Suzukin ensimmäinen niin kutsuttu ”Superpyörä” T500 täyttää 50 vuotta, Suomessa sen suosion huippu oli 1972-73, jolloin se sai maineen luotettavana matkapyöränä. Sen lempinimikin viittaa siihen: ”Matka Jawa”.

Toisena 50 v-pyöränä Japsistaroilla on Yamahan Trailmaster, lempinimeltään ”Postipyörä”, ja juhlimme sen Suomeen tuloa. Pyörä ansaitsi maineensa työjuhtana Lapin poromiesten palvelijana kairoilla, porojen hoidossa.

Yamaha Trailmaster, 'postipyörä'.

Yamaha Trailmaster, 'postipyörä'.

Hondien keskuudessa on yksi 50 vuotias eli CB350, joka otti oman paikansa sporttisuudellaan nuorten ”café”-kuskien keskuudessa 70-luvun taitteessa. Reilun viiden vuoden aikana pyörää meni Brandt’ilta ympäri Suomen huimat 3000 kappaletta.

Honda CB350.

Honda CB350.

Hondissa on myös kaksi 40 vuotta täyttävää: CX 500 ja CBX 1000, jotka molemmat ovat teknisen kehityksen edelläkävijöitä 70-luvun lopulta. CX jopa sai Saksassa humoristisen lisänimen ”Lietepumppu” moottorin ulkonäön johdosta. CBX taas oli teknisen hulluuden huipentuma Hondan innovatiivisen 70-luvun lopuksi.

Honda CX500, 'lietepumppu'.

Honda CX500, 'lietepumppu'.

Mr. Hondan sanoin: "Halusimme kaikkein tehokkaimman moottorin, huomioiden kuitenkin ulkonäön".

Hondan kuusisylinterin superpyörä, CBX1000.

Kilpapyörätoimintaa on myös esillä Suzukin puolelta. Kun Suzukin T20 tuli markkinoille, sen nopeutta, sporttisuutta ja 6-lovista vaihteistoa hämmästeltiin. Sillä lähtikin moni kilpakuski radalle, lähes vakiomallilla, ja menestystä tuli. Yksi heistä oli TT-Stara #4 Martti Pesonen ja vuosi oli 1967. Tämä hänen kilpurinsa on nyt entisöity ja myös kuski Martti on paikalla.

Suzuki T20.

Martti Pesosen T20 kisapyörä.

Toinen kilpuri-Suzuki on T500 Magnum, jonka suunnittelijoina olivat Kuparisten veljekset Hämeenlinnasta, ja rungon tekomestarina Erkki Pietola Turengista. Pyöriä rakennettiin 5 kappaletta, joista yksi on entisöity Turengissa, ja nyt nähtävillä osastollamme.

Suzuki T500 Magnum.

Suzuki T500 Magnum.

Jatkamme myös viime näyttelyssä hyvän ja kiinnostuneen vastaa oton saanutta Tekniikan Maailman testien esille tuomista näyttelypyörissä.

Opastamme ja neuvomme osastolla myös pyörien museointia - meidän lisäksi myös Tattarisuon katsastus on paikalla antamassa neuvoja museointiin ym. rekisteröintiin liittyvissä asioissa.

Osastollamme on myös hommissa Sipoonrannan koululuokka (8 oppilasta ja opettaja), he ovat harjoittelemassa tapahtumien yhteydessä luotavaa kontaktointia.

Japsistara-osastomme sijaitsee hallissa 1. Tervetuloa, toivotetaan Japsistarojen tiedotteessa.