Tom McComas on arvostettu ja käytetty stuntman Hollywoodissa. Elokuva-alan tietokanta Imdb listaa hänelle 145 eri elokuva- tai tv-sarjanimikettä, joissa hän on ollut stunttaamassa vuosien 1989-2018 välisenä aikana. Ja varsin monissa niistä moottoripyörällä. Olemme siis takuuvarmasti jokainen nähneet hänet jossain leffassa esiintymässä - tietämättä kenestä on kyse. 

Mikäli olet enemmän kiinnostunut aiheesta, niin Tom McComasin Imdb-sivulle pääset tästä. Uransa alussa hän on stuntannut mm. Baywatch-sarjassa David Hasselhoffia. Listalle mahtuu kaikkien tuntemia elokuvia ja tv-sarjoja kuten Coyote Ugly, Pearl Harbor, 24, Biker Boys, Buffy the Vampyre Slayer, Punisher, Star Trek, Las Vegas, Top Gear USA, Mentalist, Miehenpuolikkaat, House, Sons of Anarchy, Terminator Genisys, Mission Impossible - Rogue Nation jne, loputtomasti.

Hondan ja Yamahan kilpakoneet

Tom McComas on kerännyt moottoripyöriä yli 20 vuoden ajan, ja onnistunut rakentamaan kadehdittavan kokoelman harvinaisia pyöriä, joilla on mielenkiintoinen historia elokuva- ja filmimaailmassa. Bonhamsin Las Vegasin huutokauppaan hän tuo 25.1. myytäväksi kaksi kokoelmansa jalokiveä, vuosimallin 1990 Honda VFR 750R RC30:n ja 1991 Yamaha FZR 750RT OW01:n. Näiden yhteisarvoksi parina lasketaan yli 100 000 dollaria, 81 500 euroa. Pyörät ovat olleet esillä eteläisessä Kaliforniassa lentokonehangaarissa, missä toimii McComasin yksityinen vain kutsusta avoinna oleva museo.

Nyt myynnissä olevat pyörät ovat säilöneet omanlaiseensa aikakapseliin ison palan moottoripyöräilyn historiaa. Kummallakin niistä on ollut vain yksi aiempi omistaja. McComas on ollut tarkka sen suhteen, mitä on ottanut kokoelmiinsa.

1991 Yamaha FZR 750RT OW01

Yamaha OWO1 oli riskiostos, McComas myöntää. Hän osti sen sveitsiläiseltä keräilijältä näkemättä pyörää.

– Se oli sellainen "ystävän ystävän ystävä" -tyyppinen juttu, josta en voinut olla varma, McComas selittää. – Se tuli pakattuna paremmin kuin yksikään pyörä, jonka olen ottanut vastaan. Alkaen silkinpehmeästä spandex-peitteestä, jossa oli Valentino Rossin kaksitahtisen Honda viissatasen GP-pyörän kuva, mutta ristiinbrändäys ei haitannut tässä tilanteessa. Siinä tuli mukana myös kaikki mahdollinen mitä on liitettävissä tähän pyörään: omistajan käsikirja, alkuperäinen kauppakirja, alkuperäisen tehdastakuun asiakirjat, julisteita, pinssejä jne. Kaveri oli kohdellut pyörää kuin artefaktia, joka säilötään museoon. Tajunnan räjäyttävää, todella!

Vähänajetut aarteet

Honda RC30 on yhtä merkittävä moottoripyörä, ja sillä on ajettu vain 14 mailia. Vuonna 1988 (30 vuotta sitten!) pyörä maksoi uutena noin 15 000 dollaria, ja sitä pidettiin aikansa teknisenä ihmeenä. Legendaarinen Fred Merkel voitti vastaavalla pyörällä kaksi ensimmäistä superbiken maailmanmestaruutta vuosina 1988 ja 1989.

Pyörä oli käsin koottu ja suunniteltu käytettäväksi eksklusiivisena kisapyöränä. Niitä valmistettiin kaikkiaan vain 3000 kappaletta. Pyörää seurannut palvonta johtuu siitä, että se käytännössä synnytti Superbike mestareiden teollisuuden.

Ettei jäisi ulos kisasta, Yamaha vastasi nopeasti Yamaha FZR750R-OWO1:lla. Vuonna 1989 Yamaha tuotti oman kokonaan käsin rakennetun kilpurinsa, jota valmistettiin vain 500 kappaletta. OWO1:llä voitettiin 16 kisaa: Daytona 200 kaksi kertaa, kerran voiton otti legendaarinen, Dave Sadowski, ja toisen kerran vielä legendaarisempi nelinkertainen Grand Prix -mestari Eddie Lawson. Kaupan olevalla pyörällä on ajettu vasta 124 kilometriä ja siinä on niin ikään kaikki dokumentaatio mukana.

– On aika seuraavan henkilön saada sama nautinto näistä pyöristä kuin itse olen saanut, kun ne ovat olleet kokoelmassani, selventää McComas syitä, miksi on myymässä pyörät.

Bonhamsin huutokauppa järjestetään 25. tammikuuta Rio Hotel & Casinossa Las Vegasissa. Lisätietoja Bonhamsin sivuilta.