Virhe on helposti havaittavissa katsomalla viisumisivuja valoa vasten. Osassa viisumisivuja vesileima on ylösalaisin ja vesileiman sivunumerot eivät täsmää painettuun numerointiin. Vuosina 2012-2016 myönnetyissä passeissa vesileiman kuvio on joutsen ja vuodesta 2017 alkaen myönnetyissä passeissa karhu.

Passien painatuksessa tai muissa turvatekijöissä ei ole vikaa, tämä virhe koskee ainoastaan vesileimaa, jota voi tarkastella valoa vasten.

Vaikka omassa passissa olisi edellä kuvattu valmistusvirhe, on passi silti aito ja voimassa oleva matkustusasiakirja. Suomen rajaviranomaiset ovat tietoisia passin valmistusvirheestä ja Poliisihallitus on lisäksi tiedottanut asiasta rajaviranomaisia laajasti ympäri maailman. On kuitenkin mahdollista, että ulkomailla rajatarkastuksen yhteydessä valmistusvirheellisen passin kanssa ilmenee ongelmia, poliisin tiedotteessa todetaan. 

Jos huomaat omassa passissasi valmistusvian, vie se passiasioita käsittelevälle poliisiasemalle. Virheellisen passin tilalle myönnetään uusi passi ilmaiseksi virheellisen passin jäljellä olevan voimassaolon ajaksi. Poliisilaitokset antavat tarvittaessa lisäohjeita reklamaation tekemiseen sekä neuvovat, miten kiiretapauksessa tulee toimia.

Lisätietoja poliisin sivuilla täällä.

Jutun aloituskuvana nykyisen passin, vuodesta 2017 malli, jossa vesileima oikein päin. Alla vesileima väärinpäin.

Nykyinen passi, vesileima väärin päin.

Nykyinen passi, vesileima väärin päin.

Aiempi vuosimallin 2012-2016 passi:

Edellinen passi, vesileima oikein päin.

Edellinen passi, vesileima oikein päin.

Edellinen passi, vesileima väärin päin.

Edellinen passi, vesileima väärin päin.