Kaliforniassa Los Angelesissa - missä muuallakaan - majaansa pitävä Aerofex kertoo tiedotteessaan, että Aero-X:ksi nimetty laite on kuin moottoripyörä, joka nousee ilmaan. Aero-X lentää matalalla, ja sopii sekä sporttiseen että hyötyajokäyttöön. Laite täyttää aukon kevytlentokoneiden ja maastoajoneuvojen välissä.

Aero-X pystyy kuljettamaa kaksi henkilöä kolmen metrin korkeudessa millä pinnalla tahansa lentonopeudella 72 km/h. Aluksen hyötykuorma on 140 kg ja se voidaan varustaa eri käyttötarkoituksiin. Hiilikuituisin roottorein varustettu alus ei tarvitse minkäänlaista kiitorataa, vaan nousee suoraan ylös.

Tuleeko tästä Luke Sykwalker mieleen?

– Aero-X:llä on positiivinen vaikutus maanviljelykseen, karjanhoitoon ja maastotutkimukseen erityisesti niissä osissa maailmaa, joista puuttuu ilmailu, kertoo yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Mark De Roche. – Sen helppo operoitavuus, matalat kustannukset ja ainutlaatuiset ominaisuudet tekevät se sopivaksi sairaanhoitoon, etsintä- ja pelastustoimintaan sekä rajojen ja huvipuistojen partiointiin.

Aero-X perustuu Yhdysvaltain hallituksen suorittamiin tutkimuksiin ja protoyyppeihin. Aerofex on testannut ilmatyynymoottoripyöräänsä jo jonkin aikaa ja viritellyt kuntoon aluksen hallintaan ja stabilointiin liittyviä haasteita. Kuljettaja ajaa intuitiivisessa ajoasennossa, ja laite vastaa hänen kehonsa liikkeisiin aivan kuten tämä ajaisi moottoripyörää. Useimmat kuljettajat oppivat taidon viikonlopussa, Aerofex väitää.

Virallinen ensilento 85 000 dollarin eli 62 000 euron hintaisella laitteella tapahtuu vuonna 2016 ja toimitukset alkavat 2017. Lisää tietoa laitteesta Aerofexin kotisivuilta.

Laitteen kokonaispituus on 4,5 m ja leveys 2,1 metriä. Laite itsessään painaa tankkaamatta 356 kg. Lentoajan täydellä tankillisella odotetaan olevan noin 75 minuuttia.

Maksimileijuntakorkeus on kolme metriä.