Jay Lenon Garage on nähtävissä Youtubessa, ja Motuksesta kertovan jakson pitäisi ilmestyä sinne tänään maanantaina. Paikalla ovat myös Motus Motorcyclesin perustajajäsenet Lee Conn ja Brian Case. Case ja Conn kertoivat Lenolle, miten pieni ryhmä yrittäjiä vuonna 2008 liittoutui alan laman myötä tarkoituksenaan valmistaa moottoripyörää, joka on täysin erilainen kuin kaikki muut. Lamasta syntyneenä ja kehitettynä yhteistyössä Yhdysvaltain sofistikoituneimpien insinööritoimistojen kanssa, Motus alkoi maailman nopeimpia työntötankomoottorisia pyöriä Yhdysvaltain markkinoille 2015.

Birminghamissa Alabamassa toimiva Motus kutsuu itseään "Amerikan ainoaksi premium-luokan V4-moottorisia sport-touring-moottoripyöriä valmistavaksi brändiksi". Koska amerikkalaisille V-moottorit ovat tärkeitä, ja niiden nimillä on iso kaiku, Motus on ristinyt V4:nsa "Baby Blockiksi". Yritys myös valmistaa moottoria muille tarvitsijoille omien pyöriensä lisäksi.

Motuksia Lenon kuulussa tallissa.

Motuksia Lenon kuulussa tallissa.

V4 ja nopeusennätyksiä

Motuksen ydinidea on valmistaa nestejäähdytteisellä V4-koneella varustettuja sporttimatkapyöriä. Moottorin iskutilavuus on 1650 cm3. Tehoa koneessa on mallista riippuen joko 165 hv / 7600 rpm ja vääntöä 167 Nm 5000 rpm tai 180 hv / 8200 rpm ja vääntö 171 Nm / 5000 rpm.

Pyörässä on hydraulisesti toimivat venttiilikoneistot, kuusipykäläinen vaihteisto, ride-by-wire, Sergeantin valmistama istuin ja Öhlinsin vaimennuselementit. Tavoitteena on siis laatu. Lisäksi pyörässä on Brembon jarrut, irroitettavat sivulaukut ja ketjuveto sekä sähköisesti säädettävä pleksi.

Perustajat ovat myös tavoitteensa mukaisesti tehneet pyörällä työntötankomoottoristen luokassa nopeusennätykset, joten tavoite on siltäkin osin saavutettu. Motus Motorcyclesin pääjohtaja Lee Conn teki 1650 cm3 työntötankomoottoristen luokassa nopeusennätyksen 249,07 km/h, mikä ylitti edellisen AMA:n eli American Motorcyclist Association ennätyksen 205,31 km/h, joka oli ajettu Harley-Davidsonilla vuonna 2010. Conn pisti vielä paremmaksi seuraavana päivänä nostaen ennätyksen lukemaan 266,85 km/h.

Jay Leno ja Motuksen perustajat ihmettelemässä Baby-block V4:sta.

Jay Leno ja Motuksen perustajat ihmettelemässä Baby-block V4:sta.

Jay Leno ja Motus-episodi

– Jay on epäilemättä tietorikas ja jalat maassa käyskentelevä moottoripää. Hän antoi tunnustusta ponnisteluillemme, erityisesti sille, että olemme kehittäneet oman moottorimme, Motuksen suunnittelujohtaja Brian Case kertoi. – Hän on suuri V4-moottorimme fani, ja on tiennyt Motuksesta jo jonkin aikaa.

– Jayllä on syvä ymmärrys amerikkalaisten moottoripyörien rikkaasta historiasta, ja hän auttoi meitä ottamaan askelen taaksepäin ja arvostamaan sitä, missä kohtaa Motus sopii tähän perinteeseen, totesi Motuksen hallituksen puheenjohtaja Lee Conn. – Tämän tyyppinen valaistuminen on todella tärkeää, kun laajennamme jälleenmyyjäverkostoamme ja jatkamme nimemme ja viestimme levittämistä julkisuuteen.

Motusta esittelevä jakso antaa katsojille mahdollisuuden nähdä, mitä Jay ajattelee moottorista ja moottoripyörästä. Mukaan kuuluu asioiden kommentoiminen ajon aikana. 

– Oli varsin surrealistista ajaa takaa Jay Lenoa Los Angelesin kanjonien läpi, kaikki matkassa moottoripyörillä, jotka olimme kehittäneet luonnoksesta alkaen, Case kertoi Motuksen julkistaman tiedotteen mukaan.

Tässä linkki Jay Lenon Motus-videoon. Linkki Jay Lenon Garage-ohjelman Youtube-kanavaan tässä.

Lisätietoja Motuksesta heidän kotisivuiltaan.

Aiheesta aiemmin sivuillamme:

Motus rikkoi tuotantopyörien nopeusennätyksiä Bonnevillen suola-aavikolla

Motus - uusi amerikkalainen mp-unelma lähempänä tuotantoa

Edit 25.7. klo 12.22: lisätty linkki Jay Lenon Motus-videoon.

Motukset.

Motukset.