– Saimme pari uutta jäsentä kerhoon. Jäseniä on tällä hetkellä 24 ja enemmänkin mahtuisi. Asiallisia tyyppejä otetaan mielellään porukkaan. Jäsenyyttä voivat hakea kaikki akuutti- ja ensihoidon parissa toimivat ensi-, sairaan- ja lähihoitajat, lääkärit, ensivasteen henkilökunta, palomiehet ja alan opiskelijat. Jäsenhakemuksen voi lähettää mc@emergency.fi-sähköpostiosoitteeseen. Jäsenistömme koostuu nimenomaan ammattilaisista, pelkkä suoritettu EA-kurssi ei riitä pääsyyn mp-kerhomme jäseneksi.

– Kitee on nyt uusi aluevaltaus. Muutenkin jäsenistöä löytyykin ympäri Suomen. Tästä syystä porukan paikalle saaminen yhteisiin tapaamisiin on haasteellista, kertoo Mcemergency:n presidentti Eero Sivula.

– Olemme pohtineet yhdessä poliisien Blue Knights mp-kerhon kanssa, että ryhtyisimme lanseeraamaan kaikille motoristeille kypärän taakse tai sivulle liimattavaa ICE-tarraa (ICE=in case of emergency), josta ensivasteen olisi helpoin ja ennenkaikkea nopein tapa saada lähiomaisten yhteystiedot, Sivula toteaa.

Myös Ville Virtanen ja Jukka Männistö (kuvassa oikealla) ovat olleet mukana perustamassa Mcemergencyä.

Myös Ville Virtanen ja Jukka Männistö (kuvassa oikealla) ovat olleet mukana perustamassa Mcemergencyä.

Näytän puhelintani, johon olen näytölle ladannut SPR:n sivuilta ICE-tiedot, jotka ovat aina näkyvissä.

– Moottoripyöräillessä puhelin on yleensä rintataskussa. Onnettomuuden sattuessa puhelimen näyttö on useimmiten mennyt rikki, joten siitä ei ensivasteelle ole tuolloin mitään hyötyä, Sivula kertaa kokemuksiaan.

– Eräs autoilija kertoi, että hän oli tulostanut sekä ICE-kortin että auton oman pelastuskortin ja laittanut ne hansikaslokeroon. Kyseinen paikka on kaikkein huonoin tämänlaisille tärkeille dokumenteille, sillä kolaripaikalle saapuessa ensivaste teippaa ensimmäisenä konsolin, turvatakseen työskentelyn auton sisällä, varsinkin jos turvatyyny ei ole vielä lauennut. Paras paikka autossa kyseisille dokumenteille on ehdottomasti aurinkolippa. Sieltä pelastusalan ammattilaiset niitä ensin etsivät, lisää Jukka Männistö.

– Jos riittävän moni olisi kiinnostunut niin toivon, että ottavat meihin yhteyttä, voisimme ryhtyä tekemään motoristien ICE-tarraa, Sivula summaa.

Varapresidentti Tuomo Kauko.

Varapresidentti Tuomo Kauko.

– Kaikkein tärkeintä on kuitenkin varsinkin nuorten motoristien tajuta turvallisten ajovarusteiden merkitys. Me niihin tilanteisiin ensimmäisenä tulemme paikalle. Tulee todella pahan näköistä jälkeä pienemmissäkin ajonopeuksissa, kun ajetaan pelkät lenkkarit ja normaalit farkut jalassa. Vaikka lähtisi vain pyörähtämässä lähikaupassa, ajovarusteiden tulee olla asianmukaiset. Lisäksi on syytä muistaa, että moottoripyörä ei ole lelu. On upeaa, kun osataan tehdä temppuja, mutta silloin pitää mennä jollekin suljetulle radalle tai alueelle, mutta ei kadulle tai julkisen liikenteen sekaan.

– Mcemergency järjestää edelleenkin hätäensiapukoulutusta MP-kerhoille tai kaikille muillekin, joita asia kiinnostaa. SPR:n järjestämä perusensiapukoulutus on hieno asia, mutta me yritämme työksemme pitää ihmisiä hengissä, joten näkökulmamme on enemmän realistinen ja käytännönläheinen. Aina ei ole tarjolla steriilejä sidetaitoksia eikä aikaa aikaa sitoa nätisti. Onnettomuuspaikan sijainnilla on myös iso merkitys. Ruuhka-Suomen alueella ambulanssi ehtii paikalle huomattavasti aikaisemmin kuin keskellä Lapin erämaata, jossa ensiapua voi joutua odottamaan useita tunteja. Kaikkein tärkeintä on varmistaa, että potilaan hengitystiehyet ovat auki.

Eero Sivula ja hieno Mcemergency-logo.

Eero Sivula ja hieno Mcemergency-logo.

Lisäksi meidät voi tilata päivystämään moottoripyöräilevänä ensihoitoyksikkönä eri tapahtumiin ympäri maan. Se on mahdollista, koska meitä löytyy joka puolelta Suomea.

Tunti vierähti nopeasti ja oli lähdettävä sovittuun tapaamiseen. Kiitos hauskasta juttutuokiosta Mcemergency presidentti Eero Sivula, Turun alueen Road Captain Ville Virtanen, Jukka Männistö sekä varapresidentti Tuomo Kauko.

Mcemergency on ollut mukana tekemässä opetusvideota: Uskalla auttaa - elvytä ja defibrilloi, jossa näyttelijöinä ovat Mcemergency-moottoripyöräkerholaisten lisäksi Heli Sutela, Heikki Häkkä ja Oskari Perkki. Uskalla auttaa - elvytä ja defibrilloi-videon voi katsoa täältä.

Kyky ja taito toimia hätätilanteissa on äärimmäisen tärkeää. Jos mielenkiintosi heräsi, niin katso yhteystiedot Mcemergency:n sivuilta. Mcemergency löytyy myös Facebookista.

Aiheesta aiemmin sivuillamme:

MP-Messut 2015: Mcemergency - ilman turvavarusteita ajo on leikkiä kuolemalla

Korttipeliä: ne kortit ja mobiilisovellukset, jotka kannattaa pitää matkalla mukana

Motoristi, autoilija: muista varoa näitä, kun tulet onnettomuuspaikalle!