisuutta henkilökohtaiseen asiointiin. Rekisteri-ilmoituksia voi edelleen tehdä myös paikan päällä rekisteröintitoimipisteessä. Rekisteröintitoimipisteessä rekisteri-ilmoituksen voi tehdä joko varmenteella tai rekisteröintitodistuksen ilmoitusosalla.

Lisätietoja varmenteen luomisesta täältä ja Trafin sähköisiin palveluihin pääset täältä.