Viime viikolla kaksi naista pidätettiin Dezfulin kaupungissa Iranissa, koska nämä oli videoitu ajamassa moottoripyörällä. Poliisi syytti heitä siveettömästä teosta. Naisten moottoripyöräilyyn suhtaudutaan edelleen Iranissa jäyhästi.

Järjestämänsä offroad-kisan jälkeenkään 27-vuotias Behnaz Shafiei ei saa ajaa moottoripyörällään kaduilla. Kun hän oli 15-vuotias, hän näki ensi kerran naisen matkassa moottoripyörällä. Behnaz pääsi kokeilemaan sitä, ja tuleva kilpakuljettaja oli jäänyt saman tien koukkuun.

Hän harjoitteli veljensä moottoripyörällä Atashgahin vuorten turvallisessa huomassa, ja siirtyi ajamaan kaduille muutama vuosi myöhemmin. Behnaz pukeutui nahkaan peittääkseen sukupuolensa.

– Moottoripyörällä ajaminen tuntui minusta aivan normaalilta asialta, jonka nainen voi tehdä, Behnaz kertoo. – Kun huomasin, että ihmiset reagoivat siihen shokissa, niin se vain yllytti minua.

Hän ei tiennyt sitä, että naisilta oli kielletty kilpa-ajo, kunnes meni käymään urheiluministeriössä. Hän kertoi, että suurin osa vastustuksesta tulee miehiltä.

– He käskivät jatkuvasti minun palata takaisin pesemään vaatteita ja laittamaan ruokaa. He sanoivat, että naisilla ei ole sitä, mitä tämän homman tekeminen vaatii. Tämä sai minut entistä päättäväisemmin haluamaan todistaa sen, että he ovat väärässä.

Ensimmäinen naisille järjestetty offroad-kisa 12 vuoden yrittämisen ja kolme vuotta kestäneiden neuvottelujen jälkeen. Voittaja Behnaz Shafiei, kakkonen Haniye Shakibi, kolmonen Shadi Beyk.

Ensimmäinen naisille järjestetty offroad-kisa 12 vuoden yrittämisen ja kolme vuotta kestäneiden neuvottelujen jälkeen. Voittaja Behnaz Shafiei, kakkonen Haniye Shakibi, kolmonen Shadi Beyk.

Lopulta Behnaz Shafieille annettiin lupa harjoitella offroad-radoilla, ja lopulta osallistua miesten kilpailuihin pukeutumalla hijabiin.

– Sitten he tajusivat, että moottoripyörällä ajaessani minulla on parempi hijab kuin useimmissa urheilulajeissa. (Hijab on islamilaisnaisten käyttämä laaja huivi, mutta käytännössä hijab tarkoittaa vaatimatonta pukeutumista, joten koko asun on oltava samanmukainen).

Niinpä Shafiei keräsi mukaan muitakin naisia, jotka halusivat kilpailla, ja kirjoitti kirjeitä urheiluministeriöön. Lopulta ministeriö suostui, ja antoi hänelle luvan järjestää kisat.

Kilparata Karajissa oli lumen peittämä vielä muutama päivä ennen aiottua kisaa, mikä antoi joillekin miehille tilaisuuden pyrkiä peruuttamaan kilpailun. Niinpä naiset lapioivat lumen pois, kuivasivat jäljellä olevan veden ja laittoivat renkaita radan ympärille merkitäkseen radan.

– Jokainen heistä oli päättänyt, että tämä kisa järjestetään.

Haniye Shakibi.

Haniye Shakibi.

Vastarinta naisten urheilua kohtaan on edelleen vahvaa Iranissa. Joissain tapahtumissa naiset eivät saa katsoa miehiä kilpailemassa. Kaksi vuotta sitten presidentti Hassan Rouhanin uusi hallitus antoi naisille luvan katsoa tiettyjä miesten urheilutapahtumia, mutta vastarinta säilyi. 2015 naisia ei päästetty kisapaikalle, kun Iranin ja USA:n lentopallojoukkueet pelasivat keskenään.

Behnaz Shafiein seuraava haaste on matkata Yhdysvaltoihin, minne hänet on kutsunut tuttu naiskilpa-ajaja. Mutta seuraavana päivänä siitä kun hän jätti viisumihakemuksensa, Yhdysvaltain tuore presidentti Donald Trump julisti maahantulokiellon seitsemän maan kansalaisille, Iran mukaanlukien.

– Iranissa naisten ajotaidoista lasketaan aina leikkiä. Mutta nämä samat miehet, jotka väittävät olevansa loistavia kuljettajia, olisivat liian peloissaan edes uskaltaakseen katsoa niitä temppuja, joita osaan tehdä moottoripyörälläni.

Asiasta kertoi mm. Rideapart. Behnaz Shafiein Facebook-sivulle pääset tästä.