Huippujännittävä jääradan Suomen mestaruuskausi saatiin päätökseen tänään Konneveden Isolahdella ajetussa finaalissa. Kilpailuerät jouduttiin aloittamaan myöhässä, sillä SM A450 -luokan aika-ajoissa Jalasjärven Moottorikerho/UA ry:n Joel Latvala ja Forssan Moottoriseura ry:n Joel Vinnikainen kolaroivat ja molemmat jouduttiin kuljettamaan ambulanssilla jatkotutkimuksiin Jyväskylään Keski-Suomen keskussairaalaan. Näin ollen kilpailua ei voitu aloittaa, ennen kuin paikalla oli jälleen sääntöjen mukainen ambulanssimäärä.

– Molemmat kuljettajat olivat tajuissaan ja suhteellisen pirteinä, mutta kipsiä siellä tarvitaan ja ehkä vähän naulojakin. Kilpailu lähti sujuvasti käyntiin viiveen jälkeen ja katsojia on tosi mukavasti, kommentoi kilpailunjohtajana toiminut jääradan legenda Ilkka Heinäaho tuhatpäisen yleisön edessä.

SM A450 -luokan Suomen mestariksi kruunattiin Vertti Takala ja SM-hopeamitalistiksi Mikko Koskinen. Kuva: Nita Korhonen

Sekä SM A450 -luokan että SM A250 -luokan Suomen mestaruudet eilen Saarijärven osakilpailussa voittanut Äänikosken Moottorikerhon Vertti Takala jatkoi tänään vahvoja otteitaan. Hän ylitti maalilinjan niin kaksi- kuin nelipuolikkaidenkin ensimmäisenä. SM A250 -luokassa hän sai seurakseen palkintokorokkeelle toiseksi ajaneen Tuusulan Moottorikerhon Tatu Lauslehdon, joka kruunattiin luokan SM-pronssimitalistiksi ja Oriveden Moottorikerhon väreissä kisanneen Niklas Ajon, joka sai kaulaansa SM-hopeaa.

SM A450 -luokassa SM-hopeaa saavutti viime vuoden JR Open A -luokan Suomen mestari, Seinäjoen Mikko Koskinen, joka ajoi tänään Konnevedellä kolmanneksi. Luokan SM-pronssimitalistiksi kruunattiin Koskisen seurakaveri Henri Ahlbom tämän päivän neljännen sijan myötä. Veteraanien Suomen Cupin mestaruuden täydellä dominoinnilla vienyt Kouvolan MC:n Lasse Kurvinen teki vierailun nyt SM450-luokkaan saavuttaen Konnevedeltä toisen sijan.

Tuplamestari oli kauden päätteeksi luonnollisesti yhtä hymyä.

– Tosi hienolta tuntuu. Ensimmäiset Suomen mestaruudet vetää vähän sanattomaksi, ei oikein varmaan itsekään ole vielä älynnyt, mitä on tullut tehtyä. Vahvuus tällä kaudella oli varmaan tasaisuus ja varikkoporukalle pitää antaa iso kiitos, ilman heitä ei olisi pystynyt voittamaan mitään, Takala kommentoi.

Erityisesti kaudesta jäivät hänelle mieleen kovat taistelut Niklas Ajon kanssa.

– En ole koskaan ajanut niin kovia kilpailuja, kuin mitä esimerkiksi Orivedellä oli Niklaksen kanssa. Ihan tosissaan on saanut ajaa, tuore mestari kommentoi.

Niklas Ajo ja Ossi Ojala. Kuva: Nita Korhonen

Niklas Ajo, joka on joutunut raivaamaan tiukasta kalenteristaan tilaa jääratakilpailuille, ei sen sijaan ollut täysin tyytyväinen SM-hopeaan.

– Vähän oli hankala kausi. Valmistautuminen ei ollut ehkä ihan tarpeeksi hyvää syksyllä. Aikamoinen kiire oli myös, käytännössä olen tullut suoraan lentokentältä kisoihin ja lähtenyt suoraan kisoista kentälle. Pakko vain myöntää, että Vertti oli tänä vuonna kovempi, mutta koitetaan ensi vuodeksi tehdä hommia, että pysytään hänet päihittämään, lentokentälle jälleen suoraan Konneveden kisasta kiiruhtanut Ajo toteaa.

Veteraanien Suomen Cupia ylivoimaisesti hallinnut Lasse Kurvinen jätti mestaruuden varmistuttua finaalin väliin, joten voittoa pääsi nyt tuulettamaan Suomen Cupin hopeaa saavuttanut Kuopion Moottorikerhon Mikko Huttunen. Kolmanneksi Konnevedellä ajoi Warkauden Moottoripyöräurheilijat ry:n Sami Kemppainen, jonka kaulaan pujotettiin Suomen Cupin pronssia.

– Hyvältähän mestaruus maistuu! Pitkän ajotauon jälkeen tuntuu hyvältä, Kurvinen iloitsi.

Veteraanien Suomen Cupin mestaruuden voittanut Lasse Kurvinen (vas.) osallistui tänään SM A450 -lähtöön, jossa sijoittui toiseksi. Kuva: Nita Korhonen

Sivuvaunuluokan Suomen Cupin sarja oli tänä vuonna yhden kilpailun mittainen. Oriveden osakilpailun voittaneet Nurmijärven Moottorikerhon Jani Aronen ja Hyvinkään Moottorikerhon Jussi Veräväinen kruunattiin luokan Suomen Cupin mestareiksi. Parivaljakko kävi nappaamassa myös naapurimaasta Ruotsin mestaruuden.

Sivuvaunuluokan Suomen Cupin hopeaa saavutti Tuusulan Moottorikerhon Sami Åman matkustajanaan Tampereen Motocross ry:n Antti Soitiala. Pronssille ylsivät Espoon Moottorikerhon pari Roy Lindgren – Niko Tynilä.

Suomen Moottoriliiton puheenjohtaja Tapio Nevala jakoi naisten lähdön osallistujille mitalit. Kuva: Nita Korhonen

Historian ensimmäinen naisten lähtö herätti kiinnostusta

Kauden finaalin kunniaksi Konnevedellä järjestettiin myös ensimmäistä kertaa lajin historiassa naisten näytöslähtö, joka herätti kiinnostusta niin kuskeissa kuin yleisössä. Yhteensä 13 naisen joukossa oli niin vasta-alkajaa kuin kokenutta konkaria. Naisten ikähaarukka vaihteli 16 vuodesta 61:een.

– Tää on niin siistiä. Siellä vaan mummeli vetää muiden joukossa, kommentoi lähtöön osallistunut, 61-vuotias Maire ”Mami” Jäntti, joka teki paluun jääradoille 30 vuoden tauon jälkeen.

Jäälajiryhmän lajipäällikkö Aki Ajo ja naisten lähtöön osallistunut Mami Jäntti ovat jääratatovereita jo 30 vuoden takaa. Kuva: Nita Korhonen

Kuuden osakilpailun mittaisen SM-sarjan aikana ehdittiin nähdä monta tähtihetkeä. Yksi suurimmista yllätyksistä oli MotoGP-sarjan MM-mitalistin Jack Millerin osallistuminen yllättäen Kuopion osakilpailuun ja siellä nouseminen aina kolmanneksi saakka. Jääradan uusi lajiryhmäpäällikkö Aki Ajo oli syystäkin tyytyväinen ensimmäiseen kauteensa uudessa pestissä.

– Täytyy olla tosi tyytyväinen kauteen keliolosuhteidenkin puolesta. Meillä on ollut hyviä taisteluja, ja kausi saatiin vietyä hienosti loppuu. Jäärata elää mun mielestä uutta nousua nyt. Selkeästi kuskit ovat aktivoituneet ja kaikkea uutta on luvassa, iloitsee Ajo.