Rautaperseajo on vähintään 1000 mailin (=1609km) pituinen matka-ajo jonka aikaraja on 24 tuntia. Ajoreitti todistetaan kuitein ja ajosuoritus tarkastetaan ja hyväksytään IBA Finland ry:n toimesta.

Rautaperseajo ei ole kilpailu eikä kilvanajo, vaan ennalta suunniteltu matka-ajo, joka suoritetaan yhdistyksen sääntöjen mukaisesti, turvallisesti ja vastuullisesti tietyssä tavoiteajassa. Ajosuoritus tulee dokumentoida yhdistyksen sääntöjen mukaan.

Vuosittain suomalaiset ajavat eri pituisia ja vaativuudeltaan eri tasoisia Rautaperseajoja noin 750 kappaletta.

Hyväntekeväisyysajo toteutetaan Superviikonloppuna, jolloin Rautaperse-kuljettajilla on yksi “pakollinen” kuittipiste Porissa, josta he saavat ajoonsa yhden ylimääräisen kohdekäyntitodistuksen.

Eri puolelta Suomea starttaaville kuljettajille on tarjolla valmiiksi suunniteltuja reittejä, joista ensikertalainenkin löytää itselleen sopivan.

Superviikonlopun tapahtumia voi seurata yhdistyksen nettisivuilla ja Facebookissa.

Kuvassa IBA Finlandin puheenjohtaja Pekka Autio hieman kesäisemmissä olosuhteissa.

Kuvassa IBA Finlandin puheenjohtaja Pekka Autio hieman kesäisemmissä olosuhteissa.

– Tervetuloa mukaan matkaan, ajamaan, seuraamaan, olemaan mukana, toivoo yhdistyksen puheenjohtaja Pekka Autio.

IBA Finland ry on moottoripyöräkerho, joka on Suomessa valtuutettu tarkastamaan ja hyväksymään rautaperseajoja. Nimi IBA on lyhenne sanoista Iron Butt Association eli rautaperseyhdistys.

Miten valmistautua Rautaperseajoon?

IBA Finlandilla on hyvä sivusto, josta löytyy ohjeet miten valmistautua Rautaperseajoon sekä miten tehdä suorituksesta itselleen mahdollisimman kivuton.

Sivustolla kerrotaan, että Iron Butt -ajojen tarkoituksena on opettaa motoristia nauttimaan ja suoriutumaan turvallisesti pitkistä ajomatkoista, opettaa tuntemaan itseään ja omat mukavuusrajansa sekä kehittyä "normaaliajossa” työntämällä omia rajojaan kauemmas. Ajosuorituksessa opitaan tasaisen jouheva ajotapa, joka paitsi säästää pyörää, polttoainetta ja renkaita, myös kuljettajan voimia.

IBA:n kotsivulla kannattaa aloittelija suunnata kulkunsa linkin "Ohjeet / Säännöt / Lomakkeet" taakse, josta löytyy paljon kullanarvoista tietoa.

Lue myös tämä: Mikä tekee motoristista oikean Rautaperseen?