Pariisi ja muutama muu kaupunki Ranskassa on tiukentanut otettaan sekä autoilusta että moottoripyörästä ja kerää rahaa ilmansaasteita vastaan siten, että kaikissa kaupungin ajoneuvoissa pitää olla liimattuna CRIT'Air-niminen tarra. Se kertoo ajoneuvon saaste-/puhtausluokituksen. Tarra pitää olla myös jokaisessa ulkomaisessa ajoneuvossa mukaanlukien moottoripyörät. Tarran voi tilata etukäteen netin kautta.

Ilmanlaatusertifikaatti perustuu ajoneuvon rekisteritietoihin, ja sen ympäristöluokitus määräytyy ajoneuvon päästöjen mukaan. 

Tarvitset joka tapauksessa ajoneuvoosi kyseisen tarran, mikäli aiot ajaa Ranskassa seuraavissa kaupungeissa: Pariisi, Lyon, Grenoble ja Strasbourg.

Tarran hinta on 4,18 euroa. Hinta kattaa sekä tarran valmistus- että lähetyskulut.

Tarrassa on kuusi erilaista laatuluokitusta, ja sertifikaatti auttaa suosimaan vähiten saastuttavia ajoneuvoja esimerkiksi pysäköintijärjestelyissä, liikenteessä, rajoitetun ajo-oikeuden alueilla saastehuippujen aikana.

Nolla-luokka on saasteettomimmille, kuten täyssähköisille ajoneuvoille ja viitonen taas "luokattomille" eli eniten saastuttaville. 

Tarran voi tilata täältä, sivustolla on nykyään myös englanninkielinen vaihtoehto. Sivustolta löytyvät vaatimukset sekä luokkien selvitykset myös muille ajoneuvoille.

Pariisissa entistä tiukempaa 1.7. 2017 lähtien

Vielä tänään kehätien sisäpuolella maanantaista - perjantaihin klo 8.00 - 20.00 välisenä aikana kaikissa ajoneuvoissa on oltava vähintään luokan 5 tarra. Moottoripyörillä mieluummin luokka 4, mikä tarkoittaa Euro 2- normit täyttävää moottoripyörää, joka on rekisteröity 1.6.2000 jälkeen.

Seuraavassa vaiheessa 1.7. eli huomenna homma tiukkenee, ja kaikilta ajoneuvoilta vaaditaan vähintään luokasta 4 kertova tarra. Moottoripyörien osalta vaatimukset eivät muutu nykyisestä.

Vuosien 2018 ja 2020 välillä Euronormien mukaista luokitusta tiukennetaan.

Aiheesta aiemmin sivuillamme:

Tarvitseeko motoristi saasteluokkaa osoittavan tarran Pariisissa ajaessaan? Mistä sen voi hankkia?

Menossa Pariisiin autolla tai moottoripyörällä? Älä unohda hankkia tällaista