Paris-Dakar-rallin perusti ranskalainen kilpa-ajaja Thierry Sabine, josta tuli myös kilpailun pääorganisaattori. Vuonna 1997 Sabine osallistui Abidjan-Nizza-erämaakilpailuun moottoripyörällä. Rallin aikana hän eksyi Libyassa autiomaahan ja päätti, että aavikko olisi hyvä paikka vuosittaiselle kilpailulle, jossa jokainen voisi koetella kykyjään.

Sabine suunnitteli reitin, joka alkaisi Pariisista, Ranskasta ja päättyisi Dakariin, Senegaliin. Historian ensimmäinen Pariisi-Dakar-ralli alkoi 28. joulukuuta 1978. Siitä lähtien Sabine omistautui loppuelämäkseen Pariisi-Dakar-rallin järjestämiseen.

Rallin reitti 1980.

Rallin reitti 1980.

Thierry Sabine menehtyi vuoden 1986 Pariisi-Dakar-rallin aikana helikopterionnettomuudessa lähellä Gourma-Rharousia, Malissa. Tapahtumaa käsitellään myös oheisessa dokumentissa.

Youtube-aikakausi on täynnä lyhyitä pätkiä moottoriurheilusta, joten on hienoa, että tällainen pidempikin dokumentti löytyy. Varsinkin kun se on tehty näin merkittävästä tapahtumasta.

Alkuun rallissa pystyivät pärjäämään myös yksityiskuljettajat, mutta vuosien mittaan tapahtuma ammattimaistui ja vaatii yhä suurempia tukijoukkoja ja valmistajien mukanaoloa taustavoimana. 

Hubert Auriol vauhdissa.

Hubert Auriol vauhdissa.

Kuten dokumentissa todetaan: moottoripyörillä matkassa olleet rakensivat sen ison gloorian ja hypen, joka sille on vuosien varrella kasvanut.

Elokuvassa nähdään myös suomalaisväriä, kun Ari Vatanen ja Juha Kankkunen osallistuivat  ralliin. Ari Vatasen tapa juhlia voittoa juomalla maitoa esitellään myös.

Alkuvuosien voittajamerkkejä moottoripyörällä olivat BMW, Honda ja Yamaha.

Jokaisen vuoden esittelyjakso alkaa sen vuoden Paris-Dakar-rallin reittikartan esittelyllä.

Maaliintulo Dakarin rannikolla.

Maaliintulo Dakarin rannikolla.

80 minuutin mittainen dokumentti välittää erittäin osuvalla tavalla ralliin osallistujien intohimon ja reittien vaikeudet, vihamielisen ympäristön sekä sen fyysisen vaativuuden, jonka osallistujat joutuivat kokemaan.

Kuljettajien väsyneet ja joskus kärsivät kasvot kertovat olennaisen. Kuten myös toisaalta maaliin saapuneiden ja voittajien ilon.

Asiasta kertoi ensin Rideapart. Mikäli video ei näy alla, voit katsoa sen täällä.